Mistaken for Strangers 2014

Mistaken for Strangers poster

Synopsis

Efter fem hyllade album står bandet The National på tröskeln till det stora genombrottet. Inför deras hittills största turné bjuder sångaren Matt Berninger med sin bror Tom. Tom - nio år yngre, lyssnar bara på hårdrock och kollar skräckfilm - beslutar sig för att ta med sin filmkamera, men det blir inte riktigt som han tänkt sig.
Ditt betyg
3.5 av 22 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mistaken for Strangers
DVD-premiär
6 augusti 2014
Land
USA
Distributör
Atlantic Film
Längd

Recensent

Rasmus Foltmar Elfton

4 augusti 2014 | 13:30

Mer än en rockdokumentär

The National består av två brödrapar. Gitarristerna Aaron och Bryce Dessner samt trummisen och basisten Bryan och Scott Devendorf. Sedan har vi sångaren och frontmannen Matt Berninger som står i rampljuset utan en bror vid sin sida. Men faktum är att Matt har en bror, Tom, som nu har gjort den här dokumentären som handlar om just brödraskap och att känna sig misslyckad.
The National är bandet från Brooklyn, New York som under de senaste sju åren slagit igenom ordentligt på indierockscenen. Tom Berninger bor fortfarande hemma hos sina föräldrar i Cincinnati när han får frågan av sin bror Matt om han vill följa med som hjälpreda på bandets Europaturné. Deras förhållande har inte varit det bästa under åren och det är med positivitet som de båda ser fram emot att åka ut på vägarna tillsammans. Tom passar på att filma allt med en handhållen liten videokamera.

”Mistaken for Strangers” är en dokumentär som tar form medan man ser den. Det är en film som egentligen handlar om filmandet av en dokumentär, och motsättningarna som det innebär för Tom. Hur turnéledaren tröttnar på honom och hur bandet och hans egen bror blir förbannade på honom när han misslyckas att göra de sysslor som hans egentliga arbete på turnén innebär. Det är också där som ”Mistaken for Strangers” blir den fantastiska dokumentären den är.

Fansen av The National blir nog besvikna när man inte får se så mycket av skapandet när bandet spelar in sitt nya album. Det är ingenting som är i fokus här. Istället handlar det om Tom och hans kamp att vara den där misslyckade brodern, syskonet, barnet, som det aldrig blev någonting av, en kamp som i dokumentären inleds av att han får sparken från tunén. Flera gånger under filmen bryter han ihop och säger att det känns som att han faller. Och man känner hans fall i hela kroppen.

I musikdokumentärer brukar man få se bråk och höra skrikande bandmedlemmars hårda ord om varandra. I ”Mistaken for Strangers” handlar bråken inte om bandet, utan om total frustration mellan syskon. Det behöver inte vara i skrikande form – även om det finns några sådana tillfällen också – oftast är det i små hints som man vet betyder mycket mellan bröderna Tom och Matt. Till exempel när Matt går förbi Tom och tar hans öl och slänger den, för att i klippet senare säga ”You’ve got the disease”. Det känns hårt och sant, vilket gör att dokumentären upplevs som en ärlig sådan. Det är inget rockigt poserande.

Att ”Mistaken for Strangers” handlar om dynamiken mellan syskon i första hand gör att det är den mest intressanta musikdokumentären jag sett på länge. Det är definitivt den bästa rockbandsdokumentären att inte handla om ett rockband jag någonsin sett.

Dokumentären har ett abrupt slut. Det egentliga glada avslutet skedde när filmen fick öppna Tribeca Film Festival, och Tom Berninger fick hyllningar av självaste Robert De Niro. Det var där Tom fick sin revansch och sitt bevis på att han genomfört och lyckats med någonting i livet.
| 4 augusti 2014 13:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mistaken for Strangers
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu