Lill-Zlatan och morbror Raring 2022

Familj
Sverige
80 MIN
Svenska
Lill-Zlatan och morbror Raring poster

Synopsis

Ella ser fram emot en drömvecka tillsammans med sin favoritmorbror Tommy. De är bästa vänner och tycker lika om allt, tills det plötsligt en dag ringer på dörren. Utanför står en främmande man. Han heter Steve och är från Holland. Drömveckan förvandlas till en äventyrlig mardrömsvecka där Ella och hennes klasskompis Otto på olika sätt försöker göra sig av med Steve, Tommys nya pojkvän.
Ditt betyg
2.8 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Lill-Zlatan och morbror Raring
Biopremiär
25 mars 2022
Digitalpremiär
10 oktober 2022
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
TriArt Film
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jake Bolin

23 mars 2022 | 18:00

Flyhänt och charmigt i Pija Lindenbaum-land

Pija Lindebaums Augustprisnominerade ”Lill-Zlatan och Morbror Raring” har blivit en lyckad barnfilm med fin balans mellan humor och allvar.
Lill-Zlatan, egentligen Ella (Agnes Colliander), är föga intresserad av att skaffa vänner. För henne räcker det gott med en fotboll och favoritmorbrorn Tommy (Simon J. Berger) som enda sällskap. De är uttalade BFF:s och ser världen på samma sätt. Att Ellas föräldrar är allmänt disträa och lämpar av dottern hos Tommy för att åka till Mallis på semester är alltså goda nyheter. Men när hon till sin fasa upptäcker att hon måste dela sin Tommy-vecka med dennes nya pojkvän vänds världen upp och ned. 
 
Nu råkar Steve (Tibor Lukács) vara en älskvärd och lätt förvirrad holländare som på bruten engelska och med allehanda rara gester slår knut på sig själv för att vinna Ellas vänskap. Det har han inget för – inkräktaren måste ut ur lägenheten. Om inte med hjälp av inlånade råttor så medelst andra spratt. Ella lider ingen brist på uppfinningsrikedom i sina försök att sabotera morbrorns kärleksrelation. Att Morbror Raring är nykär och Hollywood-lycklig rör henne inte i ryggen. En vuxen protagonist hade inte kommit undan med en sådan trulig oresonlighet i en och en halv timme, men nu handlar det ju om ett barns svartsjuka. Vi kan alla relatera. 
 
Dessutom sitter allt där det ska, filmmässigt vill säga. Samtliga skådespelare har otvungen kemi med varandra och manuset balanserar fint mellan kroppsfunktionsskämt och hjärtesorg. Naturligtvis ska vi, eller åtminstone Ella, lära sig att ingen människa är en ö och att delad kärlek är dubbel, och så vidare. Det gör ingenting alls att moralen är övertydlig och den politiska korrektheten på topp när framförandet flyter så här bra. Man undviker dessutom att bli påfrestande sentimental. Sådant lyckas inte alla barnfilmer med. 
| 23 mars 2022 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Lill-Zlatan och morbror Raring
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu