Nicke Nyfiken 2: Apa på rymmen 2009

Familj Animerat
USA
Engelska
Nicke Nyfiken 2: Apa på rymmen poster

Synopsis

Nicke Nyfiken, den ansvarslösa lilla apan, har blivit älskad över hela världen. I över 60 år har generationer av barn följt apans olika upptåg i en serie böcker. Böckerna om Nicke Nyfiken har genom åren sålts i över 30 miljoner exemplar och är översatta till 17 olika språk, bland dessa både jiddisch och afrikan. 2006 tog Nicke Nyfiken steget över till vita duken, i en animerad succéfilm, vilken följdes upp av en framgångsrik tv-serie på PBS. Nu är apan tillbaka i en ny varm, rolig och charmig biofilm.

Den här gången träffar den lilla nyfikna apan elefanten Kayla som arbetar hos en trollkarl. Kayla längtar hem till sin familj och Nicke Nyfiken bestämmer sig för att hjälpa sin nya vän att resa till Kalifornien för att få träffa sina syskon. Men trollkarlens säkerhetschef, hunden Danno Wolf, tror att Nicke tänker kidnappa Kayla, och ger sig i väg, på jakt efter apan och den hemlängtande elefanten. Med Wolf hack i häl, tar sig Nicke, Kayla och Ted (mannen med den gula hatten) över hela den amerikanska kontinenten för att återförena elefanten med sin familj. Det blir en gripande och underhållande resa med tåg, med lastbil och t.o.m. med en skolbuss som saknar motor!
Ditt betyg
1.9 av 47 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Curious George 2: Follow that Monkey
Biopremiär
7 augusti 2009
DVD-premiär
9 december 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures

Recensent

Daniel S Ogalde

7 augusti 2009 | 16:18

Apigt värre

I korthet: Det är bara att inse att de där nostalgitripparna på vilka vi så gärna hänger upp vår barndom, tillhör det förgågna. Något vi med åren kan sucka bittert över och konstatera att vissa saker var bättre förr. Frågan är vad som är mest ledsamt, det faktum att våra sagors skimmers steriliseras till oigenkännlighet eller att det faktiskt går hem hos dagens popälskande småbarn.

När Universal med goda gröna i minnet än en gång sätter tänderna i apan Nicke Nyfiken blir resultatet som väntat. Stelt, trist och oinspirerande. Men hur mycket dataanimering som än trycks in i bildrutorna är det svårt att ta död på den inneboende charm som författarduon Rey skapat historien med.

”Nicke Nyfiken 2: Apa på rymmen” utmanar knappast sin publik. Det som i filmer brukar refereras till som ”röd tråd” är här en riktig ledstång – simpelt nog alltså. Vår kära apa ger sig in på ännu ett våghalsat äventyr när han försöker hjälpa en elefant Kayla som arbetar hos en trollkarl. Problemet är att hon mest av allt vill träffa sin elefantfamilj igen. Sagt och gjort, på typiskt bananhalkigt manéer åker Nicke, Kayla och Ted genom tvärs över Amerika för att finna lyckan västerut.

Det är intet nytt att de flesta recensenter inte har mer än spott och spä att bjuda på när det kommer till moderna barnfilmer. Åtminstone de mindre påkostade. Att tillhöra en av dessa känns minst sagt... ja, klyschigt. Likväl står det klart. I dag när de stora multinationella filmgiganterna tycks ha tappat sin inspiration, krävs det ett antal miljoner för att en film överhuvudtaget ska lyfta. Och filmatiseringar, ja de är inte ens att tala om.

En inledning som sätter en färgglatt varm tonalitet visar på ambition men det är inte bara historien som känns i billigaste laget, även animationerna förlorar sin charm i trofull litteraturanda. När man dessutom trots röstspelare som Tim Curry, Matt Lauer och Jamie Kennedy, inte ens bekymrat sig om genuina ljudeffekter blir det minst sagt förbryllande. Den dagen apor och elefanter börjar låta som biltutor vet man att något är galet.

Men en stor omväg över det och bitterskyffeln i högsta hugg är ”Nicke Nyfiken 2: Apa på rymmen” en roande timma för småttingarna. Att vänta sig någon storstilad klassiker som Nemo eller Wall-E, är alltför krävande för något så enkelt. För oss vuxna minner en nyfiken apa om åbäken som den animerade Pippi eller varför inte den måttligt roande ”Kalle och Chokladfabriken”. Där det genuina, smått pittoreska är som bortblåst. Men vem bryr? Kidsen verkar gilla det.

| 7 augusti 2009 16:18 |