New York Immigrant 2013

Romantik Drama Mysterium
USA
120 MIN
Engelska
Polska
New York Immigrant poster

Synopsis

En invandrarkvinna luras in i ett liv av burlesk och vaudeville tills hon räddas av en magiker.
Ditt betyg
2.9 av 49 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Immigrant
DVD-premiär
30 juli 2014
Språk
Engelska , Polska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

10 oktober 2013 | 12:01

Den amerikanska drömmen förblir en dröm

New York Film Festival 2013 - Stark trio i Phoenix, Cotillard och Renner i denna solida melodrama om den amerikanska drömmen och de europeiska invandrarna som korsade Atlanten för att ta del av den. Berättelsen kunde dock ha varit lite mer färgsprakande för att matcha skådespelarprestationerna.

James Grays tidigare filmer "Little Odessa", "The Yards", "We Own the Night" och "Two Lovers" har uppmärksammats på filmfestivalerna i Venedig och Cannes. Även "The Immigrant" nominerades till Guldpalmen och har dragit runt på ett mängd olika festivaler, bland annat New York Film Festival nu senast.

Filmen är delvis inspirerad av Grays egna farföräldrar som invandrade till USA från Ryssland och många av detaljerna i filmen är hämtade från deras berättelser. Framför allt får vi ta del av det faktum som många redan är införstådda med - att den amerikanska drömmen för många invandrare aldrig blev mer än en dröm.

Handlingen fokuserar framför allt på fiktiva Ewa (Marion Cotillard) som kom med båt från till New York Ellis Island 1921 med sin syster Magda. Tanken var att bli omhändertagna av en moster och morbror som redan fanns i stan, men direkt när de anländer går planerna i stöpet. Magda har dragit på sig en lungsjukdom på båten och blir kvarhållen i karantän. Om hon inte är bättre om 6 månader kommer hon att skickas hem igen. Ewa som attackerats av okända män på båtresan över har nu fått rykte om sig att vara en kvinna av låg moral, och morbrodern vill inte veta av henne.

"Räddningen" tar skepnad i Bruno (Joaquin Phoenix), en inflytelserik man som lyckas få med Ewa från Ellis Island och erbjuder henne en plats att sova på och en möjlighet att tjäna pengar. Men Brunos vänlighet visar sig snabbt komma till ett högt pris, och för att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att köpa Magdas frihet tvingas Ewa in i prostitution.

Utvecklingen för vår huvudkaraktär är en nedåtgående spiral med väldigt få hoppfulla inslag. Det är som om inga andra möjligheter någonsin funnits för kvinnor som plötsligt befinner sig utan någon som tar hand om dem i främmande land. Det ligger säkert mycket sanning i det, men dystert blir det i alla fall.

Magikern Orlando (Jeremy Renner), som även är Brunos kusin, tänder en gnista till en möjlig förändring, något som skulle välkomnas med öppna armar. Men när även det visar sig vara en återvändsgränd är det som om inget kan bryta den onda cirkeln.

Ewa är dock ingen platt karaktär som bara accepterar sitt öde utan att reagera. Här finns många känslor, tankar, våndor och även ett visst sorts trots. Hade det inte varit för att systern var fast i karantän hade hon säkert hittat ett sätt att komma bort från New York och Bruno och allt vad det innebär.

Istället blir det just relationen mellan Ewa och Bruno som ger filmen dess röda tråd och energi att föras framåt. Det är här förändringarna sker och det är genom denna interaktion som karaktärerna utvecklas. Medan Cotillards Ewa är sval och samlad är Bruno raka motsatsen med sitt passionerade sätt, sina raseriutbrott, allt inlindat i en självömkan.

Gray har sedan långt tillbaka en trogen skådespelare i Joaquin Phoenix och med en sådan här komplex karaktär är det svårt att se många andra göra ett lika storartat jobb.

Trots att Grays farföräldrar var ryska judar valde han med flit att göra huvudpersonen till polska katolik. Baktanken var att låta kristen moral, bikt och botgöring, få ta plats i berättelsen. Allt detta knyts ihop på ett mycket kompetent sätt mot slutet med en absolution, en syndernas förlåtelse, som gör berättelsen komplett.

"The Immigrant" kommer antagligen inte vara filmen som ger Gray det erkännande i Hollywood som han hoppas på, men en fin fortsättning på hans rad av talangfulla filmer är det.

| 10 oktober 2013 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera New York Immigrant
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu