Lore (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Regissören Cate Shortland tar oss till andra världskrigets sönderbombade Tyskland för en lyrisk och konfrontativ överlevnadsberättelse sedd från förlorarsidans perspektiv. Tonåriga Lore lämnas av sina föräldrar och hon blir själv ansvarig för att leda sina syskon mot säkerhet, men det forna Nazityskland har fallit och lögnen hon levt har krossats till spillror.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: LORE

Potentiellt viktig film
#SFF12 – Till filmens styrkor hör riktigt duktiga unga skådespelare, fenomenala barn, och ett foto som inte värjer för krigets grymheter.

Mitt i natten smyger de iväg, packar det mest nödvändiga (mer eller mindre), förbereder en flykt från vilka det än är som kan komma att ta dem. Führern är död, kriget förlorat, och denna tyska familj av aktiva nazister ligger nu jävligt risigt till. Så risigt att barnen själva pga omständigheter blir tvungna att genom osäker mark och många faror bege sig mot säker ort.

För att inte upprepa historien måste vi förstå den, lära oss av den. Därför är Lore en potentiellt viktig film, för den skildrar kriget, förintelsen, ur en vinkel vi vanligtvis inte får se. Därför hade "Lore" mått bra av en mer klassisk berättarteknik, av färre konstnärliga klipp och hopp, små saker som gör historien otydlig och inte alltid sammanhängande.

Och kanske är det inte filmskaparnas mening att vi ska se vad jag vill se, kanske är barnens resa det viktiga. Det respekterar jag till fullo fast för mig förlorar i så fall "Lore" ännu mer av vad som gav den potential. Jag vill veta mer. Till filmens styrkor hör riktigt duktiga unga skådespelare, fenomenala barn, och ett foto som inte värjer för krigets grymheter.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!

Veckans populära filmer

Visa fler