Martyrs (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Ett sekel efter att Lucy flytt från en nedgången industrilokal, återvänder hon och väninna Anna för att utkräva hämnd på familjen som hållit henne fången där. Men med hämnden kommer avslöjanden som går långt bortom det Lucy berättat för Anna. Ju närmre den plågsamma sanningen de kommer ju mer inser de att de är fångade i en mardröm de inte kan fly ifrån… där ett martyr öde väntar dem.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: MARTYRS

Ovanligt sevärd remake
Amerikanska "Martyrs" är en lagom våldsam rysare med både hämnd och religion som teman. Stundtals spännande och filosofisk men aningen blek, speciellt i jämförelse med det franska originalet.
Hämnd och religion är alltid spännande teman i skräckfilm, speciellt när de går i symbios som här. En flicka flyr tortyr och söker tio år senare upp de ansvariga. Hon får hjälp av en tveksam väninna men snart blir de båda varse om syftet bakom de hemska upplevelserna.

Skräckfilm har ofta en tendens att komma i dussintal och envist imitera varandra. Därför är det en frisk fläkt med en film som "Martyrs" där man vänder upp och ner på förväntningarna och skruvar till historien med relativt nya grepp. En hämndhistoria som i eskalerar i en slags konspirationsthriller med tortyr och religion!

Det är spännande, oförutsägbart och mot slutet rent filosofiskt. Det handlar om den moderna girighetens desperata sökande efter högre makter – en typ av tema skräckfilm generellt sällan snuddar vid. Det är även ett plus att låta hjältarna vara två väninnor vars starka vänskapsband styr handlingens riktning.

Med det sagt så pendlar huvudkaraktärerna lite väl ofta mellan starka hjältinnor och gråtande offer. Det hjälper föga att även skurken som presenteras är kvinna när vändningarna och lösningarna i storyn kommer lite för snabbt och lite för enkelt. Man engageras i berättelsen men köper den samtidigt inte helt.

Det kan bero på att jag personligen föredrar det franska original den bygger på. Som många remakes går poängen med nyinspelningen lite förlorad när man sett föregångaren som i detta fall är både mörkare, vassare och våldsammare (vilket särskilt gäller slutet). Till den amerikanska versionens fördel har man dock gjort vissa drastiska förändringar som bidrar till ett starkare band till karaktärerna – och vi slipper en timmes tortyrporr.

En intressant och sevärd film som sticker ut i genren. Får man chansen att se något annorlunda så bör man ta den. Däremot är den aningen blek och uddlös, oavsett jämförelse med originalet.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
AntonKane
Kluven. För dramaturgiserad. Känns som att manusförfattaren inte har förstått sig på andra halvan i originalet. Istället för att kulmen är själva orsaken till hela filmen blir kulmen här mer likt ett tv-spel. Samt istället för att vissa temat rabblas det upp via klumpig exposition. Men detta är ju syntetiska omdömen. Analytiskt är det en tematisk stark film, med kompetent skådespeleri, likt som originalet... Men råder verkligen alla att se originalet innan man ser denna, denna censurerar för mycket av originalets mörker. Svag 3/5.
mickemetal
En av de mest innovativa skräckfilmerna på mycket länge! Sanslöst bra!

Veckans populära filmer

Visa fler