Moebius (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En hemmafru (Lee Eun-Woo) blir ordentligt avundsjuk på hennes mans (Cho Jae-Hyun) kärleksaffär. Under tiden sitter deras son (Seo Young-Joo) i periferin och bevittnar parets konfrontationer. Plötsligt tar frun en kökskniv till badrummet för att ta hämnd på pappan.
Visa hela synopsis
Regissör
Huvudrollsinnehavare
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MOEBIUS

Släkten är värst
Stockholms filmfestival 2013 - Kastrering, våldtäkter och blodig masochism. Ja, Sydkoreanska "Moebius" behandlar de kärnvärden som definierar vilken vanlig familj som helst.

Jag var ytterst väl förberedd och hade i förväg läst så mycket som går att läsa om Ki-duk Kims vid det här laget ökända äckeldrama. Detta för att stärka mina psykologiska försvar. Fyra av biografens övriga besökare hade inte vidtagit samma åtgärder, utan lämnade salongen en efter en.

Handlingen i "Moebius" tar sin början då mamman i en på ytan vanlig medelklassfamilj misslyckas med att kastrera sin otrogne make när han ligger och sover. Galen av ilska och sorg vänder hon sin uppmärksamhet, och sin kniv, mot parets tonårige son. Där har hon större framgång. Det följande händelseförloppet tjänar på att inte avslöjas i förtid, men rör till stor del pappans desperata försök att ge sin son förmågan till sexuell njutning åter. Deras kärleksfulla relation kan vara det enda som är uppriktigt och obefläckat i hela filmen och många scener är genuint rörande.

"Moebius" är också, faktiskt, mycket roligare än vad som har påtalats i de skärrade recensioner och vittnesmål som har tryckts hittills. Den totala avsaknaden av dialog gör att de drastiska och förnuftstrotsande händelserna som skildras får drag av klassisk stumfilm. Till stilen då, inte innehållet. Jag kan i alla fall inte minnas att jag har sett Chaplin brottas bredvid motorvägen med en annan man för herraväldet över en avskuren penis.

Ki-duk Kim har hur som helst en osviklig känsla för tajming, även om hans primära syfte här säkert inte är roa.

Så vad är syftet? Fan vet. I pressmaterialet står att Ki-duk Kim vill tänja så långt det går på gränserna för vad man i konstens namn får visa på en bioduk. Visst är det äckligt, traumatiserande och provokativt. Ja, det är vid flera tillfällen fullkomligt vidrigt. Men inte på samma billiga sätt som "The Human Centipede" eller valfri äckelrysare där frosseriet i kroppsvätskor och stympade kroppar är ett självändamål.

"Moebius" berättar på ett säreget filmspråk en ljuvligt snuskig skröna där njutning och smärta är så oupplösligt förenade att man kan tala om sidor av samma mynt. Orgasm genom penetration, eller om inget finns att penetrera med, blödande skrubbsår. Alla jagar vi extasen. Freud hade inte lämnat salongen.

Jag tycker att de missade någonting, de där fyra personerna som avvek från visningen. Jag är inte säker på vad ännu - men efter några veckors intensiv terapi för posttraumatisk stress hoppas jag komma på det.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
AntonKane
Funderat på vad Ki-Duk velat rent konkret ha sagt med denna film, tro han vill dra människans hämndbegär, hat, och sexualetisk  till sitt absurdum och till sin spätts (vilket i princip alltid provocerar) - och ja, det hela bildar en hemskt skrämmande upplevelse, fick seriöst kväljningar i ett par scener...
20557-0
Nu har jag inte sett denna filmen, och de lär väl tyvärr inte visa den i Karlstad, men har annars sett alla (vilket blir, typ 14 eller nåt) hans filmer, han är tyvärr ständigt missförstådd och hatad av många för de kan inte se med öppna ögon och ta in det. Hans filmer handlar om mänsklig smärta, ta bara the Isle vilken många rasade emot - i mina ögon en otroligt vacker film om kärlek och enorm smärta. Men jag tycker han tappat de sista åren, hoppas denna kan återge lite av hans gamla kvalité.

Veckans populära filmer

Visa fler