My Best Friend's Girl (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Dustin är dökär i Alexis. Sin vana trogen kör han fullt ös och ger allt. Han är så intensiv att Alexis till slut måste sätta stopp. Dustins liv faller i spillror och hela hans vakna tid går åt att vinna henne tillbaka. I ren desperation vänder han sig till sin bäste polare Tank som är snygg, cool och en riktig skitstövel, allt det där som inte Dustin är. Och han kan hantera tjejer. Eller?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MY BEST FRIEND'S GIRL

Romantisk reträtt
Romantiken viftar med vit flagg i ”My Best Friend's Girl” som mest är ett klantigt försök att para ihop romcom-ingredienser med sexskämten i ”American Pie”.

Redan trailern gav onda föraningar om den här kärlekskomedin med identitetskris. Samtliga av dem bekräftas. Någon fantasilös själ på PR-avdelningen trodde förmodligen att den generiska titeln skulle få publiken att associera till ”Min Bäste väns bröllop”. Fet chans. Som romcomwannabee är "My Best Friend's Girl" på sin höjd en potentiell dejtdödare, vilket ironiskt nog går hand i hand med filmens handling.

Filmens osympatiske huvudperson, säljaren Tank hjälper nämligen män att återfå de kvinnor som dumpat dem genom att agera osedvanligt vidrig dejt. Efter att kvinnan sett vad som finns därute kommer hon rusande tillbaka in i deras famn. Det uppstår problem först han motvilligt hjälper bäste polaren och roomien Dustin (Jason Biggs) att återfå sin flickvän Alexis (Kate Hudson). Hon låter sig märkligt nog inte avskräckas trots det grova artilleriet av förolämpningar och sexism utan verkar öppen för en fortsättning. Varvid Tanks assholefasad börjar krackelera och triangeldramat är ett faktum.

Det är svårt att svälja komikerbuffeln Cook som romantisk leading man. Som skitstövel flyter han som fisken i vattnet - som amant snubblar han omkring lika finkänsligt som en elefant i en porslinsfabrik. Något som effektivt tillintetgör filmens ambitioner på kärleksmys. Men om Cook spelar mot typ kan inte detsamma sägas om resten av filmens aktörer. Här körs det mest med autopiloten på – Kate Hudson är återigen söt, men lite lagom bitsk, Jason Biggs återvinner sin osäkre nörd för ungefär trehundrasjätte gången. Alec Baldwin porträtterar chockerande – håll i er nu- Tanks liderligt moraliske bock till far. Åkte den castingansvarige på tidig semester? Å andra sidan – vilken konstnärlig ambition kan man förvänta sig av upphovsmannen till ”The Whole Ten Yards”?

”My Best Friend's Girl” är ren bruksfilm av den typ som är uthärdlig hemma i soffan en bakfull söndag. Fernissan av sexism och förhärdade stereotyper om män som ute efter endast en sak är så grov att den blir harmlös. Mer problematiskt är den bekväma reduceringen av filmens kvinnor till lättmanipulerade och tråkiga våp. Hudsons charm är för stor för att hon ska falla i den fållan, men Alexis rollfigur blir aldrig begriplig hur rolig hon än är. Vad hon egentligen ser i Tank förblir ett mysterium – vilket späder på den förhärdade föreställningen om kvinnor som irrationella väsen.

Skrapa av filmens unkna budskap så får du fram dess kärna: plumpa sexskämt i stil med "American Pie". Inget fel med det - men de plumpa skämten nafsar aldrig i hälarna på bröderna Farrellys vulgovirtuositet. Endast dejtscenen med den kristna tjejen på blasfemiska pizzerian ”Cheesus Crust” och en pinsam telefonkonversation mellan Tank och Alexis som lyssnas av ett gäng rookies på hans säljjobb är hyfsat roliga. Och ifall du undrar – episoden när Jason Biggs råkar ut för missödet att få ena ögonbrynet bortrakat blir inte ett dugg roligare i filmen.

Oskar Smulski Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Stocken (ej sexuellt relaterat)
Fan vad dålig! Det enda som är kul är när han tar tjejerna på dejter och beter sig som leif loket olsson på crack. En jävligt svag 2a
666
Helt hysterisk komedi för dom som gillar det. Jag har rå humor så för mig fungerade den hyfsat bra.
magiul
På pappret kändes det som en riktigt tråkig film och hela temat är ju en upprepning på Cooks tidigare film, Good Luck Chuck. I denna är det dock betydligt bättre skådisar, även om jag är evinnerligt trött på Jason Biggs trista rollkaraktär. Han kan verkligen bara spela en roll och det blir aldrig trovärdigt när han är med i bildrutan. Synd på en talangfull slapstick-komiker. Det är väl inte övriga filmen heller för den delen, men man kan köpa det mycket pga att Dane Cook övertygar. Jag tycker han gör ett riktigt bra jobb i sin paradroll som skitstövel, men lyckas ändå med konststycket att få en att sympatisera med hans karaktär. Ingen lätt konst. Alec Baldwin spelar en riktigt mansgris till far, men gör det rätt skönt av väldigt lite att jobba med. Filmen är dock rätt ojämn, men de skratt som bjuds på är riktigt bra. Bröllopsvineriscenen är hysteriskt rolig och här älskar man Cook. Fungerar som ströunderhållning, men överlag ändå knappt godkänt pga det mossiga temat. Betyg svag 2/5.
Visa fler (5)

Veckans populära filmer

Visa fler