Andra människors barn 2022

Drama Komedi
Frankrike
104 MIN
Franska
Andra människors barn poster

Synopsis

Rachel är 40 år gammal och har inga barn. Hon älskar livet, sina elever, sina vänner, sitt ex och sina gitarrlektioner. När hon förälskar sig i Ali blir hon fäst vid hans fyraåriga dotter Leila. Hon börjar bry sig om Leila på samma sätt som om det vore hennes egen dotter. Men att älska andra personers barn kan vara riskabelt...
Ditt betyg
3.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Les enfants des autres (Other People's Children)
Biopremiär
21 april 2023
DVD-premiär
25 september 2023
Digitalpremiär
31 augusti 2023
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Edge Entertainment
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lucas Mass

13 november 2022 | 13:00

En coming-of-age-berättelse för medelåldern

”Andra människors barn” lyckas inte överkomma ett konventionellt narrativ och bildspråk, men kommer långt med hjälp av en stark prestation av Virginie Efira.
Rachel är en lärare i 40-årsåldern som omgivs av andra människors barn, från eleverna i hennes klass till hennes nya pojkvän Alis unga dotter. Hon är sugen på att bli förälder till ett eget barn, men brottas med hotet att hennes biologiska klocka snart kommer säga att det är för sent.
 
Den tickande klockan är filmens primära antagonist. Rachel frågar hur lång tid hon har kvar, vilket en betydligt äldre gynekolog (i en kul cameo av filmskaparen Frederick Wiseman) svarar att han ställer sig själv samma fråga varje dag. Att Rachel snart är för gammal för att kunna ha barn ses i filmen som en sorts död.
 
Rachel fäster sig vid Alis unga dotter Leila som om det vore hennes eget barn och filmen skickligt presenterar hur det kan bli ett problem; skulle relationen med Ali brytas upp så gör relationen med Leila också det. Förhållandet med andra människors barn, vare sig om det är genom vänskap eller äktenskap, kan enkelt kastas åt sidan. Rachel går att bytas bort och plötsligt hade inte Leila funnits i hennes liv nå mer.
 
Joachim Triers ”Världens värsta människa” är en passande kamrat till ”Andra människors barn”, men medan den förstnämnda fångar huvudpersonens komplicerade headspace med kreativt filmskapande, så är det sällan att den sistnämnda lyckas expandera utöver sina begränsade idéer. Regissören Rebecca Zlotowski ingjuter en visuellt kreativ gnista i filmen så pass sällan att när vi väl får en irisövergång så känns den malplacerad.
 
Likt det platta bildspråket så hålls manuset på en stabil men förutsägbar nivå som förlitar sig lite väl mycket på huvudskådespelaren. Virginie Efiras prestation som Rachel är märkbart mer komplex och dynamisk än resten av filmens viktklass. Hon lyfter upp ett typiskt narrativ till ett stundtals djupgående drama med en glasyr av romantisk komedi.
 
I slutändan är ”Andra människors barn” en underhållande upplevelse men med en starkare konflikt i teori än vad manuset ofta lyckas dramatisera. Virginie Efira säljer dramat, men resten av produktionen är lite för konventionell för att lyftas till en högre nivå. Filmen lyckas komma till en tillfredställande slutsats, men det är svårt att ignorera känslan att de sista stunderna borde landa mycket hårdare.
| 13 november 2022 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Andra människors barn
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu