Murder Mystery 2 2023

Murder Mystery 2 poster

Synopsis

Nick och Audrey Spitz har nu öppnat sin egen detektivbyrå och när en vän kidnappas hamnar de mitt i en internationell brottsutredning.
Ditt betyg
2.1 av 37 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

31 mars 2023 | 09:00

Spektakulär action när deckarparet Spitz återvänder

RECENSION. Deckarduon Nick och Audrey Spitz är tillbaka och den här gången är det i ett äventyr som radar upp de skarpladdade actionscenerna efter varandra. Adam Sandler och Jennifer Aniston levererar återigen fin kemi i huvudrollerna.
Den första "Murder Mystery"-filmen om paret Nick och Audrey Spitz grundade sitt deckarrecept på en klassisk mordgåta med en grupp misstänkta där alla hade motiv i stil med Agatha Christies verk. Samtidigt moderniserade den konceptet med rappare tempo, spektakulär action och fräckare humor än på Agathas tid.
 
I den här uppföljaren kastar man in deckarduon i en livsfarlig intrig kring kidnappning som är mer ett actionpackat äventyr än en klurig whodunnit. Givetvis ska det listas ut vem som ligger bakom det som händer, med det blir i dramaturgin sekundärt efter biljakterna och skottlossningarna. Man skickar till och med iväg en blinkning till "Die Hard" i en scen.
 
Det är ändå tydligt att den här filmen vill ge publiken de inslag den gillade och känner igen från föregångaren. Det är både en tillgång och lite av en brist. Det positiva med det är att man känner tydligt att man följer samma personer för när händelser här upprepas på ett liknande sätt så kommenteras det hur det var förra gången. Man känner igen sig. Det negativa är att vissa saker känns bara som onödiga upprepningar.
 
Återigen utspelar sig äventyrligheterna i tjusiga miljöer. Här börjar allt med indisk prakt när Nick och Audrey bjuds in till sin vän Maharajas bröllop på hans privata ö. Där hålls det inte tillbaka på färgsprakande dekorationer och känslan av tropiskt paradis är total. Sedan bär det av till Paris för fullt ös när kidnappare ska spåras och ett liv räddas.
 
Adam Sandler och Jennifer Aniston gör återigen charmiga insatser i rollerna som Nick och Audrey. Framför allt känns de som ett riktigt par med den fina kemi som de delar. De lyckas vara väldigt roliga i sitt äktenskapliga käbbel, men samtidigt trovärdiga i sina porträtt av skickliga detektiver. Övriga skådespelare ger liv till sina karaktärer på ett smittande sätt oavsett om de är för tittarna nya bekantskaper eller om de som i några fall är trevliga återseenden från den förra filmen.
 
Det mest lyckade draget som den här uppföljaren gjorde var att låta föregångarens manusförfattare James Vanderbilt hålla i pennan även denna gång. Han visade då att han är väldigt skicklig på att blanda komedi med kriminalintrig. Den här gången är manuset inte riktigt lika vasst i karaktärsteckningen och komponeringen av deckargåtan är inte lika engagerande. Det är ändå roligt och spännande hela vägen från början till slut. 
 
Återigen präglas filmen av nostalgisk kärlek till gammaldags berättande även om omgång två är mer kaotisk i sin uppbyggnad. Homagen till 80-talets actionfilmer är tydlig. 

Sammanfattningsvis når "Murder Mystery 2" inte riktigt upp till samma höga klass som den första filmen. Dock är det underhållning som helt slukar upp tittaren för stunden. Den känns som en naturlig fortsättning på föregångaren och den väcker längtan att se en tredje film om våra hjältar. Jag får till och med lust att omedelbart se om de båda filmerna. Då anser jag att den gjort ett bra jobb.
 
"Murder Mystery 2" finns nu att streama på Netflix.
| 31 mars 2023 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
1
Nej nej. 1an var ok. Denna skräp
Läs mer
1
Den var vare sig rolig eller spännande - bara larvig
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu