Martyrs 2015

Skräck
USA
86 MIN
Engelska
Martyrs poster

Synopsis

Ett sekel efter att Lucy flytt från en nedgången industrilokal, återvänder hon och väninna Anna för att utkräva hämnd på familjen som hållit henne fången där. Men med hämnden kommer avslöjanden som går långt bortom det Lucy berättat för Anna. Ju närmre den plågsamma sanningen de kommer ju mer inser de att de är fångade i en mardröm de inte kan fly ifrån… där ett martyr öde väntar dem.
Ditt betyg
2.8 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Martyrs
DVD-premiär
25 april 2016
Digitalpremiär
2 februari 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Njutafilms
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

28 oktober 2015 | 12:00

Ovanligt sevärd remake

Amerikanska "Martyrs" är en lagom våldsam rysare med både hämnd och religion som teman. Stundtals spännande och filosofisk men aningen blek, speciellt i jämförelse med det franska originalet.
Hämnd och religion är alltid spännande teman i skräckfilm, speciellt när de går i symbios som här. En flicka flyr tortyr och söker tio år senare upp de ansvariga. Hon får hjälp av en tveksam väninna men snart blir de båda varse om syftet bakom de hemska upplevelserna.

Skräckfilm har ofta en tendens att komma i dussintal och envist imitera varandra. Därför är det en frisk fläkt med en film som "Martyrs" där man vänder upp och ner på förväntningarna och skruvar till historien med relativt nya grepp. En hämndhistoria som i eskalerar i en slags konspirationsthriller med tortyr och religion!

Det är spännande, oförutsägbart och mot slutet rent filosofiskt. Det handlar om den moderna girighetens desperata sökande efter högre makter – en typ av tema skräckfilm generellt sällan snuddar vid. Det är även ett plus att låta hjältarna vara två väninnor vars starka vänskapsband styr handlingens riktning.

Med det sagt så pendlar huvudkaraktärerna lite väl ofta mellan starka hjältinnor och gråtande offer. Det hjälper föga att även skurken som presenteras är kvinna när vändningarna och lösningarna i storyn kommer lite för snabbt och lite för enkelt. Man engageras i berättelsen men köper den samtidigt inte helt.

Det kan bero på att jag personligen föredrar det franska original den bygger på. Som många remakes går poängen med nyinspelningen lite förlorad när man sett föregångaren som i detta fall är både mörkare, vassare och våldsammare (vilket särskilt gäller slutet). Till den amerikanska versionens fördel har man dock gjort vissa drastiska förändringar som bidrar till ett starkare band till karaktärerna – och vi slipper en timmes tortyrporr.

En intressant och sevärd film som sticker ut i genren. Får man chansen att se något annorlunda så bör man ta den. Däremot är den aningen blek och uddlös, oavsett jämförelse med originalet.
| 28 oktober 2015 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Martyrs
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu