Lilla Jönssonligan på kollo 2004

Komedi Familj
Sverige
87 MIN
Svenska
Lilla Jönssonligan på kollo poster

Synopsis

Sommaren är snart här. Sickan, Vanheden och Harry längtar efter skolavslutningen och sommarlovet. Sovmorgnar varenda dag, bad, lek och svalkande glass. Men sommaren blir inte riktigt vad Lilla Jönssonligan tänkt sig. Efter ett "busstreck" så skickas pojkarna iväg till Gotland och kollot Vindpinan, känt för att ta hand om vanartiga barn. Lägret styrs med järnhand av två tanter , Rask och Fridh. Dessutom så visar det sig att kollots ägare är direktör Wall-Enberg.
Ditt betyg
1.5 av 286 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lilla Jönssonligan på kollo
Biopremiär
23 januari 2004
DVD-premiär
16 juni 2004
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Så pinsamt dåligt att det blir småkul

Till att börja med skulle jag vilja berätta varför jag slösar värdefull tid ur mitt spännande liv på att se en film som ”Lilla Jönssonligan på kollo”. Det var nämligen en av sju filmer som SF visade för oss recensenter under två välfyllda filmdagar i januari i år, och då hade de passat på att klämma in lite sånt som ingen av oss troligen annars skulle se. Listiga jävlar de där.

Salongen fylldes fort med gapiga mellanstadieungar, betydligt mer förväntansfulla än jag, men hur mycket jag än såg fram emot att såga den här filmen så blev jag lite positivt överraskad. Det finns filmer som är så pinsamt dåliga så att de oavsiktligt blir kul. Ett exempel är alla 80-talsskräckisar och deras uppföljare. Ett annat exempel är häflten av alla svenska filmer som spottas ut på biomarknaden varje år. Ett perfekt exempel på detta är ”Lilla Jönssonligan på kollo”.

Replikerna är urusla. Barnskådespelarna riktigt kassa (sorry ungar om ni själva läser det här, och om jag blir orsaken till några framtida tonårsdepressioner. Men skyll inte på mig, skyll på de som rollbesatte filmen…Sedan min praktik på CastingCompaniet i Göteborg vet jag att det finns duktiga barnskådespelare i vårt land så varför inte använda några av dom?). Och när de gäller de animerade specialeffekterna så är jag säker på att vem som helst av kidsen i publiken hade kunnat göra det bättre på sin PC där hemma. Så det stinker rejält, men som komedi fyller filmen ju sitt syfte – man skrattar åt den, dock kanske inte på de ställen Christjan Wegner hade tänkt sig…

Handlingen då? Busgrabbarna Sickan (”Charles Ingvar!!”), Vanheden och Harry skickas på koncentrationsläger-liknande kollo över sommaren. Vindpinan heter stället, som styrs med järnhand av tyranniska Frau Rask och Frau Frid, och som får Michael Jacksons Neverland att framstå som värsta mysplejset för små barn.

Filmens vuxna skådespelare, Loa Falkman som Wall-Enberg och Cecilia Ljung som fru Rask bland andra, är kul i sina roller, och jag småfnissade till och med åt filmens mest lyckade skämt, idén att sätta Stig och Ulf från ICA-reklamen på tv bakom kassan i stans ICA-butik…

Jag insåg fort att jag var helt fel målgrupp för denna film, speciellt då 10-11-åringarna i publiken jublade när deras favoritkaraktärer visade sig på duken, eller applåderade (!) efter filmens slut. Var det nåt fel på dom? Tyckte de verkligen om denna film? Nåja. Själv ser jag fram emot fortsättningen, ”Jönssongängets tonårsligister” med Andreas Wilson, Jesper Salén och Alex Skarsgård i huvudrollerna. Det skulle vara nåt att se.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Lilla Jönssonligan på kollo
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu