Midnight Sun 2018

Romantik Drama
USA
92 MIN
Engelska
Midnight Sun poster

Synopsis

"Midnight Sun" kretsar kring 17-åriga Katie som levt ett skyddat liv sen barndomen. Hon är begränsad till sitt hem på dagarna då hon lider av en sjukdom som gör att minsta lilla solljus är dödligt för henne. Ödet ingriper när hon möter Charlie och de inleder en sommarromans.
Ditt betyg
3.1 av 53 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Midnight Sun
Biopremiär
28 mars 2018
DVD-premiär
6 augusti 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

23 mars 2018 | 00:00

Mediokert om dödssjuk tonårsflickas första kärlek

Katie och Charlie förälskar sig under sommaren, men Katie har hållit hemligt att solljus kan göra henne dödssjuk. De träffas på nätterna, men det blir allt svårare för Katie att hålla sjukdomen hemlig, och risken för att utsättas för solens ljus ökar ständigt.
Sjuttonåriga Katie har en sällsynt sjukdom som gör att hennes kropp inte har något skydd mot solens UV-strålning. Hon har levt isolerad bakom särskilda fönster större delen av sitt liv, hon sover på dagarna och på nätterna lämnar hon hemmet för att spela gitarr på tågstationen. En natt möter hon populära Charlie som hon sett från sitt fönster. Hon väljer att inte berätta om sin sjukdom för att få låtsas vara vanlig ett tag: de möts under nätterna, men i och med att de stannar ute längre blir risken större att Katie kommer utsättas för solens livsfarliga ljus.

Hur mycket du tycker om den här filmen beror helt på din tolerans för high school-draman med en illusion av djup där alla skådespelare är i tjugoårsåldern. “Midnight Sun” är en mycket polerad film där alla huvudkaraktärerna är charmiga men lite för snälla och lite för perfekta. Bella Thorne ser till exempel inte ut som någon som inte sett direkt solljuset större delen av sitt liv. Men kanske är det mest tydligt i karaktären Charlie (Patrick Schwarzenegger.) Han är den där idealiserade killen från den här sortens berättelse. Han har inga brister, han är oerhört förstående för att vara en tonåring. Han är populär men han ser dig - vanliga, awkwarda tonårstjej - för den du är. Han tar med dig på extravaganta dejter. Han har lite svårt att ta ett nej, men det vinklas som romantiskt.

2014 hade “Förr eller senare exploderar jag”, filmatiseringen av John Greens roman med samma namn, premiär. Den handlade i korta drag om de två ungdomar som möts under en stödgrupp för unga med cancer och blir förälskade. Filmen fick god kritik och drog in massor med pengar. Berättelser om dödssjuka ungdomar kan vara ett framgångskoncept. Något var tvunget att ta över när vågen av vampyrberättelser för unga vuxna efter att “Twilights” framgång lagt sig.

Det fanns något enerverande med “Förr eller senare exploderar jag,” men den försökte i alla fall vara komplex och rolig utan att ta avstå sjukdomens jävlighet.

Det är som om regissör Scott Speer ville att “Midnight Sun” skulle vara sorglig - men inte FÖR sorgligt… Det finns några scener, främst med Katies pappa (Rob Riggle) - en man som vill skydda sin dotter men samtidigt vill att hon ska få leva som en vanlig tonåring - som får det att sticka till i ögonen.
 
"Midnight Sun" utspelar sig i en idealvärld där allt är lite bättre och vackrare än i verkligheten, och kan inte lämna den tillräckligt för lämna något djupare intryck.
| 23 mars 2018 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Bra film och känslosamt och fint som det ska vara i en sådan typ av film. Blev lite tårfyllda ögon.
Läs mer