Luther 2003

Drama Biografi Historisk
Tyskland
119 MIN
Engelska
Luther poster

Synopsis

Martin Luther finner det svårt att tro på en fördömande gud som saknar fördragsamhet med mänsklig svaghet. Han studerar Roms tolkningar av bibeln och ifrågastätter påvens auktoritet. Detta får långtgående följder av såväl religiös som politisk art.
Ditt betyg
2.5 av 62 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Luther
Biopremiär
15 oktober 2004
DVD-premiär
17 mars 2008
Språk
Engelska
Land
Tyskland
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

The passion of Luther

Ibland är det trevligt att se en film som man inte vet något alls om. Något om en munk, och så är han som spelade Dr. Octopus med - det var ungefär allt jag visste om "Luther". En film som också ska vara finansierad av lutheranska organisationer och anklagats för att vara anti-kristen, men eftersom jag råkar vara totalt ointresserad av allt som har med religion att göra så kunde jag inte bry mig mindre om det. Jag valde ändå att luta mig tillbaka i biostolen och hoppas på åtminstone en stunds underhållning.

Martin Luther (inte att förväxla med Martin Luther King...) levde i Tyskland mellan åren 1483 och 1546. Han blev munk i unga år, men misstänksam mot Gud började han fort att tappa sin tro. Speciellt skeptisk blev Luther mot alla de så kallade heliga reliker och dyra avlatsbrev med löften om räddning från skärselden, som folk blint litade på. Luther började sprida sin egna lära som gick ut på att Kristus finns överallt - det innebar förstås att kyrkans makt skulle minska. Luther ville också att Bibeln skulle översättas, för att bli tillgänglig för alla (på den tiden ansågs Bibeln alltför komplicerad för att vanligt folk skulle få ta del av den). Med mycket humor och en stark övertygelse och passion blev Martin Luther en populär predikare. Men hans nyskapande tankegångar och idéer blev för mycket för de höga hönsen i Vatikanen, och så småningom blev kyrkan tvungna att ta i med hårdhandskarna för att tysta den "farlige" rebellen. Förändringar är något den konservativa kyrkan än idag inte är speciellt glada i. Men Luther, som funnit en nytändning i sin tro låter ingen stoppa honom, han är redo att slåss för sin sak.

Det blir aldrig ohyggligt gripande eller tårfyllt, inte heller fanns det budget för storslagna scenerier eller pampig musik som fångar in åskådaren från ruta ett. Trots detta, och mitt ovan nämnda svala intresse för ämnet, så fann jag mig ändå ganska engagerad i Luthers kamp. Joseph Fiennes i huvudrollen känns mycket övertygande och har en äkta inlevelse - det är nästan som om han delade Luthers passion. Grundstoryn - de stora och mäktiga mot den lilla individen - har vi sett många gånger förut, men med en historisk förankring blir det något mer intressant. Hur mycket som stämmer överens med "the real story", det vet jag inte, men vi får anta att den är någorlunda sann. Mitt intresse svalnar dock efter närmare två timmar, när år efter år flyger förbi och händelseutvecklingen tar nya vändningar just när man tror att det snart är slut. Det finns tydligen mycket att berätta om herr Luther och tyskarna vill få med allt. Trevligt för dem, lite halvtråkigt för oss icke-frälsta. Luthers livshistoria hade säkerligen passat bättre som en miniserie för tv.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Luther
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu