Original 2009

Drama Komedi
Sverige
Svenska
Engelska
Danska
Original poster

Synopsis

Henry inser sent omsider att han lever sitt liv som en blek kopia - och inte som ett härligt original som han dittills trott. Efter en brutal men oundviklig krock med verkligheten, när han får sparken från sitt älskade bankjobb, bestämmer han sig för att öppna en restaurang i Spanien tillsammans med sin nyfunna bästa vän Jon.
Ditt betyg
1.8 av 41 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Original
Biopremiär
22 maj 2009
DVD-premiär
11 november 2009
Språk
Svenska, Engelska, Danska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Ålder
7 år

Recensent

Daniel S Ogalde

21 maj 2009 | 13:02

Årets sämsta film?

Tuva Novotny är arg på SFI. Anledningen är att hennes senaste film, Original, bara kommer går upp på ett fåtal svenska biografer i år. Ursäkta språket, men tacka fan för det.

Det här är filmen som seglar upp som en av årets sämsta. Och finns det något att glädjas över är det att katastrofen gått på danskexport.

Medelmåttan Henry (Sverrir Gudnason) försöker passa in i ett mellanmjölksliv som han själv skapat. En pik mot det Sverige som helgar de tre v:na - volvo, villa, vovve. Men efter att hans flickvän visar sig ligga med det mesta förutom honom själv och han dessutom år sparken från sitt torftiga jobb, bestämmer sig Henry för att starta på nytt. Och vilket bättre sätt än att ge sig av mot sydligare breddgrader? Närmare bestämt Spanien. Men saker och ting ska uträttas innan livsrevolution iscensätts. Rädda mamma från dårhuset, smuggla anabola steroider, finns kärleken på en strippklubb och upptäcka en obehaglig sanning.

Det finns de klyschor som med måttfullhet lämnar en med ett mindre lyckorus, de som man själv gärna skulle uppleva. Därav överseendet med sådana filmer. Men det finns å andra sidan också sådana som perforerar en historia i grunden. Får en till synes originell film att kännas torftigt fadd och sin titel till trots är Original just en sådan rulle.

Med devisen "sätt färg på ditt bleka liv" är Original med välvilja något gulligt. Något gulligt som i naiv anda försöker sig på något alldeles för komplext och omfattande. Till innehållet en novellfilm utdragen till bristningsgränsen i ett storfilmsformat. Och det börjar med Sverrir Gudnasons voice over som dryper av oengagemang. Därefter blir det tråkigt, tråkigare och snabbt tråkigast. Någonstans däremellan ganska plumpt.

När Tuva Novotnys militantfeministiska strippdans är det mest minnesvärda finns det inte mycket att hämta karaktärsmässigt. Snarare är det lika spännande som den hissmusik som plågsamt ligger som bakgrund. Det i kombination med ett fantastiskt dåligt skådespeleri och ett tafatt manus, lämnar inte mycket över än en kalkon.

Det finns så otroligt mycket problem med Antonio Tublén och Alexander Brondsteds filmidé att det är svårt att veta var man ska börja. Vågad? Ja, visst. Men tyvärr lika misslyckad. Original är knappast den färgklick den utger sig för att vara, snarare ett smaklöst kladdande.

| 21 maj 2009 13:02 |