Official Competition 2021

Drama Komedi
Spanien
114 MIN
Spanska
Official Competition poster

Synopsis

Under sitt nya prestigeprojekt försöker filmregissören Lola tämja två skådespelarlegender som dessutom är rivaliserande egocentriker. Den firade Hollywoodstjärnan Félix är van vid att allt ljus faller på honom, medan radikale teateraktören Iván brinner för det sanna och äkta. Under repetitionerna exponeras de båda divorna för den kompromisslösa Lola som inte backar för att utsätta dem för vare sig faror eller förnedring i konstens namn. Kommer någon att klara sig tills kamerorna börjar rulla?
Ditt betyg
3.3 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Competencia oficial
Biopremiär
26 augusti 2022
DVD-premiär
12 december 2022
Digitalpremiär
28 november 2022
Språk
Spanska
Land
Spanien
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

6 februari 2022 | 16:00

Småkul drift med skådespelare och stora egon

Penelope Cruz skiner i rollen som hyllad regissör med excentriska metoder. "Official Competition" är en lättsam komedi som gör narr av filmindustrins stora egon med underhållande sketcher, men kunde ha grävt djupare bakom kulisserna.
Vänta, stopp. Penelope Cruz och Antonio Banderas i samma film - och den är inte gjord av Pedro Almodóvar? Regissörerna Mariano Cohn och Gastón Duprat åker garanterar snålskjuts till viss del på att para ihop den spanske mästarens två stora stjärnor, men det är bara att gratulera isåfall. Ihop med argentinske skådisveteranen Oscar Martínez ("Wild Tales") bildar de en udda, underhållande trio i en lika udda som underhållande komedi.

Många filmer har skildrat det kaos som kan uppstå på en filminspelning. Få har satt fokus på det som sker innan kamerorna rullar igång. Det är alla krävande förberedelser och ändlösa repetitionerna som står i centrum för komedin "Official Competition", där två skådespelare och en regissör försöker ro i hamn ett prestigefyllt projekt, var och en med sina egna visioner.

En rik, äldre entreprenör har bestämt sig för att lämna ett avtryck på världen genom att finansiera den bästa filmen som gjorts. Han plöjer ner snuskigt mycket pengar på rättigheterna till en Nobelprisvinnande roman (utan att ha läst den), anlitar den mest hyllade regissören (enbart på hennes rykte) och låter henne övertala den vassaste stjärnduon. De ska göra film av boken "Rivalitet" - om två bröder och en tragedi som splittrar familjen.

"Det blir förstås väldigt löst baserat på boken", varnar regissören Lola Cuevas. "Nånting finns väl kvar av den? Jag har betalat ruskigt mycket pengar för rättigheterna", undrar den ovane producenten. Så inleds satiren som kärleksfullt driver med filmvärlden och de stora egon som befolkar den.

Antonio Banderas kliver in i rollen som Félix Rivero, en filmstjärna och playboy som kunde ha varit en spansk Tom Cruise. Stor charm, hög popularitet, tveksam talang. Oscar Martínez är hans raka motsats som Iván Torres, en klassiskt skolad skådespelare med yrkesstolthet. Det uppstår ganska snart en bitter konkurrens. Penélope Cruz är lika briljant i rollen som avantgarde-regissören med röd pudelfrilla och galna idéer. Hennes roll blir att ömsom mäkla fred, ömsom hälla bensin på den eldiga konflikten mellan hennes två huvudroller. Bisarra experiment där hon plockar isär männens egon hör till filmens mest minnesvärda scener.

Vad är god smak? Vad gör en bra film? "Official Competition" utforskar klyftan mellan manstream-underhållning för massorna och den äkta skådespelarkonsten. Själv lyckas filmen pricka in både och: den är publikfriande, underhållande och tänkvärd, med tre magnifika skådespelare som ger varje scen närvaro och tyngd. Deras komiska tajming är guld. Men handlingen når sällan något djupare plan, och poängerna om filmbranschen stannar vid småkul sketcher.
| 6 februari 2022 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Fantastiska skådespelare och bitvis rolig i sin drift med stora egon, men kanske lite för kylig för att jag ska sätta ett högre betyg!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu