Nope 2022

Sci-Fi Skräck Thriller
USA
130 MIN
Engelska
Nope poster

Synopsis

Invånare i ett isolerat inlandsområde i Kalifornien blir vittnen till en kuslig och skrämmande upptäckt, som kommer från himlen ovanför.
Ditt betyg
2.9 av 48 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nope
Biopremiär
17 augusti 2022
DVD-premiär
2 januari 2023
Digitalpremiär
19 december 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

10 augusti 2022 | 09:00

En sci-fi-thriller i världsklass

Det finns bilder och scener i den här filmen som stannar med en länge. Jordan Peeles lyxiga sci-fi-thriller "Nope" är ett mysterium som fortsätter långt efter att biolamporna tänts.
Med stora hyllningar kommer stora förväntningar. För Jordan Peele ligger de omöjligt högt efter filmerna ”Get Out” (2017) och ”Us” (2019), där isande mardrömsscenarion blandades med samhällskritik. I jämförelse framstår hans tredje film ”Nope” som en ytligare film - en rättfram popcornrulle gjord främst för att underhålla. Smart och sylvasst? Näpp. Snyggt och stämningsfullt? Definitivt.
 
Handlingen utspelar sig nästan uteslutande på en avlägsen ranch någonstans i Kalifornien. Den sköts av syskonen OJ (Daniel Kaluuya) och Emerald (Keke Palmer), ensamma sedan deras far dog under mystiska omständigheter ett halvår tidigare. Hästarna tränas för att användas i Hollywood-filmer, men affärerna tryter. Några måste säljas till den närliggande cowboy-temaparken. Fokus ligger på endast en handfull karaktärer, inklusive temaparkens ägare Ricky (Steven Yeun), under några veckor då de drabbas av oförklarliga fenomen i skyn. Varje fredag vid samma tidpunkt slås elektriciteten ut och något hotfullt kommer fram ur molnen…
 
Även om trailers redan har avslöjat delar av mysteriet så finns det många fler frågor att besvara under filmens gång. Regissören leker snyggt med våra förväntningar på genren. Emellanåt får han mig helt ur balans med att hoppa iväg på oväntade spår. Några av filmens mest våldsamma scener utspelar sig i tillbakablickar till 90-talet, då en av huvudpersonerna fick uppleva en traumatisk händelse som barn. 
 
Med saftig budget får Peele släppa loss alla sina filmiska ambitioner och gå loss i sci-fi-genren. Inspirerad av småskaliga UFO-filmer som Spielbergs ”Närkontakt av tredje graden” och Shyamalans ”Signs”, där ett fåtal karaktärer och deras möten med det okända, fascinerande och farliga står i fokus, lyckas han ändå förmedla känslan av ett storslaget äventyr, med en smygande obehaglig stämning - och en del humor för att bryta av det hela. Lite westerninfliuenser hittas också i mixen, och allting är fångat genom IMAX-kameror (ett storformat som vanligtvis används av stora blockbusters) som rattas av svensk-holländske stjärnfotografen Hoyte van Hoytema. Inte en bildruta sitter fel.
 
Det här är en lyxig produktion, ett hantverk som andas kvalitet och kärlek till filmmediet. En homage till det gamla goda Hollywood-spektaklet, gjord av en förkämpe för originella historier med unika twistar.
 
Samtidigt frågar jag mig om inte Jordan Peeles korta men urstarka karriär som regissör är på väg åt fel håll. Där ”Get Out” avhandlade rasism och ”Us” höll upp en spegel mot ett splittrat Amerika, består ”Nope” av flera lösa teman och halvbakade idéer som blandas ihop i en slags svårtydd gegga. Ser vi en lovande filmskapare sakta på väg att glida ned från sin piedestal?
 
Söker man efter dolda budskap så finns här en och annan meta-kommentar på filmvärlden och underhållningsbranschen. Peele talar om besatthet, jakten på berömmelse, och priset vi får betala. Här finns även en pik mot hur djur behandlas inom showbiz, och ytterligare en mot hur Hollywood har utraderat afroamerikaner ur filmhistorien. I ett kort klipp som härstammar från 1887 - tidernas första rörliga bilder? - syns en svart jockey på en häst. Vem han var vet ingen idag, men i just den här filmen är han syskonen Haywoods farfars farfar. Det finns säkert en tanke bakom det, men oklart vad.
 
Jag är inte säker på om varje pusselbit har sin rätta plats här, och förstår inte nödvändigtvis all symbolik efter bara en titt, men jag gillar det. För det här är trots allt en sci-fi-thriller i världsklass. Man sitter som på nålar, ovetande men ständigt nyfiken på vart Peele ska leda publiken.
 
Det finns bilder och scener i den här filmen som jag fortfarande klurar på. Gott om trådar att nysta i och frågor att smälta. En ensam sko får mig att googla sönder nätet efter svar. "Nope" är ett mysterium som fortsätter långt efter att biografens lampor tänts.
| 10 augusti 2022 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
1
synd men bra start sedan inget för mig över 11 års ålder
Läs mer
1
Cinematisk mumbo jumbo som varken roar eller skrämmer. Filmen är lika originell som M Night Shyamalan när han är som sämst och hade vederbörande regisserat filmen så hade den slaktats utan pardon.
Läs mer
4
Efter ett litet sommaruppehåll av nya premiärer har jag nu återigen varit i biosalongen och sett den intressanta och originella regissören Jordan Peeles senaste film “Nope” och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. Filmen "Nope" tar sin början på den kaliforniska hästfarmen Haywood Ranch som livnär sig på att träna upp hästar som används inom nöjesbranschen. Då fadern Otis Haywood Sr. hastigt dör av ett fallande objekt från himlen blir de energimässigt omaka syskonen O.J. (Daniel Kaluuya) och Emerald (Keke Palmer) ansvariga för farmen. En kväll, letandes efter en förrymd häst ute i det karga landskapet, ser O.J. något på himlen. Något för stort, för snabbt och för tyst för att kunna vara ett flygplan. När han berättar om observationen för sin syster växer en plan fram. De ska fånga det som gömmer sig bland molnen på film och slå mynt av sin upptäckt. Teknikförsäljaren Angel (Brandon Perea) och den prominenta yrkesfotografen Antlers Holst (Michael Wincott) blir en del av planen och samtidigt sker något mystiskt på grannfarmen som drivs av den tidigare barnskådisen Ricky ”Jupe” Park (Steven Yeaun). Men vad är det oidentifierade objektet, vad vill det och känner andra till det? “Nope” är en minst sagt annorlunda film som inte liknar något annat jag har sett. Den har klassiska Science Fiction element som ger blinkningar åt mer lågmälda filmer i genren som exempelvis Steven Spielbergs “Close Encounters of the Third Kind”. Det som är annorlunda och unikt är filmberättandet. De flesta filmer brukar generellt följa en traditionell mall som gör att man som en van filmtittare kan räkna ut vilken riktning historien ska ta. Så är inte fallet i den här filmen. Det byggs upp en mystik kring filmens karaktärer och det mystiska föremål som gömmer sig ibland molnen. Filmens olika sidohistorier förstår man inte till en början vad de har för sammankoppling, men detta vävs under resans gång ihop på ett väldigt effektivt sätt. Man sitter under hela filmen på helspänn och vill veta vilken riktning historien ska ta och få svar på vad det där mystiska himlafenomenet är för något och vad det har för avsikter. Regissören Jordan Peele har sammanfattningsvis skapat en mycket oförutsägbar Science Fiction thriller som överraskar. Man lämnas i ovisshet om vad det är för en typ av film tills den nått sitt slut och även när man har fått se hela filmen så grubblar man över vissa saker och känner därmed för att se om den vid dvd-släppet för att upptäcka detaljer som kanske mer besvarar de frågor och grubblerier man fick av att uppleva filmen för första gången på bio. Filmens skådespelarensemble gör också ett väldigt lysande jobb. Jag blev väldigt positivt överraskad av filmen “Nope” och mitt betyg är en stark fyra av fem möjliga.
Läs mer
Visa fler