Micke & Veronica (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Snickaren Micke möter läkaren Veronica och det blir kärlek vid första ögonkastet. Men förhållandet stöter på sina första problem när de försöker få ihop pusselbitarna i livet, med bådas barn och expartners. Under en sommarsemester hos hennes föräldrar på västkusten blir klasskrocken ett faktum.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MICKE & VERONICA

Snygg romcom utan schvung
Det är som upplagt för publiksuccé. Med folkkära David Hellenius och glamorösa Isabella Scorupco i huvudrollerna och somrig skärgårdsmiljö som fond, är det här en romantisk komedi som vill värma frusna svenska hjärtan i jul. Frågan är om man lyckas med det – bristen på roliga skämt och en kärleksduo utan glöd styr den här skutan upp på grund.
Regissör Staffan Lindberg och radarparet David Hellenius och Peter Magnusson är nu inne på sin tredje långfilm tillsammans – och det är inte utan att man börjar ana ett mönster. Man skulle kunna argumentera för att trion är 2010-talets arvtagare till Måns Herngren och Hannes Holm, eller varför inte Lasse Åberg. Det handlar om raka, publikfriande komedier med kärlekstrassel, svensk vardag och tokroliga tossigheter som grund. Det fungerade alldeles utmärkt i "Sommaren med Göran" där Peter Magnusson drog det största lasset men när nu turen kommit till David Hellenius att leda skutan fungerar det inte riktigt lika bra.

Micke (Hellenius) är en frånskild snickare som letar efter en ny kvinna att leva med. Veronica är läkaren med överklassbakgrund som behöver renovera köket och därför anlitar Micke. Det dröjer inte länge förrän deras vägar korsas igen och ljuv kärlek uppstår. Men när Micke och Veronica åker till skärgården för att hälsa på hennes familj börjar orosmolnen hopas över de två turturduvorna. Ska kärleken övervinna trångsynthet och fördomar? Ja, det här är romcom gjord enligt formulär 1A.

Det finns ett stort problem med "Micke & Veronica" och det är att romansen i dess centrum känns lika engegerande som en gammal Bullenfilm. Hellenius och Scorupcos rollfigurer ser ut att passa bra ihop; båda är snygga, mellanmjölkslagom och har ungar i samma ålder. Men så fort de öpnnar munnarna rapas stela manusklyschor upp. Att säga att det inte slår gnistor om paret är en underdrift. Men än värre är att Hellenius saknar den komiska ådra som eviga vapendragaren Peter Magnusson visar upp (som för övrigt är riktigt rolig i en liten biroll som Hellenius late snickarkollega). Scorupco klarar sig bättre men har också en mindre central roll.

Det är istället de många namnkunniga skådespelarna i birollerna som glänser till. Susanne Reuters överklassmamma är mycket bra, så även Dag Malmberg som den frisinnade grannen Lars-Åke och inte minst Philip Zandén som Mickes avdankade rockstjärnefarsa. Det är när de här gamla veteranerna tillåts ta över berättelsen som det blir roligt på riktigt. Tyvärr är det för lite och för sällan. 

Till syvende och sist är "Micke & Veronica" en snygg romcom på rutin. I jämförelse med, säg "Adam & Eva", står den sig slätt. David Hellenius må vara en sympatisk prick men någon större skådespelare är han knappast. Tills nästa gång önskar jag att man slipade manuset några varv till och går tillbaka till ordningen med Magnusson som leading man och Hellenius som sidekick. Det fungerade bättre.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
MagnusP
Jag tyckte den var ganska kul och trevlig. Bra skådespelare för den här typ av film. Dock så fanns det inte ett tennisgrus av nytänkande i filmen. Man har sett det förr, typ 100 gånger. Men det var underhållande. Lite svag 3/5
magiul
Nej, tyvärr. David Hellenius är lite för mycket David Hellenius för att det ska gå att köpa hans Micke förrän mot slutet. Det är småmysigt hela vägen igenom, men det tänder aldrig riktigt till trots de überpittoreska miljöerna och sköna profilerna i grannskapet. Men filmen handlar egentligen inte om någonting. En myyyycket svag 2/5.
ostrobin
Det här var ju bara pinsamt. 1/5. sämsta svenska filmen sen Ego
magiul Svar på ostrobin för
Ego hade i alla fall ett budskap och jag tyckte den var riktigt söt, betydligt bättre än denna film.
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler