Neds (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Regisserad av Peter Mullan, prisad skådespelare som senast sågs porträttera den tvetydiga prästen i Red Riding-trilogin. Det är tidigt 70-tal i arbetarklassens Glasgow där en tonårskille försöker att bryta sig loss från sitt sociala arv, men successivt närmar han sig det trasiga familjeledet. Pulserande bildspråk och tidsenligt soundtrack i en episk film som med rötterna i regissörens barndom tillför en personlig dimension till diskbänksrealismen.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: NEDS

Nattsvart och våldsamt

I "Neds" hamnar vi i 70-talets Glasgow och mitt i arbetarklassens misär. Skådespelaren Peter Mullan (My name is Joe, Red Riding) har skrivit, regisserat och spelar själv med i filmen. Han gör den alkoholiserade pappan till huvudpersonen John, som vi får följa under några års tid. Johns förutsättningar är inte de bästa, men han försöker bryta mönstret och inte bli som sin kriminella storebror. Att undvika ligistgängen är dock inte det lättaste. Det skotska uttrycket "Ned" står just för vita arbetarklassungdomar som ägnar sig åt huliganism.

Filmens utgångspunkt är god, med en gripande berättelse och unga skådespelare som är som gjorda för sina roller. Man engagerar sig, till en början, i Johns öde, men efter ett tag blir det bara för nattsvart. Hur det så snabbt kan gå från något hoppfullt till total misär, utan att någon försöker hindra det känns obegripligt.

Det är mycket våld i "Neds" och till slut blir det nästan för mycket och för utdraget. De två timmarna känns lite för långa.

"Neds" har mycket att erbjuda, som ett tidstypiskt och snyggt foto och klockren musik. Även om filmen är klart sevärd hade den tjänat på att klippa bort några scener. Nu blir den istället något ojämn och håller inte samma nivå rakt igenom.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
PerH
Mörk skotsk drama som påminner lite om "This Is England" om en ung duktig grabb som när han blir äldre dras mer och mer i våldsamheter på Glasgows gator. Bra skådespleare och duktigt regisserat av Peter Mullan. En del svackor i filmen men överlag en bra drama. 6/10
David Brent
SPOILERVARNING!!!


Vi får följa med en ung kille i början av 70-talets Glasgow. Han är duktig i skolan, men han har en bror som är ökänd som en av stadens värsta bråkstakar och han får därför ändå kämpa i uppförsbacke pga det. Med åren så väljer han själv samma spår som brodern och dras mer och mer ned i skiten. Resan är både intressant men även en av filmens svagheter. Det känns som han bara helt plötsligt hoppar på fel tåg, inte att han tvingas in i det. Övergången kändes inte helt trovärdig tycker jag. Det var ändå en stundtals stark om än nattsvart skildring som höll intresset uppe genom hela filmen.

Filmen påminde en hel del om This is England, även om den inte var lika stark som Meadows mästerverk. Blir en stark trea i betyg!
bonk
Övervägde att se den här filmen men känner att jag fått min beskärda dos av bråkande arbetarklass ungdomar så det räcker och blir över... finns liksom ingenting som lockar när i stort sett samma story berättas om och om igen.

Veckans populära filmer

Visa fler