Morgan Pålsson - världsreporter (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Tv-reportern Morgan Pålsson tror att han ska utnämnas till ny utrikeskorrespondent i Washington. Istället blir han skickad med sin fotograf Robert att bevaka valet i ett litet afrikanskt land ingen hört talas om. Redan första dagen i Matobo utbryter en militärkupp och Morgan hamnar i centrum för hela världens nyhetsrapportering. Den första långfilmen om den omtyckta rollfiguren från TV-serien av HippHipp-gänget.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MORGAN PåLSSON - VäRLDSREPORTER

Morgan Pålsson - världstönt

Humorserien ”Hipphipp” blev något av en given succé när den började visas i svensk tv 2001. Vi älskade att skratta åt stroppiga Tiffany Persson, udda Itzhak Skenström och de korkade Micke & Mini. Nu är programmet på gång med en kommande tredje säsong och som om inte det vore nog har en av de populäraste karaktärerna, Morgan Pålsson tagit steget ut ur rutan och upp på bioduken.

Efter en karriär kantad av klantigheter skickar den nya SVT-chefen Eva (Suzanne Reuter) Morgan och hans kamerman Robert till Maboto, ett avskärmat sketet litet land i Nordafrika. Där ska det snart hållas val, ett val som antagligen skulle passerat obemärkt om det inte varit för en viss internationellt efterlyst terrorist. Plötsligt befinner sig Morgan och Robert mitt i ett islamistiskt fundamentalist-inferno med världens chans till årets scoop men såklart verkar det istället bli årets katastrof.

Att göra en film av en sketch är inte en fråga om ifall det är svårt utan hur svårt, åtminstone när det kommer till kvalitén. Visserligen finns det en mängd lyckade exempel, tänk Mr. Bean och Borat. Men det ligger ändå en del utmaningar i att ta en karaktär ur sin endimensionella sketchvärld och sätta den i något som ska föreställa en film. Den här gången är inget undantag och även om jag personligen tycker att de finns flera roligare figurer att göra film av, kan jag  förstå varför man valt Morgan Pålsson. Lägg till ämnet terrorism så blir receptet barnsligt enkelt. För Johan Wester och Anders Jansson är duktiga situationskomiker och ibland t.o.m. riktigt duktiga skådisar, men den här gången har de inte gjort det svårt för sig.

Det inte bara skämtas om ABBA, sill och herrgårdsost utan blir sådär buskis som svenska komedier oftast blir. Något man såg redan på 40-talet med Åsa Nisse-filmerna, alltså back-to-basics. Även om historien är förvånansvärt konsekvent och intakt filmen igenom märks det att det här är uttöjt. Dialogen är krystad, skämten oftast plumpa och vissa sekvenser löjligt otrovärda. Anders Jansson och Johan Wester kunde lika gärna ha hängt på en återvinningsstation alternativt sopstationen för redan använda skämt. Det här är bra för att vara svensk komedi men det säger väl mer om svensk komedi i allmänhet än den här filmen i synnerhet. Mitt i allt det här finns dock de få scener som skapar fniss och det går att skönja något för framtiden, originalitet. Något Hipp Hippisarna gör vist i att ta fasta på.

Nä, för de med smak för Jönssonligan är ”Morgan Pålsson – Världsreporter” ett kärt återseende med en välbekant humor, för oss andra bara buskis, uttdraget och alltför tunt. Morgan Pålsson räcker helt enkelt inte till för de 85 minuter han klantar sig fram utan reduceras till en riktig världstönt.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Filmrullen
Har sina goda sidor. Skulle kunna tro att det är en "Sean Banan" med extremt fler kvalifikationer. Skämten är vissa fall knasiga och barnsliga, men mycket går hem hyfsat, t.ex. norsk flagga på halv stång. Visst gjordes den före, men jag skulle ändå kalla den "ett uppvaknande ur Seanfrika".  Den får en trea.
Filmrullen
"En komedi om journalister... och om andra terrorister..." Haha. Verkar ganska bra. Ska nog se.
Knaggebagge
Nej, det här var inte riktigt min kopp te. Lever inte upp till de korta sketcher med Pålsson som serien bjöd på och blir i slutändan bara en ganska ointressant historia med ett par uppenbart idiotiska vägval i utvecklingsstadiet. Då hjälper inte 1000 skämt om ABBA, IKEA och Morgan Pålsson i pinsamma situationer, utan blir bara just det - pinsamt. 2/5
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler