Maryland 2015

Drama Thriller
Frankrike
101 MIN
Franska
Maryland poster

Synopsis

En traumatiserad ex-soldat blir livvakt till den stenrika troféfrun Jessie i denna täta och paranoida thriller. Instängda i hennes jättelika palats börjar de fatta tycke för varandra samtidigt som deras liv tycks hotade av okända faror. Frågan är bara om dessa hot existerar i verkligheten eller bara som hallucinationer i soldatens hjärna.
Ditt betyg
3.3 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Disorder
Biopremiär
11 mars 2016
DVD-premiär
8 augusti 2016
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Njutafilms
Längd

Recensent

Rebecca Unnerud

19 november 2015 | 10:00

Fenomenal Matthias Schoenaerts i paranoid-thriller

Alice Winocours dramathriller ”Maryland” hade tjänat på att ge oss mer bakgrundshistoria till de båda huvudkaraktärerna, men är absolut en film som inte bör missas.
Elitsoldaten Vincent har precis kommit tillbaka från Afghanistan och lider av kraftig posttraumatisk stress. Hans ångestattacker och paranoia gör att han mot sin vilja inte får åka tillbaka till kriget och istället får han jobb som livvakt åt Jessie (Diane Kruger), hustru till en förmögen libanesisk affärsman. Som åskådare svävar man i ovisshet, ser och hör Vincent verkliga faror eller är det bara hallucinationer? 

Större delen av Alice Winocours (historiska dramat ”Augustine” 2012) film utspelar sig i och runt Jessies lyxpalats Maryland och det är en klaustrofobisk känsla med övervakning och instängdhet. Filmen har en ganska speciell stämning, det är få stora händelser men så sker plötsliga avbrott i det annars lugna tempot. Även om det är en paranoid-thriller, som till viss mån påminner om Hitchcock, är det också ett drama, båda genrerna fungerar även om det gärna hade kunnat vara mer action. 

Kompositören Gesaffalsteins dova ljudmatta gör att det känns som att man är i Vincents (något skadade) huvud. Ljudet och musiken är verkligen i toppklass liksom de häftiga miljöerna. ”Maryland” hade tjänat på att ge oss mer bakgrundshistoria till de båda huvudkaraktärerna och dessutom ett bättre slut men det här är absolut en film som inte bör missas. Inte minst för Schoenaerts som förberedde sig för rollen genom att sluta sova vilket fick honom inlagd på intensiven ett flertal gånger. Hans kemi med den alltid lika kompetenta Diane Kruger går heller inte av för hackor. 
| 19 november 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Maryland
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu