Neds 2010

Drama
Storbritannien
124 MIN
Engelska
Neds poster

Synopsis

Regisserad av Peter Mullan, prisad skådespelare som senast sågs porträttera den tvetydiga prästen i Red Riding-trilogin. Det är tidigt 70-tal i arbetarklassens Glasgow där en tonårskille försöker att bryta sig loss från sitt sociala arv, men successivt närmar han sig det trasiga familjeledet. Pulserande bildspråk och tidsenligt soundtrack i en episk film som med rötterna i regissörens barndom tillför en personlig dimension till diskbänksrealismen.
Ditt betyg
2.8 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Neds
DVD-premiär
9 maj 2012
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Längd

Recensent

Lisa Olsson

19 november 2010 | 17:09

Nattsvart och våldsamt

I "Neds" hamnar vi i 70-talets Glasgow och mitt i arbetarklassens misär. Skådespelaren Peter Mullan (My name is Joe, Red Riding) har skrivit, regisserat och spelar själv med i filmen. Han gör den alkoholiserade pappan till huvudpersonen John, som vi får följa under några års tid. Johns förutsättningar är inte de bästa, men han försöker bryta mönstret och inte bli som sin kriminella storebror. Att undvika ligistgängen är dock inte det lättaste. Det skotska uttrycket "Ned" står just för vita arbetarklassungdomar som ägnar sig åt huliganism.

Filmens utgångspunkt är god, med en gripande berättelse och unga skådespelare som är som gjorda för sina roller. Man engagerar sig, till en början, i Johns öde, men efter ett tag blir det bara för nattsvart. Hur det så snabbt kan gå från något hoppfullt till total misär, utan att någon försöker hindra det känns obegripligt.

Det är mycket våld i "Neds" och till slut blir det nästan för mycket och för utdraget. De två timmarna känns lite för långa.

"Neds" har mycket att erbjuda, som ett tidstypiskt och snyggt foto och klockren musik. Även om filmen är klart sevärd hade den tjänat på att klippa bort några scener. Nu blir den istället något ojämn och håller inte samma nivå rakt igenom.

| 19 november 2010 17:09 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Neds
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu