One Missed Call 2004

Skräck Fantasy Thriller
Japan
107 MIN
Engelska
Japanska
One Missed Call poster

Synopsis

Yumis kompis får ett mystiskt meddelande på sitt mobilsvar. Det är daterat tre dagar in i framtiden och visar sig innehålla hennes eget dödsskri. Tre dagar senare dör kompisen under mystiska omständigheter. Yumi börjar ana ett obehagligt mönster då fler människor runt omkring henne får mobilsamtal med dödlig utgång. Lösningen tycks finnas någonstans i Yumis förflutna och en dag upptäcker hon att hon själv har ett missat samtal...
Ditt betyg
2.3 av 280 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Chakushin Ari
Biopremiär
1 januari 2004
DVD-premiär
2 februari 2005
Språk
Engelska, Japanska
Land
Japan
Distributör
Sandrew Metronome
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Stundtals läskig, men alltför seg

Asiatiska skräckfilmer har varit heta ett bra tag nu. ”Ringu”, ”Dark Water”, ”The Eye” och ”Ju On – The Grudge” är bara några av filmerna som uppmärksammats här i Sverige de senaste åren, och därför tvekade man inte att släppa nykomlingen ”One Missed Call” på bio – endast i storstäderna, men ändå.

Liksom många av dess föregångare på den asiatiska skräckmarknaden satsar ”One Missed Call” på en övernaturlig story. Ett flertal ungdomar får meddelanden på sina mobiltelefoner om missade samtal, daterade två dagar in i framtiden. På mobilerna lämnas också röstmeddelanden som är skickade från deras egna nummer, och innehåller deras dödsskrik. Mycket riktigt, när två dagar passerar dör mottagaren en plågsam död. När flera av universitetsstudenten Yumis vänner dör, förstår hon att det nästa gång kan bli hon som får ett samtal på sin mobil. Yumi träffar på den mystiska ex-snuten Hiroshi som verkar veta något om dödsfallen, och tillsammans börjar de undersöka saken.

Ju längre in i filmen vi kommer desto mer avviker den från sin ursprungsstory. Yumis och Hiroshis olidligt sega och utdragna letande efter misshandlade barn, astmasjuka och rosa karameller förstör mycket av stämningen och man glömmer bort att det är en skräckfilm man tittar på. ”One Missed Call” går vilse i de frågor och trådar den själv skapat, som dessutom visar inte direkt leda någonstans. Slutscenen, som dröjer alltför länge, är lika obegriplig som en Bergman-rulle (trots att man har en helt okej ”avslutning” bara 10 minuter tidigare, men av nån anledning ville man dra ut på det hela). Det drar tyvärr ner betyget rejält…

Men när de läskiga scenerna väl kommer så finns det ingenting att klaga på. Fotot och miljöerna är perfekta, musiken och ljudeffekterna hjälper till att skapa en ryslig stämning och trasiga lampor blinkar både till höger och vänster. Då sitter man på helspänn och glömmer bort alla godisprasslande fjortisar i publiken. Underbart!

Regissören Takashi Miike är en man jag aldrig tidigare hört talas om, förrän vår skribent Christoffer började hylla honom i var och varannan text (exempel). Miike är tydligen känd för sina våldsamma actionfilmer, så vi får hoppas han är bättre på den genren än på skräck. För, för att sammanfatta det hela – skräckinslagen i ”One Missed Call” är så gott som felfria, men alldeles för få under de två timmarna filmen pågår. Och däremellan är det bara skit.

Men detta lär knappast vara den sista rysaren från Japan vi kommer få se på våra biografer, och än så länge är genren långt ifrån död, så… keep them coming!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera One Missed Call
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu