Linas kvällsbok 2007

Romantik Komedi
Sverige
90 MIN
Svenska
Linas kvällsbok poster

Synopsis

Baserad på Emma Hambergs dagboksroman: Lina Berglund är 15 år och trött på att vara en hopplöst okysst medelmåtta. Annat är det med kompisarna. Thea är snygg och irriterande populär och Carro, våpig och helt galen. Lina faller någonstans mittemellan, fast en bit nedanför. Den här terminen, den sista i grundskolan, ska det dock bli ändring på det. Nu ska Lina börja leva!
Ditt betyg
2.3 av 294 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Linas kvällsbok
Biopremiär
2 februari 2007
DVD-premiär
25 juli 2008
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Madeleine Rönnqvist

1 januari 2008 | 00:00

Träffande om tonårens ångest och glädje

”Linas kvällsbok” är en film jag gärna hade velat se när jag själv var 15 år och brottades med alla de problem som huvudpersonen Lina går igenom. På den tiden trodde jag, precis som Lina, att alla andra var lyckligare och hade gjort alla de saker jag inte gjort. Men det är absolut inte för sent att se filmen nu, det ger bara en helt annan behållning eftersom det väcker både bra och dåliga minnen till liv. Istället för att vara mitt uppe i det kan jag nu skratta åt alla pinsamheter och missförstånd som jag på den tiden nog bara hade stirrat gravallvarligt på.

Lina Berglund är 15 år och går sista året på högstadiet. I sin dagbok sammanfattar hon sig själv med ord som börjar på o, hon är okysst, oerfaren och oskuld och som de flesta andra i den åldern jämför hon sig själv med vänner och klasskamrater. Hon vill vara som alla andra och försöker desperat passa in. Lina avundas snygga och populära Thea som killarna flockas omkring och som Lina får ärva kläder av. Hon vill också vara mer som kompisen Carro med sin fräcka och våpiga utstrålning.

Men så bestämmer sig Lina för att slå slag i saken och genomför några rejäla förändringar. Hon blir ihop med den äldre och snygge Danne trots att hon egentligen är kär i den yngre och enligt vännerna ”töntige” Ivar - han som bor på en båt med sina ”kulturföräldrar” och sjunger i kör. Trist nog blir det inte riktigt som Lina förväntat sig och hennes naiva oskuldsfullhet och osäkerhet skär i hjärtat på mig. Ibland får jag lust att hoppa in i filmen, ruska om henne och ge henne lite mer pondus och självförtroende. Men trots att filmen stundtals är tung är den inte alls lika dyster som ”Hip hip hora”, som brottas med svåra ämnen som mobbing och självmordsförsök. Tvärtom gör handlingen det möjligt att skratta åt det tragiska även om jag ibland sätter skrattet i vrångstrupen av de plötsliga brytningarna mellan komedi och tragik.

”Linas kvällsbok” baserar sig på Emma Hambergs populära ungdomsbok i dagboksformat med samma namn. Den är en pricksäker skildring av hur det är att vara tonåring med alla dessa förälskelser, fyllor och sköra vänskapsband. Framförallt handlar den om de både spännande och ångestskapande debuterna som första kyssen, första fyllan och första pojkvännen. Det här är en film att rekommendera, kanske framförallt till dem som nu är i 15-årsåldern men även för oss andra som minns hur det var. Trots allt är det riktigt skönt att nu kunna skratta åt det som man som tonåring tyckte var så otroligt svårt och jobbigt.

| 1 januari 2008 00:00 |