När livet vänder 2018

Drama
Belgien
98 MIN
Franska
När livet vänder poster

Synopsis

Olivier (Romain Duris) arbetar på lager och jobbar dessutom extra som fackombud. Stort rättvisepatos på jobbet, men hemma är han mer frånvarande. Att hustrun inte mår bra märker han inte – och en dag har hon lämnat familjen och Olivier står ensam med två barn.
Ditt betyg
3.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nos batailles
Biopremiär
3 maj 2019
Språk
Franska
Land
Belgien
Distributör
Lucky Dogs
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

25 mars 2019 | 10:00

Fint, trovärdigt drama om att vara människa

Vad skulle du göra om du lämnades ensam att ta hand om två barn medan dina medarbetare kräver din fulla uppmärksamhet på jobbet? Ett engagerande dilemma i en fin, nedtonad och mänsklig film.
Olivier (Romain Duris) är en riktig arbetarklasskämpe. Han strider mot de själlösa cheferna på förpackningslagret där han arbetar som teamledare. Men trots god vilja drabbas oskyldiga och en avskedad medarbetare begår självmord. I samma veva lämnar Oliviers fru honom och deras två barn utan förklaring. Olivier måste nu hantera att ensam ta hand om sina barn och samtidigt utföra sitt krävande arbete.
 
Frågeställningar kan vara både triggande och spännande kring filmers handlingar. Vad skulle du göra om du vaknade upp med foten fastkedjad intill en såg? Eller om du kunde rädda ditt eget liv genom att spränga någon annan i luften? Här är situationen klart mindre spännande men desto mer relaterbar. Vad gör du när du tvingas hantera mer än vad du klarar av, inklusive människor som behöver dig samt dina egna bekymmer?
 
Det är ett simpelt men engagerande upplägg. En slags diskbänksrealism om faderskap och fackfrågor inom arbetarklassen där det utan svårigheter går att se sig i huvudpersonens skor. Situationerna och karaktärerna är dramatiska och trovärdiga på samma gång. Det är känslomässigt utan att eskalera i melodrama. Möjligen för subtilt och nedtonat för vissa smaker men här finns två talanger som lyfter filmen.
 
Regissören Guillaume Senez, som även skrivit manus tillsammans med Raphaëlle Desplechin, har baserat filmen på egna upplevelser vilket bidrar till den autentiska känslan. Han har även låtit skådespelarna improvisera fram dialogen vilket gör att replikerna känns naturliga och okonstlade. Han långfilmsdebuterade starkt med ”Keeper” 2015 och denna är ett tecken på att han är en filmskapare att hålla ögonen på.
 
Att han dessutom rollsatt franska stjärnan Duris i huvudrollen är ännu ett bevis på god smak. Duris är en lika begåvad som bildskön aktör som problemfritt kan växla fritt från tunga genombrottet ”Mitt hjärtas förlorade slag” via flirtiga romcomen ”Heartbreaker” till rollen som kidnappare i ”All the Money in the World”. Han känns lika självklar här, som en vanlig man som försöker hitta själv mellan rollerna som pappa och arbetare.
 
Ett fint, belgiskt drama som kanske inte värmer så mycket i vinterkylan men är en sevärd påminnelse om vad det innebär att vara människa. Och skräms inte bort av den tama svenska titeln – som så ofta har översättarna gjort ett halvhjärtat jobb att försöka tolka originaltiteln som betyder ungefär ”Våra strider”.
| 25 mars 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera När livet vänder