Nameless Gangster 2012

Deckare Thriller
Sydkorea
134 MIN
Koreanska
Nameless Gangster poster

Synopsis

Utspelar sig år 1990 i Busan, då Sydkoreas regering förklara krig mot brottsligheten i landet. I handlingens centrum i skildringen av denna kaotiska och våldsamma period står Choi Min-sik i rollen som tjänstemannen Choi Ik-hyun.
Ditt betyg
3.4 av 29 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bumchoiwaui junjaeng
Språk
Koreanska
Land
Sydkorea
Längd

Recensent

Hannes Kinnunen

16 november 2012 | 17:01

Gangstereposens epos

#SFF12 – En mästerlig skildring på hur det är att växa i den undre världen, och hur länge man egentligen kan stå på toppen.

Busan, Sydkoreas största hamn, 1982. Vi får följa Choi Ik-hyun spelad av Choi Min-shik ("Old Boy", "I Saw the Devil"), en tulltjänsteman som gärna tar sin bit av kakan bland alla de olika varor som skeppas genom hamnen. En dag finner Choi och hans arbetskamrat något helt annat än de guldklockar och annat krams som de brukar hitta. De kommer över 10 kg heroin, något som snabbt väcker en idé hos Choi. De ska sälja knarket till Japan med hjälp av maffian, och innan Choi hinner blinka är han inblandad i den undre världen och på väg upp i Sydkoreas växande gangsterkretsar.

Det första som slår en är filmens gryniga och skitiga stil. Man känner sig som om man vore på plats i ett 80-tals belagt Sydkorea, med ett soundtrack som för tankarna till både "Call Girl" och "Gudfadern". Regissören Yun Jong-bin bygger upp en stämning som direkt vid första bildruta får en att fastna för historien som han berättar.

Filmen täcker flera år under Chois växande karriär i gangstervärlden och det är något som fungerar riktigt bra, man intresserar sig hela historien igenom och ingen bit känns onödig för att få handlingen framåt. Choi Min-Shik spelar rollen som Choi utmärkt, han känns autentisk och trovärdig. Aldrig känns det överspelat och rollen etsar sig fast som en av årets bästa. Hans komiska bitar funkar också alldelses utmärkt i den annars seriösa ton filmen har. Han Jung-woo ("The Chaser") gör Chois kumpan och han spelar utmärkt som en iskall gangsterboss som man fruktar och älskar samtidigt.

"Nameless Gangster" för även tankarna tillbaka till filmer som "Old Boy" i och med de olika våldsamma scener som förekommer, ibland bjuds vi på flera tiotal gangsters som rent av spöar skiten ur varandra med basebollträn och andra tillhyggen och blodet, svetten och tårarna utelämnas aldrig, allt vågas visas.

Det är ett episkt epos som låter oss följa människors liv och öden i en mästerligt uppmålad historia från första till sista bildrutan. Inte bara en av årets bästa filmer, utan en av de bästa gangsterfilmerna någonsin.

| 16 november 2012 17:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nameless Gangster
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu