Madagaskar 2005

Äventyr Komedi Familj Animerat
USA
86 MIN
Svenska
Engelska
Spanska
Portugisiska
Madagaskar poster

Synopsis

Ett fartfyllt äventyr om fyra djur från Central Park Zoo i New York som blir skeppsbrutna på ön Madagaskar. Lejonet Alex, zebran Marty, giraffen Melman och flodhästen Gloria har levt sina liv i största bekvämlighet. Men Marty är nyfiken på världen utanför och med hjälp av ett gäng pingviner rymmer han för att gå på upptäcktsfärd. De andra tar upp jakten på honom men plötsligt blir de tillfångatagna och satta på en båt till Afrika!
Ditt betyg
3.1 av 1,844 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Madagascar
Biopremiär
2 september 2005
DVD-premiär
8 februari 2006
Språk
Svenska, Engelska, Spanska, Portugisiska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Kalas, Dreamworks!

Dreamworks ger sig åter in i leken kallad dataanimation på film. Hittills har de mest fått smisk av Pixar, eftersom man försökt dölja kassa historier med kända röster, exempelvis ”Hajar som hajar”. Samtidigt var ju den första ”Shrek”-filmen en fullträff och även om uppföljaren var överdrivet hipp så var den helt ok den också.

Med ”Madagaskar” hamnar de någonstans mittemellan ”Hitta Nemo” och ”Superhjältarna”, vilket inte är dåligt alls. Här har vi fyra sköna zoodjur, showlejonet Alex (Stiller), slackande flodhästen Gloria (Pinkett Smith), hypokondriska giraffen Melman (Schwimmer) och inte minst den uttråkade zebran Marty (Rock), som efter en ångestladdad födelsedag helt plötsligt befinner sig långt ifrån sitt trygga hem.

Uppväxta och vana vid moderniteter som elvärme och mat serverat på fat, är kulturkrocken på en ö med endast vilddjur total. Och väldigt, väldigt rolig! ”Madagaskar” fungerar hysteriskt bra som en komedi och skratten kommer tätt och hjärtligt. Väl valda röster gör inte saken sämre, Ali G som den partyälskande lemulen Julian är guld och armépingvinerna är helfestliga. Det finns också förvånande många skämt ämnade mot den mer mogna delen i publiken.

Enda invändningen är att filmen överlag saknar någon som helst emotionell anknytning. Visst finns det en liten söt sidohistoria om att man inte äter sin vän, men den moral som fanns i ”Shrek” syns det inte röken av. Å andra sidan är det ganska skönt med en tecknad rulle som vågar vara konsekvent i sin humor och inte slänger in någon sliskig intrig för att dryga ut biljettpriset. Det är snarare så att den perfekta speltiden gör att man vill ha mer, vilket är ganska ovanligt nuförtiden.

Med ett fantastiskt soundtrack och dessutom snygg animation är ”Madagaskar” en film du gärna återvänder till. Kalas, Dreamworks!

ONÖDIGT VETANDE Madonna, Gwen Stefani och Jennifer Lopez var tänkta att ge röst åt flodhästen Gloria innan Jada Pinkett Smith till slut valdes ut.

| 1 januari 2008 00:00 |