Missing 2023

Drama Thriller
USA
111 MIN
Engelska
Missing poster

Synopsis

Junes mamma försvinner under en semester i Colombia med sin nya pojkvän. Eftersom June befinner sig tusentals mil bort i Los Angeles använder hon sig av den senaste tekniken för att försöka hitta sin mamma innan det är för sent. Ju djupare hon gräver väcks fler frågor än svar… och när June upptäcker hemligheter om sin mamma, inser hon att hon aldrig riktigt känt henne. Fristående uppföljare till "Searching".
Ditt betyg
3.2 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Missing
Biopremiär
24 februari 2023
DVD-premiär
29 maj 2023
Digitalpremiär
10 maj 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

22 februari 2023 | 09:45

Smart, spännande skärm-thriller full av twistar

Den fristående uppföljaren till ”Searching” utspelas även den helt ur en datorskärms perspektiv och är minst lika spännande och oförutsägbar.
Det enda egentligen mer absurt än att skärmkulturen bidragit till filmer helt ur skärmperspektiv (så kallade ”screenlife”-filmer) är att flera av dessa faktiskt är riktigt bra. Skräckfilmen var inte oväntat den främsta genren att utnyttja detta fenomen med ursprung i found footage-genren, där ”Unfriended” och pandemi-rysaren ”Host” är några av de mest nämnvärda, framgångsrika titlarna.
 
Men det var inte minst 2018 års underskattade thriller ”Searching” som höjde ribban och uppmärksammade oss på att denna typ av film inte bara var en kortvarig trend utan kunde trots det besynnerliga upplägget erbjuda sevärd, stabil underhållning.
 
”Searching”, en av de senaste årens bästa thrillers, var dessutom en framgång på bio och har nu inte oväntat lett till en uppföljare. Eller ja, en typ av uppföljare. Även om ”Missing” inleds med en referens till föregångaren så följer den nya filmen liksom en ny del i en antologi en ny historia med nya karaktärer.
 
Kvar är dock temat kring ett mystiskt försvinnande. 18-åriga June (Storm Reid) har en komplicerad relation till sin mamma, änkan Grace (Nia Long), som ska iväg på semester med nya pojkvännen (Ken Leung). Men när June ska hämta upp paret från flygplatsen dyker de aldrig upp och en intensiv jakt online inleds.
 
Det är främst ett imponerande hantverk av långfilmsdebuterande regiduon Nicholas D. Johnson och Will Merrick. De har tidigare varit aktiva klippare och bland annat redigerat originalfilmen samt Sarah Paulson-thrillern ”Run”. Deras klipperfarenhet är tydlig med ett bekvämlighet rappt tempo med få till inga svaga svackor.
 
Men även berättelsen är ett spännande, oförutsägbart mysterium med fler twistar än du kan räkna. Kanske är det en för mycket och någon som möjligen närmar sig över gränsen för trovärdighet. Men det känns samtidigt som en nödvändighet för att behålla vårt intresse och uppmärksamhet i vad som i praktiken är en datorskärm med appar, chat, google-fönster och FaceTime. Tråkigt är det aldrig.
 
I all spänning finns även en mor-och-dotter-relation som berör och ett träffsäkert budskap om att uppskatta människor i din närhet och inte ta de för givet. Det är inte helt olikt ”Searching” men vänder på premissen med att ha en tonåring leta efter sin förälder. June kan uppfattas som en bortskämd snorunge inledningsvis men vi känner snart att hon plågas av såväl den trasiga relationen med mamman som saknaden av sin pappa.
 
Här får unga talangen Reid chansen att stråla. Inte nog med att hon bevisar att hon växt upp sedan barndomsåren i filmer som ”Ett veck i tiden” och ”The Invisible Man” men att hon även problemfritt kan bära en film som denna nästan helt på egen hand. Men det hjälper också att hon får fint stöd av pålitliga birollsveteraner som Long, Leung och speciellt portugisiska Joaquim de Almeida (”Fast & Furious 5”) som en vänlig, colombiansk fadersfigur.
 
”Missing” är inte bara oväntat bra för att vara en så kallad skärmfilm, där man i denna genre lyckas bryta ännu ny mark bland annat genom att i ett ögonblick återanvända Hitchcocks gamla Vertigo-effekt! Men den är främst en smart, effektiv och spännande thriller som på egna ben är bland det bästa vi fått från thrillergenren på länge.
| 22 februari 2023 09:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Missing är en så kallad "screen life" film, där hela handlingen utspelar sig på huvudpersonens datorskärm. Formatet är inte populärt och känns som en flirt med den yngre publiken som det finns en hel del spindelväv på. Dock lyckas man få ihop en ganska rafflande thriller trots att allt utspelar sig genom meddelanden, appar, chattar, videosamtal och besök på webbsidor. Tempot är högt och handlingen är full av twistar och vändningar, som verkligen tvingar tittaren att hålla sig alert. Det blir dock inte mer är 3/5 då handlingen har flera stora hål. Ologiska saker lämnas också utan förklaring och slutet är ganska rörigt. Dessutom bygger filmen på att man förstår vad som försiggår i apparna på skärmen. Personer med låg IT-kunskap kan få problem. Men som helhet är Missing en bra, fartfylld och intensiv thriller som många kommer uppskatta. Betyg: 3/5
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu