Original (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Henry inser sent omsider att han lever sitt liv som en blek kopia - och inte som ett härligt original, som han hittills trott.

Efter en brutal men oundviklig krock med verkligheten, när han får sparken från sitt älskade bankjobb, bestämmer han sig för att öppna en restaurang i Spanien tillsammans med sin nyfunna bästa vän Jon. Nu ska regn och rusk ersättas av tapas och sangria! Först måste han bara kidnappa sin mamma från mentalsjukhuset.

Mitt i allt detta dyker den stora kärleken upp helt oväntat i en säng på Ikea. Men allt blir inte riktigt som Henry tänkt i mötet mellan Henry, Jon och mamman, och den stora kärleken suddas gränsen mellan verklighet och fantasi ut.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ORIGINAL

Årets sämsta film?
Tuva Novotny är arg på SFI. Anledningen är att hennes senaste film, Original, bara kommer går upp på ett fåtal svenska biografer i år. Ursäkta språket, men tacka fan för det.

Det här är filmen som seglar upp som en av årets sämsta. Och finns det något att glädjas över är det att katastrofen gått på danskexport.

Medelmåttan Henry (Sverrir Gudnason) försöker passa in i ett mellanmjölksliv som han själv skapat. En pik mot det Sverige som helgar de tre v:na - volvo, villa, vovve. Men efter att hans flickvän visar sig ligga med det mesta förutom honom själv och han dessutom år sparken från sitt torftiga jobb, bestämmer sig Henry för att starta på nytt. Och vilket bättre sätt än att ge sig av mot sydligare breddgrader? Närmare bestämt Spanien. Men saker och ting ska uträttas innan livsrevolution iscensätts. Rädda mamma från dårhuset, smuggla anabola steroider, finns kärleken på en strippklubb och upptäcka en obehaglig sanning.

Det finns de klyschor som med måttfullhet lämnar en med ett mindre lyckorus, de som man själv gärna skulle uppleva. Därav överseendet med sådana filmer. Men det finns å andra sidan också sådana som perforerar en historia i grunden. Får en till synes originell film att kännas torftigt fadd och sin titel till trots är Original just en sådan rulle.

Med devisen "sätt färg på ditt bleka liv" är Original med välvilja något gulligt. Något gulligt som i naiv anda försöker sig på något alldeles för komplext och omfattande. Till innehållet en novellfilm utdragen till bristningsgränsen i ett storfilmsformat. Och det börjar med Sverrir Gudnasons voice over som dryper av oengagemang. Därefter blir det tråkigt, tråkigare och snabbt tråkigast. Någonstans däremellan ganska plumpt.

När Tuva Novotnys militantfeministiska strippdans är det mest minnesvärda finns det inte mycket att hämta karaktärsmässigt. Snarare är det lika spännande som den hissmusik som plågsamt ligger som bakgrund. Det i kombination med ett fantastiskt dåligt skådespeleri och ett tafatt manus, lämnar inte mycket över än en kalkon.

Det finns så otroligt mycket problem med Antonio Tublén och Alexander Brondsteds filmidé att det är svårt att veta var man ska börja. Vågad? Ja, visst. Men tyvärr lika misslyckad. Original är knappast den färgklick den utger sig för att vara, snarare ett smaklöst kladdande.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
1817-0
Oh vad dålig denna film är. Horribel.
2390-1
Så olika man kan uppfatta filmer. Jag föll pladask för den :)
För mig var den ny & fräsch. Har inte sett någon likande i svensk film.
Roliga karaktärer och ul story. Överraskingen var oväntad haha.
Nu är jag svag för Tuva Novotny men blev positiv till båda killarna i filmen.
Han som spelade Max var fantastiskt kul. Skulle vilja ge filmen en stark fyra. 
Tack för mig :-)

Veckans populära filmer

Visa fler