Nimona 2023

Nimona poster

Synopsis

I ett futuristiskt medeltida kungarike, är den superstarka och skepnadsskiftande Nimona den enda som kan hjälpa riddaren Ballister Boldheart att bevisa att han är oskyldigt anklagad för ett brott.
Ditt betyg
3.6 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

27 juni 2023 | 08:00

Kul och inkluderande i futuristiskt medeltidsrike

RECENSION. Det är svårt att stå emot charmiga anti-hjälten “Nimona” och hennes budskap att stå upp för sig själv och för det som känns rätt.  Filmen bjuder på fartfylld animation baserad på ND Stevensons tecknade serier.
Nimona är så långt ifrån Disneys klassiska prinsessor man kan komma, men kärnbudskapet i sagorna om upprättelse och att kämpa för det goda är detsamma, dock uppdaterat till 2023.
 
Den fattige men modige gatpojken Ballister Boldheart (Riz Ahmed) växer upp till att bli en duktig soldat som efter en turnering ska bli dubbad till riddare av Drottning Valerin (Lorraine Toussaint). Han är påhejad av sin pojkvän Ambrosius Goldenloin (Eugene Lee Yang) medan andra riddare ser ner på honom på grund av hans fattiga ursprung.
 
Huvudkaraktären Nimona (Chloë Grace Moretz) är en tuff tjej med piercings och Goth-klädsel. Hon har fått en realistiskt kropp med till och med lite putmage. Hon är stark som Pippi Långstrump, kan slåss, och omvandla sig till olika djur som en björn, en enhörning, en val, och så vidare. När hon dyker upp hos Ballister och kräver att få bli hans side-kick har han liten möjlighet att säga nej, eftersom han blivit hela stadens fiende. Ceremonin har nämligen slutat i kaos då hans svärd fällts ut till ett laservapen som dödat drottningen. Alla tror att han är en mördare - utom Nimona! Duon måste nu klara sig undan de elaka soldaterna och hämndlystna stadsborna samt hitta ett sätt att bevisa hans oskuld.
 
Filmen är måhända inte på Pixars detaljnivå vad gäller animation, men det vägs mer än väl upp av ett kompakt, charmigt och fartfyllt berättande i ett unikt format som håller uppmärksamheten från början till slut. “Nimona” är baserad på ND Stevensons tecknade novell så filmversionen är även den tecknad på gammaldags vis, men i en Manga-liknande stil som känns väldigt “nu”.
 
“Nimona” utspelar sig i ett futuristiskt medeltida kungarike som blandar skyskrapor och flygande farkoster med gamla fästningar. Berättelsen knyts ihop via en inledande 1000-årig myt om hur staden fick kämpa mot monster och alltid måste vara på sin vakt mot dessa (jodå, del av berättelsen har stora likheter med en annan Netflix-film, “Havsmonstret” liksom dess budskap att inte tro blint på gamla traditioner). Filmen känns modern och inkluderande utan att moralisera, då kärnan är lika uråldrig som sagan själv - vi behöver våra hjältar i vilken form de än må komma, för att som grupp inte fastna i förlegade och orättvisa kulturella direktiv.
 
Berättelsen sprudlar av lättillgänglig humor, som lyckas med bragden att tilltala alla åldrar; barn, tonåringar och medföljande föräldrar! (Möjligtvis skulle filmen kunna upplevas som lite läskig för de allra minsta…) Vi kan alla känna igen oss i berättelsen och dess karaktärer, som slår underifrån. De är inte perfekta, men de förmedlar hur ensamhet, depression och utanförskap kan kännas, och vikten av att stå upp för det som är rätt.
 
I skrivandes stund är “Nimona” rankad 100% på Rotten Tomatoes med 80% godkännande av publiken. Det är sällan en film hyllas såpass av både kritiker och publik, men Nimonas busiga charm är svår att stå emot. Jag hade turen att få se den på Netflix egna biograf Paris Theatre tillsammans med filmskaparna själva, deras familjer, och andra inbjudna i olika åldrar, men jag gissar på ett lika entusiastiskt mottagande vilken grupp man än ser den med, för här finns något för alla. Längtar redan efter en del två!
| 27 juni 2023 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nimona
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu