Ong bak: The Muay Thai Warrior 2003

Action Äventyr Thriller
Thailand
105 MIN
Engelska
Thai
Ong bak: The Muay Thai Warrior poster

Synopsis

En värdefull Buddhastatyett blir stulen från en liten by på den thailändska landsbygden. Ting, byns mästare i kampsporten Muay Thai får i uppdrag att åka till Bangkok för att leta reda på tjuvarna. Hans kampsportskunskap tjänar honom väl i sökandet.
Ditt betyg
2.9 av 165 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ong-bak
Biopremiär
19 november 2004
DVD-premiär
13 juli 2005
Språk
Engelska, Thai
Land
Thailand
Distributör
Universal Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Jackie Chan på thailändska

För många är Thailand lika med en drömsemester. För andra ökänt för droger mm. Sanningen ligger väl någonstans mitt emellan. Det finns många sidor av Thailand: det vackra exotiska landet i fjärran östern med sin fantastiska natur, sin goda mat och trevliga, vänliga och gästfria människor. Hur som helst är ”Ong Bak” en skön rulle som bjuder på en hel del action blandat med spänning och skratt.

Inledningen lovar gott: i den årliga tävlingen i byn ska alla män som deltar försöka få tag i ett band som ligger högst upp i ett träd. Förste man vinner. Den börjar bra och håller i stort sett samma höga tempo genom hela filmen. Redan där får man stifta bekantskap med Boonting, vinnaren med de extra dragen och de atletiska egenskaperna som tar sig igenom det mesta, även de smalaste öppningarna, över de riktigt höga hindren och förbi de mindre vänligt inställda medtävlande. Boonting är trots sin snabbhet och styrka också ödmjuk. Han har tränat kampsporter i många år men får lova sin mästare att aldrig använda sina stridskunskaper. Vart 24:e år håller byn en speciell fest och offrar till gudarna för fortsatt glädje, lycka och god skörd. Byns eget helgon är en Buddhaliknande staty som kallas Ong-Bak. Den är förstås helig och det är alla byinvånarnas plikt att till varje pris skydda den. Därför blir det ett stort bakslag när man precis innan festligheterna upptäcker att statyns huvud är bortskuret och försvunnet. Boonting kliver då frivilligt fram som den som ska åter erövra huvudet och föra den hem till byn.

Jakten leder till Bangkok och en gammal klumpig bekant som gör vad som helst för pengar. Knappt har de återbekantat sig med varandra förrän Boonting får i jakt på sin reskassa följa efter sin värd till den lokala slagsmål- och vadslagningsklubben. För att få tillbaka pengarna får han boxas mot ett flertal större och starkare skumma typer. Han hade lovat att inte använda sina färdigheter men nu har han inget val och ställer upp, och vinner förstås.

Jakten på det försvunna statyhuvudet leder vidare till fler skumma bekantskaper och fler slagsmål. Varje gång som Boonting är tvungen att slåss för att kunna gå vidare tänker på sitt tidigare löfte men för att få tillbaka byns egendom gör han nästan vilken uppoffring som helst. Det är så många som väntar på att få återse statyhuvudet och dem kan han inte svika!

Jakten går högre upp och till slut möter han den högste chefen som håller i vadslagningarna och en hel del andra skumma och olagliga affärer. ”Ong-Bak” är en kul och sevärd film. Hemma i Thailand har den varit en stor succé och den har också firat framgångar i flera andra länder där den visats. Tempot är högt och det bjuds på en bra blandning av spänning, komik och dramatik. En av de mest spännande och roligaste scenerna är när han tar sig genom flera kvarter, bort från gänget som vill ha sina förlorade pengar. Ett beväpnat gäng på minst 20 personer gör allt för att stoppa honom men lyckas inte!

Det är rätt mycket action och det mesta är gjord på riktigt utan några stuntmän eller andra knep! Huvudrollsinnehavaren Tony Jaa står själv för de flesta scenerna på riktigt utan några tricks. ”Ong-Bak” påminner också mycket om Jackie Chans filmer. Tony Jaa har i intervjuer medgett att en av hans idoler var just Hongkong-hjälten Jackie Chan. Han skulle också kunna liknas vid kinesisk födde Jet Li. Tack vare sina färdigheter och snabba reflexer kommer han att medverka i flera liknande filmer, bl a den USA-producerade "Mortal Combat 2".

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ong bak: The Muay Thai Warrior
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu