Ouaga Girls 2017

Dokumentär
Sverige
83 MIN
Franska
Ouaga Girls poster

Synopsis

I Theresa Traore Dahlbergs dokumentär möter vi en grupp unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou, Burkina Faso. Det är inget de valt själva, men i ett land med en ungdomsarbetslöshet på 52 procent är jobben en het fråga. Kvinnorna befinner sig precis i det sköra skede i livet när deras drömmar, önskningar och mod ställs mot åsikter, rädslor och samhällets förväntningar på vad en kvinna ska vara. 
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ouaga Girls
Biopremiär
25 augusti 2017
Språk
Franska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jakob Åsell

18 augusti 2017 | 10:00

Stora drömmar bland bilvrak

Att filmen beskrivs som en poetisk dokumentär är ett snällare sätt att säga att det inte händer speciellt mycket.
Theresa Traore Dahlbergs långfilmsdebut följer en grupp tonårstjejer under deras sista år på bilmekanikerskolan i Ouagadugu, Burkina Faso. De står och stampar på tröskeln ut till vuxenlivet i ett land med hög ungdomsarbetslöshet och även om bilmekaniker ett klokt yrkesval så kan de själva inte låta bli att dagdrömma om ett liv som sångerskor eller skådespelare.

Att filmen beskrivs som en poetisk dokumentär är väl i själva verket ett snällare sätt att säga att det inte händer speciellt mycket. I en trög och händelsefattig vardag blir publiken snart lika uttråkad som dess huvudpersoner.

Upplägget är egentligen inte dumt, men det känns tyvärr som att tjejerna som man har valt att porträttera är för blyga för att kliva fram som tredimensionella karaktärer samt förmedla ett narrativ om starka kvinnor i en manlig värld. Visst är fotot från ett dammgrått Ouagadugu vackert. Men jag har tyvärr svårt att se varför detta blev en långfilm och inte ett tidningsreportage.
 
I facket långsamma och observerande dokumentärfilmer om bilmekaniker rekommenderar jag istället den förbisedda pärlan “Foreign Parts” (2011) om en isolerad, rivningshotad enklav av bilskrotar och verkstäder i Queens och de brokiga livsöden som tagit människor dit.
| 18 augusti 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ouaga Girls
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu