My Best Friend's Girl 2008

Romantik Komedi
USA
101 MIN
Engelska
My Best Friend's Girl poster

Synopsis

Dustin är dökär i Alexis. Sin vana trogen kör han fullt ös och ger allt. Han är så intensiv att Alexis till slut måste sätta stopp. Dustins liv faller i spillror och hela hans vakna tid går åt att vinna henne tillbaka. I ren desperation vänder han sig till sin bäste polare Tank som är snygg, cool och en riktig skitstövel, allt det där som inte Dustin är. Och han kan hantera tjejer. Eller?
Ditt betyg
2.2 av 234 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
My Best Friend's Girl
Biopremiär
5 december 2008
DVD-premiär
8 april 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Oskar Smulski

1 januari 2008 | 00:00

Romantisk reträtt

Romantiken viftar med vit flagg i ”My Best Friend's Girl” som mest är ett klantigt försök att para ihop romcom-ingredienser med sexskämten i ”American Pie”.

Redan trailern gav onda föraningar om den här kärlekskomedin med identitetskris. Samtliga av dem bekräftas. Någon fantasilös själ på PR-avdelningen trodde förmodligen att den generiska titeln skulle få publiken att associera till ”Min Bäste väns bröllop”. Fet chans. Som romcomwannabee är "My Best Friend's Girl" på sin höjd en potentiell dejtdödare, vilket ironiskt nog går hand i hand med filmens handling.

Filmens osympatiske huvudperson, säljaren Tank hjälper nämligen män att återfå de kvinnor som dumpat dem genom att agera osedvanligt vidrig dejt. Efter att kvinnan sett vad som finns därute kommer hon rusande tillbaka in i deras famn. Det uppstår problem först han motvilligt hjälper bäste polaren och roomien Dustin (Jason Biggs) att återfå sin flickvän Alexis (Kate Hudson). Hon låter sig märkligt nog inte avskräckas trots det grova artilleriet av förolämpningar och sexism utan verkar öppen för en fortsättning. Varvid Tanks assholefasad börjar krackelera och triangeldramat är ett faktum.

Det är svårt att svälja komikerbuffeln Cook som romantisk leading man. Som skitstövel flyter han som fisken i vattnet - som amant snubblar han omkring lika finkänsligt som en elefant i en porslinsfabrik. Något som effektivt tillintetgör filmens ambitioner på kärleksmys. Men om Cook spelar mot typ kan inte detsamma sägas om resten av filmens aktörer. Här körs det mest med autopiloten på – Kate Hudson är återigen söt, men lite lagom bitsk, Jason Biggs återvinner sin osäkre nörd för ungefär trehundrasjätte gången. Alec Baldwin porträtterar chockerande – håll i er nu- Tanks liderligt moraliske bock till far. Åkte den castingansvarige på tidig semester? Å andra sidan – vilken konstnärlig ambition kan man förvänta sig av upphovsmannen till ”The Whole Ten Yards”?

”My Best Friend's Girl” är ren bruksfilm av den typ som är uthärdlig hemma i soffan en bakfull söndag. Fernissan av sexism och förhärdade stereotyper om män som ute efter endast en sak är så grov att den blir harmlös. Mer problematiskt är den bekväma reduceringen av filmens kvinnor till lättmanipulerade och tråkiga våp. Hudsons charm är för stor för att hon ska falla i den fållan, men Alexis rollfigur blir aldrig begriplig hur rolig hon än är. Vad hon egentligen ser i Tank förblir ett mysterium – vilket späder på den förhärdade föreställningen om kvinnor som irrationella väsen.

Skrapa av filmens unkna budskap så får du fram dess kärna: plumpa sexskämt i stil med "American Pie". Inget fel med det - men de plumpa skämten nafsar aldrig i hälarna på bröderna Farrellys vulgovirtuositet. Endast dejtscenen med den kristna tjejen på blasfemiska pizzerian ”Cheesus Crust” och en pinsam telefonkonversation mellan Tank och Alexis som lyssnas av ett gäng rookies på hans säljjobb är hyfsat roliga. Och ifall du undrar – episoden när Jason Biggs råkar ut för missödet att få ena ögonbrynet bortrakat blir inte ett dugg roligare i filmen.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera My Best Friend's Girl
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu