Page Eight 2011

Thriller
Storbritannien
100 MIN
Engelska
Page Eight poster

Synopsis

Johnny Worricker är en veteran inom MI5. När hans chef och bäste vän Benedict Baron plötsligt dör, lämnar han efter sig ett oförklarligt dokument som hotar hela organisationen. Samtidigt verkar ett till synes slumpartat mötet med hans attraktiva granne, aktivisten Nancy Pierpan, lite för bra för att vara sant. Johnny Worricker tvingas t.o.m. överge sin identitet för att gå till botten med sanningen.
Ditt betyg
2.8 av 25 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Page Eight
DVD-premiär
5 juni 2013
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Längd

Recensent

Jake Bolin

5 februari 2012 | 16:01

Mr. Nighy, I presume?

Ganska trevligt och väldigt pratigt med konspirationsteorier och Bill Nighy som en lite för cool spionherre.

På den brittiske dramatikern och regissören David Hares långa och digra CV märks bland annat ”Timmarna” (2002) och ”The Reader” (2008), båda Oscarsfavoriter och kommersiella framgångssagor. Trots bevisad box office-kompetens och en guldkantad karriär som dramatiker vid sidan av filmandet fick Hare besked från berörda filmbolag att långfilmsmanuset ”Page Eight” inte skulle kunna gå i produktion på ett par, tre år.

Det tar i genomsnitt numera sju år (!) för ett långfilmsprojekt att realiseras i England, försäkrar den sextiofemårige Hare publiken på frågestunden efter visningen. Han är så mysig att ingen ifrågasätter siffran. I stället för att vänta på finansiering valde Hare att göra TV-film av sin eleganta men aningen ljumma spionhistoria där Bill Nighys gamle MI5-räv Johnny Worricker snubblar över en politisk skandal och tvingas rädda sitt eget, charmigt åldrade skinn.

Resultatet har glatt miljoner britter och genererat astronomiska tittarsiffror varför filmen nu firar ett försenat revanschsegertåg på festivaler världen över. 

”Page Eight” är en välspelad och lätt avspänd John Le Carré-hyllning där Kalla Kriget är utbytt mot Kriget Mot Terrorismen, inspelad på fem veckor och med en relativt sett minimal budget. Det är genomgående trivsamt utan att vara sensationellt på något sätt och en oundviklig jämförelse med ”Tinker Tailor Soldier Spy” faller inte väl ut för ”Page Eight”. Hares historia saknar, även på papperet, Le Carrés psykologiska skärpa. Bill Nighy stormtrivs på jobbet som en modern motsvarighet till George Smiley, men blir ibland väl poserande i all sin distingerade oemotståndlighet. Man bör nog inte vänta sig att han skruvar ned på de manéren i två utlovade uppföljare.  

| 5 februari 2012 16:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Page Eight
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu