Little Men 2016

Drama Familj
USA
85 MIN
Engelska
Little Men poster

Synopsis

Jake och Tony finner omedelbart varandra när Jakes pappa Brian ärver den fastighet där Tonys mamma driver butik. Tillsammans utforskar de såväl sin hemstad som sina tonår. De smider planer om framtiden, Tony ska bli skådis och Jake konstnär. Men när fastighetsvärdena stiger och Brian höjer hyrorna uppstår en konflikt mellan de två pojkarnas familjer, en konflikt som minst sagt sätter Jakes och Tonys vänskap på prov.
Ditt betyg
3.4 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Little Men
Biopremiär
25 november 2016
DVD-premiär
27 mars 2017
Digitalpremiär
27 mars 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jake Bolin

14 november 2016 | 06:00

Välspelat och intimt om ung vänskap

”Little Men” är ett subtilt drama om hur de vuxnas värld hotar att krossa barnens. Det är oerhört välspelat och på gränsen till anspråkslöst.
De två trettonåringarna Jake och Tony finner varandra omedelbart, på det sätt som bara barn kan. Jakes familj har knappt hunnit flytta in i lägenheten i Brooklyn innan grabbarna är bundisar, trots att Tony, vars mamma Leonor har en klädbutik i samma hus, är självsäker och utåtriktad medan Jake är en introvert konstnärssjäl. 

De umgås dagarna i ända och sover över hos varandra så gott som varje natt, upptäcker tjejer tillsammans, delar drömmen om att komma in på prestigefulla La Guardia High School. 

Samtidigt hotar gentrifieringen i kvarteret att skörda ännu ett offer i form av Tonys mamma – Jakes föräldrar har ärvt byggnaden och upptäcker att Leonor betalar alldeles för låg hyra för sin butik. De ger henne ett rimligt erbjudande, men Leonor är stolt och för fattig för att kunna gå dem till mötes. Konflikten eskalerar och hotar så småningom pojkarnas vänskap. 

Förloppet skildras lågmält och med absolut gehör för vardaglig dialog. ”Little Men” är en liten film om mellanmänskliga relationer som slits isär av ekonomiska förutsättningar, men den är också en skildring av en sorglös vänskap mellan två pojkar som står i begrepp att upptäcka världen, eller åtminstone Brooklyn, tillsammans. 

Igenkänningsfaktorn är hög för alla som har haft en bästis i så unga år. Framförallt är det är ett drama utan skurkar eller svartvita gränsdragningar – Jakes pappa (Greg Kinnear) är en arbetslös skådis som behöver de extra pengarna för att avlasta sin fru som familjeförsörjare, och det är lika lätt att sympatisera med Leonor, som reagerar på nyheten om att hon kan bli vräkt med chockartad ilska. 

Man skulle också kunna säga att historien är snudd på bagatellartad och för liten för att bära långfilmsformatet. Lyckligtvis levererar samtliga skådespelare på sådan hög nivå att det inte blir ett stort problem.

”Little Men” förmedlar effektivt illusionen av att vara ett uthugget stycke verklighet ur en sprudlande storstad, ett mikrokosmos där det är ”hur” snarare än ”vad” som händer som är det intressanta. Den enda riktiga invändningen är att Alfred Molina slösas bort i en högst marginell roll där han syns i bild i ungefär tjugo sekunder. Å andra sidan begår trettonårige Michael Barbieri som spelar Tony en långfilmsdebut som antyder att det inte är sista gången man ser honom.

Överlag är det skådespelarnas film, där Greg Kinnear och alltid underbara Jennifer Ehle matchas väl av chilenska Paulina Garcia i rollen som Elonor.
| 14 november 2016 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Drama om två tonårspojkar som hittar varandra och blir bästisar trots att deras föräldrar bråkar om en klädbutik. Ungefär så tråkig var även filmen...gäsp..jag somnade flera gånger, gav mig absolut ingenting. Två "gammelsjälar" till pojkar som beter sig mer vuxet än sina föräldrar, men sen hände inget mer, ingen slutkläm, inget wow, ingen specifik händelse bara vardag!??? Nej förstod inte syftet med filmen, två unga små Woody Allen som käbblar? Not my cup of tea.... Betyget blir en tvåa... Cast:Greg Kinnear, Michael Barbieri, Theo Taplitz mfl... AA
Läs mer