New World 2013

Thriller
Sydkorea
134 MIN
Koreanska
New World poster

Synopsis

Koreas största brottsnätverk "Goldmoon" utökar sin verksamhet och Kang (Min-sik Choi) chefen för polisens utredning, skickar undercover polisen Ja-Seoung (Lee Jeong-jae) att delta i operation "New Moon" som kommer ta ner "Goldmoon".
Ditt betyg
3.3 av 31 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Shin-sae-gye
Språk
Koreanska
Land
Sydkorea
Längd

Recensent

Emma

8 november 2013 | 15:01

Blodigt när sydkoreanska gangsters gör upp

Stockholms filmfestival 2013 - "New World" är en bitvis blodig thriller som trots sin längd lyckas hålla spänningen uppe nästan hela vägen.

När ledaren för en stor kriminell organisation dör i en bilolycka startar en maktkamp om vem som ska ta över hans plats. I den starkt hierarkiska organisationen finns två kandidater för ledarplatsen, som båda leder varsin av två falanger av kriminella, och den som förlorar riskerar både att själv bli mördad och att få alla sina följare mördade.

Hos den ene av dem, den arrogante och materialistiske Chung, har polisen lyckats placera en av sina män, Ja-sung, som under flera års arbete lyckats ta sig upp ända till toppen och nu är Chungs högra hand. Eftersom hans fru är gravid hoppas han snart bli fri från sitt uppdrag för polisen, men ledarens död och den följande maktkampen sätter situationen i ett annat läge, och han tvingas fortsätta med sitt uppdrag. Av rädsla för vad som ska hända hans fru och kommande barn slits han mellan lojalitet med sitt yrke som polis och lojalitet med Chung och den grupp av undersåtar som fullständigt litar på honom.

Filmen sätter tonen direkt, med en blodig öppningsscen där en misstänkt infiltratör blir torterad till döds. Därefter följer filmen en traditionell men effektiv dramatisk kurva, där dialog dominerar medan premisserna för filmen och dess karaktärer förklaras, innan actionscenerna tar överhanden mot slutet.

Filmens största behållning ligger i skådespeleriet. Att ha ett gäng kostymklädda gansters springa omkring och bråka med varandra skulle lätt kunna bli fånigt, men tack vare en samtidigt återhållsam och ödesmättad, personlig och medveten spelstil gör att karaktärerna framstår som lika coola som de själva verkar vilja uppfattas. De många extrema närbilderna av karaktärernas ansikten, som visar både svett och minsta ögonlocksryckning, gör att vi kommer ännu närmare deras inre tankar. En genomgående medvetenhet om karaktärernas personliga insatser, särskilt risken för Ja-sung, skapar en spänning som bibehålls genom hela filmen. Den förhöjs av de många vändningarna i historien, som gör filmen både oväntad och oförutsägbar.

Polischefen som ger Ja-sung sitt uppdrag spelas av Min-Choi, känd från "Oldboy", i övrigt är skådespelarna tämligen okända i väst.

Fotot bidrar mycket till filmens och karaktärernas coolhet. Kameran riktigt gottar sig i färgmättade bilder av de exklusiva omgivningarna som de förmögna gangstrarna rör sig i. De sterila och stilrena omgivningarna speglar den perfekta yta som karaktärerna tycks vilja förmedla, men står i stark kontrast till den kaos som råder under ytan, där lojaliteter ifrågasätts och liv står på spel. Klippningen är jämn och fläckfri och bildkompositionen balanserad och väl genomtänkt. Klippningen håller tempot uppe och spänningen intakt även genom de mindre fartfyllda scenerna, som behåller sin intensitet genom en kombination av närbilder och spänd dialog.

Det är egentligen oklart vilka olagligheter de egentligen har för sig, förutom att mörda tjallare. Men det spelar inte så stor roll, klart är att organisationen har obegränsat med pengar som främst kommer de som står högt i hierarkin till godo, och att det krävs kallsinthet och våld för att ta sig dit upp. Den spänning som legat på en någorlunda jämn nivå genom stora delar av filmer uppgår mot slutet i ett crescendo av våld och blod som gör att resten av filmen bleknar, medan slutscenerna etsar sig fast på näthinnan.

| 8 november 2013 15:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera New World
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu