Nameless Gangster (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Utspelar sig år 1990 i Busan, då Sydkoreas regering förklara krig mot brottsligheten i landet. I handlingens centrum i skildringen av denna kaotiska och våldsamma period står Choi Min-sik i rollen som tjänstemannen Choi Ik-hyun.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: NAMELESS GANGSTER

Gangstereposens epos
#SFF12 – En mästerlig skildring på hur det är att växa i den undre världen, och hur länge man egentligen kan stå på toppen.

Busan, Sydkoreas största hamn, 1982. Vi får följa Choi Ik-hyun spelad av Choi Min-shik ("Old Boy", "I Saw the Devil"), en tulltjänsteman som gärna tar sin bit av kakan bland alla de olika varor som skeppas genom hamnen. En dag finner Choi och hans arbetskamrat något helt annat än de guldklockar och annat krams som de brukar hitta. De kommer över 10 kg heroin, något som snabbt väcker en idé hos Choi. De ska sälja knarket till Japan med hjälp av maffian, och innan Choi hinner blinka är han inblandad i den undre världen och på väg upp i Sydkoreas växande gangsterkretsar.

Det första som slår en är filmens gryniga och skitiga stil. Man känner sig som om man vore på plats i ett 80-tals belagt Sydkorea, med ett soundtrack som för tankarna till både "Call Girl" och "Gudfadern". Regissören Yun Jong-bin bygger upp en stämning som direkt vid första bildruta får en att fastna för historien som han berättar.

Filmen täcker flera år under Chois växande karriär i gangstervärlden och det är något som fungerar riktigt bra, man intresserar sig hela historien igenom och ingen bit känns onödig för att få handlingen framåt. Choi Min-Shik spelar rollen som Choi utmärkt, han känns autentisk och trovärdig. Aldrig känns det överspelat och rollen etsar sig fast som en av årets bästa. Hans komiska bitar funkar också alldelses utmärkt i den annars seriösa ton filmen har. Han Jung-woo ("The Chaser") gör Chois kumpan och han spelar utmärkt som en iskall gangsterboss som man fruktar och älskar samtidigt.

"Nameless Gangster" för även tankarna tillbaka till filmer som "Old Boy" i och med de olika våldsamma scener som förekommer, ibland bjuds vi på flera tiotal gangsters som rent av spöar skiten ur varandra med basebollträn och andra tillhyggen och blodet, svetten och tårarna utelämnas aldrig, allt vågas visas.

Det är ett episkt epos som låter oss följa människors liv och öden i en mästerligt uppmålad historia från första till sista bildrutan. Inte bara en av årets bästa filmer, utan en av de bästa gangsterfilmerna någonsin.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
JL
Sydkorea levererar som vanligt.
11073-0
Efter en omtitt på denna så får jag ta tillbaka det jag sa förr (igen). Väldigt bra gangsterrulle med en briljant Min-sik Choi och en stencool Jung-woo Ha. Fick mycket "Call Girl" vibbar av den här. 4/5.
grillchirre
Vill se! Kan de släppa den på region B nån jävla gång!
Frustrerande.
Visa fler (10)

Veckans populära filmer

Visa fler