Old Dogs 2009

Komedi
USA
88 MIN
Engelska
Old Dogs poster

Synopsis

En komedi där två vänner och kollegor, en frånskild kärlekstörstande man (Robin Williams) och en inbiten ungkarl (John Travolta) får ett 6-årigt tvillingpar på halsen – deras liv vänds upp och ner just när de är i färd med att avsluta en viktig affärsuppgörelse.
Ditt betyg
2.1 av 232 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Old Dogs
Biopremiär
25 december 2009
DVD-premiär
14 april 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Lisa Olsson

21 december 2009 | 22:32

Sentimental smörja utan humor

Komedin med gammelgubbarna John Travolta och Robin Williams är inget annat än ett extremt misslyckat försök. Det största problemet – den är inte rolig. Sen råkar också storyn vara ointressant och skådisarna, främst de två huvudrollerna, är usla.

Charlie och Dan är två affärsmän som satsar allt på karriären när de helt plötsligt får ett 7-årigt tvillingpar på halsen - ett resultat av Dans vilda festnatt för länge sedan. Den kärlekstörstande Dan försöker vinna pluspoäng hos mamman genom att bemöda sig med ta sitt pappa-ansvar, i två veckor åtminstone. Och det är väl här någonstans som det roliga är tänkt att börja. Vilket det tyvärr inte gör. Man anar ibland att något försöker vara roligt, som en vindögd handmodell som får sina händer klämda och en felstavad tatuering. Man anar det men man känner det inte.

Jag har lite svårt att förstå vilken målgrupp den här filmen är riktad till men kanske att barn som gillar kiss- och bajshumor kan tycka att vissa delar är roliga som hundar som kissar på mattan och björnbajs i ansiktet. Men har man lämnat den humorn bakom sig finns det absolut ingenting att hämta i den här filmen.

John Travolta ska föreställa en charmig äldre ungkarl som gärna flirtar men vackra damer. Jag blir generad! Snälla John Travolta, du är tyvärr inte en trovärdig charmör även om du kanske har varit det förr i tiden. Robin Williams är om möjligt ännu värre som den ständigt flinande och tafatte Dan. Det är dags för Robin Williams och John Travolta att gå i pension. Eller välja bättre filmer och ta skådespelarlektioner.

Storyn är misslyckad eftersom den inte på något sätt förklarar varför Dan och Charlie är bästa vänner. Charlie verkar mest bara förnedra Dan hela tiden genom att berätta pinsamma historier om honom. Inte heller förstår man varför Vicki, mamman till barnen, skulle vara det minsta intresserad av Dan som måste förvandla sig till en datorstyrd marionett för att ens klara av att leka med sin dotter. Och tvärtom kan man ju undra varför Dan inte är det minsta sur på Vicki som inte har berättat något om deras gemensamma barn på sju år.

Man gillar ingen av karaktärerna i filmen, inte ens barnen är det minsta gulliga. Istället blir det bara "roliga" scener staplade på varandra ofta utan någon logik. För den som gillar överdriven slapstick-humor finns här en hel del. Den värsta slapstick-scenen som är ett resultat av förväxlad medicin är ändå hundra gånger bättre än de sentimentala pappa-barn-scenerna.

Finns det någonting alls som är bra med den här filmen? Jo det finns några bra låtar med Pete Townshend, David Gray, Pizzicato Five och särskilt den nya upptäckten Shoukichi Kina and Champloose med låten "Jing Jing" som får en att vilja ta sig fram som en studsboll på dansgolvet. Men förutom det är "Old Dogs" sentimental smörja utan humor.

| 21 december 2009 22:32 |