Mona Lisas leende 2003

Romantik Drama Komedi
USA
114 MIN
Engelska
Mona Lisas leende poster

Synopsis

Året är 1953, Katherine Watson kommer till anrika universitetet Wellesly för att undervisa i konsthistoria. Men hon stöter på en mängd konservativa förhållningsregler. Efter andra världskriget är kvinnorna frigjorda och Katherine kämpar för att de kvinnliga studenterna ska få ta del av den friheten. Men det är inte bara Katherine som förändrar livet för sina elever, hennes eget liv tar också en ny riktning. 
Ditt betyg
2.8 av 321 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mona Lisa Smile
Biopremiär
12 mars 2004
DVD-premiär
11 augusti 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Julia Roberts briljerar i feministisk chick-flick

Mona Lisa är ett av världens mest berömda och värdefulla konstverk, och lika mycket som den är känd är den gåtfull. Vem var kvinnan på bilden? Varför ler hon så där skumt? Är hon lycklig på riktigt eller är det bara en fasad? En fråga man snuddar vid i ”Mona Lisas leende”, men det är egentligen inte riktigt vad filmen handlar om.

Som tonåring i skolan ville jag alltid ha en tuff Michelle Pfeiffer som lärare. En som bara marscherade in genom dörren, för att sedan slänga upp militärbootsen på katedern men till slut ändå visa sig vara en riktigt schysst och cool typ som skulle förändra allas våra liv för alltid… Dessvärre var mina fröknar bara ett gäng surtanter med tysk brytning. Man kan väl inte få allt här i livet.

En som går i Robin Williams och Michelle Pfeiffers fotspår är amerikanskan Katherine Watson, som anländer till fina Wellesley, ett college endast för kvinnor, för att lära ut konsthistoria. Wellesley visar sig vara en sträng och konservativ skola som håller hårt på gamla traditioner och könsroller. Något som frispråkiga Katherine inte är speciellt förtjust i. Förutom matte, språk och konst lär flickorna sig hur man bäst stöttar sin make i dennes karriär, och tar hand om hemmet och familjen i det kommande äktenskapet. Katherine, som istället för hemmafruar ser framtidens advokater och ledare i sina duktiga elever blir förvånad över hur villiga de är att kasta bort alla sina resurser för en karlslok. Som den Belinda Olsson-wannabe hon är ger hon sig fan på att lära flickorna att de faktiskt kan göra sina egna val i livet… samt få dem att gilla riktigt mysko konst. En läroplan som visar sig svår att genomföra, hon får fort fiender bland både lärare och elever.

Det här är en bra och vacker film, som bärs upp ännu mer av en av mina favorit-skådespelerskor, Julia Roberts. Julia har ett skratt och ett leende som smittar av sig, och hon tillför filmen och karaktären en hel del värme och humor. Och det är ju rätt kul att se bitchiga Kirsten Dunst och kärlekstörstande Julia Stiles i urfåniga 50-talskläder och frisyrer… Men ”Mona Lisas leende” är en film som lika gärna kan avnjutas på video, och dessutom är det en tjejfilm vilket inte riktigt är min genre så att säga. Därför stannar betyget på en trea.

Härnäst byter Mike Newell ut Wellesley mot en annan gammal skola, han ska regissera en grupp lärosugna unga trollkarlar och häxor som ser fram emot en ny termin på Hogwarts. I vår startar nämligen inspelningarna av ”Harry Potter och den flammande bägaren”.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mona Lisas leende
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu