Mulberry Street (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En svettig och varm sommardag på Manhattan exploderar gatorna i kaos när ett virus buret av smittade råttor infekterar människorna med ett enda litet bett. De smittbärande människorna förvandlas till galna, blodtörstiga, zombieliknande varelser som attackerar alla i sin närhet och sprider smittan vidare i ett rasande tempo. Det enda kvarvarande hoppet för sju överlevande i ett bostadshus är att försöka barrikadera sig. För det som är kvar av Manhattan gör allt för att försöka ta sig in.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.4 av 11 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MULBERRY STREET

Romero skulle vara stolt
Med lågbudgetskräckisar vet man aldrig vad man får. När det handlar om en dylik från 2006 som inte har svensk videopremiär förrän fyra år senare är det extra lätt att vara skeptisk. Som tur är visar sig "Mulberry Street", en liten film om hur New York attackeras av onda råttzombier, istället vara en av de sällsynta pärlorna.

Centrum för handlingen är sex hyresgäster i ett nedgånget hyreshus på Manhattan. Byggnaden blir slagfältet när de måste slåss mot människor som infekterats av ett mystiskt virus, ett råttburet virus som förvandlar den smittade till ett rasande djur. Råttzombies.

Vilket låter löjeväckande men fungerar förvånansvärt väl. Det finns ett inslag inledningsvis som oroade, bilden av en råtta rusandes ur en kartong, som oroade, som gav vibbar av mekaniska djur. Jag tänkte "Hajen" i miniformat (den fysiska hajen i historien, alltså, inga jämförelser i övrigt). Oron var dock obefogad. Överlag satte inledningen standarden på ett snyggt och effektivt sätt, med lågbudgetfoto som utnyttjades på helt rätt sätt, den där korniga rörligheten som för tankarna till dokumentärfilm. Till realism. Även karaktärerna introduceras tidigt, följs av kameran och relationer fastställs.

Just det sistnämnda är en av styrkorna. Jag ska inte påstå att "Mulberry Street" är ett under av utveckling och undersökning men den ger plats åt karaktärerna, skådespelarna - utan namn jag känner igen är det likväl rakt igenom duktiga sådana som syns - får något mer att göra än bara springa, skrika och slåss. Det känns äkta.

Mindre äkta känns förstås råttattacken, fast det är ju som det ska vara med den saken, och det sköts effektivt. Inte skräckfyllt, åtminstone inte för mig, men ändå underhållande våldsamt och ett eller annat snyggt råtthopp ut ur skuggorna.

Jag skulle ångra mig grovt om jag inte tryckte in åtminstone ett kort stycke om musiken. Som var väldigt bra. Som satte stämningen och förde oss ett snäpp närmare New York.

"Mulberry Street" existerar i ungefär samma trakt som "Night of the Living Dead". Till viss del för att det handlar om zombieattack mot ett hus, mycket mer för att de delar en mer generell känsla gällande passion, ambition och kvalitet. Jag säger inte att Jim Mickle är en ny George Romero, det skulle heller inte förvåna mig. Det vore trevligt. Lågbudgetlandet behöver fler kreatörer av den kalibern.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Stoffe B
A for effort! Men annars var inte filmen så bra. 2 pinnar utav 5
6845-0
en helt vanlig zombie film
användaren borttagen
Zombie råttor? Att inte George Romero tänkte på det!
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler