Mupparna Most Wanted 2014

Komedi Familj
USA
112 MIN
Engelska
Mupparna Most Wanted poster

Synopsis

Den här gången får vi följa med gänget i Mupparna på en global turné, alla stora teatrar i Europa är slutsålda - Berlin, Madrid, Dublin och London. Mupparna trasslar dock omedvetet in sig i en internationell brottsliga med den beryktade Constantine i spetsen (världens ledande skurk).
Ditt betyg
2.6 av 118 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

31 mars 2014 | 14:05

Nostalgisk, lättsam underhållning

Mupparna och Tina Fey är höjdpunkterna i den här trivsamma, underhållande men ojämna muppfilmen som trots inledande, självironiska musikalnummer misslyckas med att komma i närheten av den nivå Kermit & co en gång befann sig på.

Om det finns något i den nya filmen om Mupparna så är det en nyttig dos självironi. I det inledande musikalnumret om att det är dags för en uppföljare så nämns både att det faktiskt gjorts hela sju (!) filmer tidigare, att uppföljare vanligtvis suger och att man alltid envist ska peta in meningslösa cameoroller (vilket man självfallet gör även här). Men bara för att filmskaparna vet att det gjorts förut så gör det inte automatiskt filmen bättre.

Filmen tar direkt vid där förra filmen (lustigt nog betitlad "Mupparna" efter sex föregångare) slutade och följer Kermit & co när de får för sig att åka på turné med en show för att utnyttja sin nyfunna berömmelse. Klipp till en ökänd brottsling tillika Kermit-kopia som ersätter grodan efter att ha rymt från ett fängelse för att utföra en stöldkupp tillsammans med mupparnas nya manager Mr. Badguy (Ricky Gervais).

Det är den sedvanliga mixen av musikalnummer, filmparodier, farsartad slapstickhumor och trivsam familjeunderhållning. Mupparna med Kermit och Miss Piggy i täten är som alltid charmiga och roliga, och får tacksamt nog lite mer utrymme än förra filmen som mest fokuserade på nya muppen Walter och de visserligen likvärdigt charmiga Amy Adams och Jason Segel. Men även här läggs onödigt mycket tid på Kermits onda dubbelgångare (visserligen en mupp men inte av det traditionella slaget) och en lite obekvämt castad Gervais.

Deras kupphistoria är en enda stor blinkning åt kupp- och spionfilmer som troligen går den yngre målgruppen över huvudet. Samma gäller de många vuxenskämten samt de besynnerligt utvalda gästrollerna (Frank Langella? Miranda Richardson?). Bland de mänskliga stjärnorna stjäl Tina Fey inte oväntat showen som rysk fångvakt medan Ty Burrell ("Modern Family") är kul som stereotypiskt fransk polis. Cameoroller innehas av både kreddiga skådespelare samt stjärnor, men många går knappt att uppfatta vilket berövar poängen en aning.

Men mupparna själva är fortfarande de som håller lågan levande. Det är alltid en fröjd att återse de älskvärda favoriterna och här man har funnit nya sätt att få dem att röra på sig (inklusive en karatesparkande Kermit-kopia). Man återgår även till gamla, bekanta intriger som Miss Piggys besatta förälskelse i Kermit, något som väcker barndomsnostalgin. Det är främst en film för fansen och lättsamt underhållande även om det är långt ifrån det bästa vi sett med gänget. Men Svenska kockens gästspel i "Det sjunde inseglet" kan vara värt biljetten bara den.

| 31 mars 2014 14:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mupparna Most Wanted