Miraklet i Lourdes 2010

Drama
Tyskland
99 MIN
Engelska
Franska
Tyska
Italienska
Miraklet i Lourdes poster

Synopsis

Varje år reser miljontals pilgrimer till den sydfranska småstaden Lourdes för att dricka vatten från källan som uppstod när Jungfru Maria för 150 år sedan uppenbarade sig för en bondflicka. Ett pilgrimssällskap reser till vallfärdsorten, där mirakel påstås ske, och i filmens centrum finns rullstolsburna Christine som hoppas på att hennes ben åter ska kunna bära henne. En film om människors eviga hopp om små och stora mirakel.
Ditt betyg
3.0 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lourdes
Biopremiär
31 mars 2010
Språk
Engelska, Franska, Tyska, Italienska
Land
Tyskland
Distributör
Folkets Bio
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Helena Sandberg

4 februari 2010 | 17:22

Subtilt humoristiskt drama

MS-sjuka Christine  har varit rullstolsbunden större delen av sitt liv och behöver desperat komma ut. Även om hon inte är särskilt troende utan mest vill träffa folk, blir lösningen en pilgrimsresa till det ultimata helar-stället: Lourdes. Under resan går det många skrönor om att folk återfått hälsan här, men det råder delade meningar om det faktiskt har ägt rum några mirakel eller vad man ska göra för att få ett eventuellt sådant. En morgon vaknar Christine upp och verkar ha blivit botad. Hon försöker desperat hålla fast vid sin nyfunna lycka trots att situationen provocerar och väcker avundsjuka hos medresenärerna - hon var ju inte ens troende.

Österrikiska Jessica Hausner (tidigare mjuk-rysaren "Hotel") bjuder på en art house-film där hon närmar sig berättelsen med ett långsamt, enkelt bildspråk och subtil humoristisk stil med fokus på sina huvudkaraktärer: den ödmjuka reseledaren/nunnan Cecile, den ultrabedjande mamman till en apatisk flicka, den unga medhjälparen som vill finna mening i sitt liv, prästen som vant fintar de svåra frågorna (medan han spelar kort och skojar om Jesus) samt de två skvallriga tanterna som likt gubbarna i mupparna kommenterar historien åt oss. Hausner ställer flera tänkvärda frågor i sammanhanget: varför blir just en person helad men inte en annan? Vad ska man göra för att bli helad? Be, var ödmjuk eller bara avvakta? Är mirakel rättvisa? Vem utför dem?

Denna sällskapsresa med religiösa förtecken tassar dock lite som katten kring het gröt. Visst får vi små ironiska flisor i form av löpande band liknande frälsningsprocedurer, pris för bästa pilgrim och över-vördnad för en Maria-staty med neongloria - men jag hade önskat att Hausner vågade sticka ut hakan mer både med budskapet och i användandet av filmen.

| 4 februari 2010 17:22 |