Pandorum 2009

Pandorum poster

Synopsis

Två astronauter vaknar till liv ombord på en rymdfärja. Det är kolsvart och det enda ljud som hörs är ett gnisslande från rymdfärjans inre. Astronauterna minns ingenting – vilka är de och vad är deras uppdrag? Den enda vägen ut är genom en trång och mörk passage. Snart inser de att de inte är ensamma ombord, och sakta avslöjas farkostens skrämmande och dödliga hemligheter.
Ditt betyg
2.9 av 316 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

3 maj 2010 | 13:24

Ingen ny Alien

Välkommen till rymden, här kan ingen höra dig skrika och du kan aldrig vara säker på vad som döljer sig runt hörnet i den mörka korridoren. Är det då säkert att lägga ut pengar för att kolla in "Pandorum"? Ja, det tycker jag, så länge du inte förväntar dig en ny "Alien"

I begynnelsen får vi det beskrivet, att människan i antal har vuxit enormt och jordens resurser är nära nog uttömda. Rymdfärjan Elysiums uppdrag är att rädda mänskligheten. Exakt vad det uppdraget består av, är något de båda nyligen uppvaknade astronauterna inte kan minnas. Vad de däremot snabbt blir varse om är att någonting är fel. Någonting djupt därute i rymden, på den långa och viktiga färden, är mycket fel.

De båda astronauterna, Bower och Payton, gestaltas av Ben Foster och Dennis Quaid respektive. Foster ("3:10 to Yuma") är en lysande skådespelare som förtjänar mer uppmärksamhet än han får. Jag hade inte väntat mig att se Quaid här, som har varit en favorit ända sedan jag första gången såg honom i låtsastuffa Jerry Lee Lewis-biografin "Great Balls of Fire", för det verkar inte som hans typ av film och kanske är det snäppet under hans nivå, men jag är glad att han dök upp. Det är en bra roll och ett bra spel.

Det är också en bra historia. Huvudherrarna på andra sidan kameran, regissören Christian Alvert och manusförfattaren Travis Malloy (med gemensamt omnämnande för historien) har ett par filmer vardera på sin resumé sedan tidigare men inget jag hört talas om. Jag tror det kan vara värt att hålla ögonen öppna för dem framöver om man gillar stabil underhållning som går direkt till video utan att passera biografer.

I "Pandorum" gillar jag idéerna, vart manuset tar vägen, och vändningarna i manuset känns aldrig löjeväckande eller påtvingade. Det är en naturligt utvecklad historia och även om den inte lyckas vara någon klassisk science fiction, inte lyckas vara den "Aliens" Alvert & Malloy så tydligt strävar efter, eller egentligen alls särkilt skräckinjagande, är det åtminstone ständigt underhållande. Det är helt okej stämning, schysst stämning och visst stör jag mig på slagsmålsscenernas sedvanligt störiga redigering, fast det kan jag ha överseende. Man har väl blivit van, antar jag.

En oväntat stor behållning för mig var annars att inledningen och en serie flashbacks visar en besättning, ett skepp, som är mer Trek än den smutsiga Alien-miljö som annars är så vanlig i genren nuförtiden. Det håller förvisso inte i sig länge alls innan den smutsiga Alien-miljön visar sig igen men det är ändå trevligt för en stund och kul att se kontrasterna.

| 3 maj 2010 13:24 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Nej tack. Älskar annars såna här filmer men denna var verkligen inte bra. 98% av scenerna är mörka vilket bara är störigt efter ett tag. Tyckte inte den var läskig alls och knappt spännande överhuvudtaget. Ett knappt OK slut ger den ändå 2/5 men absolut inte mer.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu