Micke & Veronica 2014

Romantik Komedi
Sverige
99 MIN
Svenska
Micke & Veronica poster

Synopsis

Snickaren Micke möter läkaren Veronica och det blir kärlek vid första ögonkastet. Men förhållandet stöter på sina första problem när de försöker få ihop pusselbitarna i livet, med bådas barn och expartners. Under en sommarsemester hos hennes föräldrar på västkusten blir klasskrocken ett faktum.
Ditt betyg
2.6 av 512 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Micke & Veronica
Biopremiär
25 december 2014
DVD-premiär
20 april 2015
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Nils Karlén

18 december 2014 | 11:40

Snygg romcom utan schvung

Det är som upplagt för publiksuccé. Med folkkära David Hellenius och glamorösa Isabella Scorupco i huvudrollerna och somrig skärgårdsmiljö som fond, är det här en romantisk komedi som vill värma frusna svenska hjärtan i jul. Frågan är om man lyckas med det – bristen på roliga skämt och en kärleksduo utan glöd styr den här skutan upp på grund.
Regissör Staffan Lindberg och radarparet David Hellenius och Peter Magnusson är nu inne på sin tredje långfilm tillsammans – och det är inte utan att man börjar ana ett mönster. Man skulle kunna argumentera för att trion är 2010-talets arvtagare till Måns Herngren och Hannes Holm, eller varför inte Lasse Åberg. Det handlar om raka, publikfriande komedier med kärlekstrassel, svensk vardag och tokroliga tossigheter som grund. Det fungerade alldeles utmärkt i "Sommaren med Göran" där Peter Magnusson drog det största lasset men när nu turen kommit till David Hellenius att leda skutan fungerar det inte riktigt lika bra.

Micke (Hellenius) är en frånskild snickare som letar efter en ny kvinna att leva med. Veronica är läkaren med överklassbakgrund som behöver renovera köket och därför anlitar Micke. Det dröjer inte länge förrän deras vägar korsas igen och ljuv kärlek uppstår. Men när Micke och Veronica åker till skärgården för att hälsa på hennes familj börjar orosmolnen hopas över de två turturduvorna. Ska kärleken övervinna trångsynthet och fördomar? Ja, det här är romcom gjord enligt formulär 1A.

Det finns ett stort problem med "Micke & Veronica" och det är att romansen i dess centrum känns lika engegerande som en gammal Bullenfilm. Hellenius och Scorupcos rollfigurer ser ut att passa bra ihop; båda är snygga, mellanmjölkslagom och har ungar i samma ålder. Men så fort de öpnnar munnarna rapas stela manusklyschor upp. Att säga att det inte slår gnistor om paret är en underdrift. Men än värre är att Hellenius saknar den komiska ådra som eviga vapendragaren Peter Magnusson visar upp (som för övrigt är riktigt rolig i en liten biroll som Hellenius late snickarkollega). Scorupco klarar sig bättre men har också en mindre central roll.

Det är istället de många namnkunniga skådespelarna i birollerna som glänser till. Susanne Reuters överklassmamma är mycket bra, så även Dag Malmberg som den frisinnade grannen Lars-Åke och inte minst Philip Zandén som Mickes avdankade rockstjärnefarsa. Det är när de här gamla veteranerna tillåts ta över berättelsen som det blir roligt på riktigt. Tyvärr är det för lite och för sällan. 

Till syvende och sist är "Micke & Veronica" en snygg romcom på rutin. I jämförelse med, säg "Adam & Eva", står den sig slätt. David Hellenius må vara en sympatisk prick men någon större skådespelare är han knappast. Tills nästa gång önskar jag att man slipade manuset några varv till och går tillbaka till ordningen med Magnusson som leading man och Hellenius som sidekick. Det fungerade bättre.
| 18 december 2014 11:40 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Smaken är olika som bekant är. Nedanstående recensenter sågar filmen gravt men jag upphöjer den. 4 av 5 i betyg.
Läs mer