Life In a Day 2020 2021

Dokumentär
USA
90 MIN
Life In a Day 2020 poster

Synopsis

Vad kan hända under en enda dag på jorden? Se årtiondets unika dokumentärfilm om människor från hela världen, och deras upplevelser den 25 juli 2020. Life in a Day är en rörande film om kärlek, död, smärta och hopp som tar sig bortom gränser och omständigheter för att utforska vad som binder oss människor samman.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Life In a Day 2020
Digitalpremiär
6 februari 2021
Land
USA
Längd

Recensent

Annika Andersson

6 februari 2021 | 18:00

Hoppfullt när hela världen går samman för att göra film

En global tidskapsel från en sommardag 2020 när hemmavideofilmare världen runt fick chansen att bidra till Kevin Macdonalds dokumentär. Resultatet är ett experimentellt collage i samma anda som föregångarens - men inte lika nydanande.
Det finns någonting väldigt fint och hoppfullt med att låta hela världen göra en film tillsammans, särskilt efter den globala stress vi upplevt under året som gått. "Life in a Day 2020” är inspelat enligt samma koncept som föregångaren från 2011, även den i dokumentärregissören Kevin Macdonalds regi.

Men när “Life in a Day” spelades in 2011 var “crowdsourcing” ett relativt nytt fenomen, liksom videoplattformen YouTube som stod bakom produktionen. Idag är vi mer vana att se hemmavideos från hela världen uppladdade på olika plattformar som Youtube, Instagram, TikTok med flera. “Life in a Day 2020” är 90 minuter av ihopsatta hemmavideoklipp.

Macdonald, som även stod bakom 2011-versionen har skapat lösa teman av klippen, så att början av filmen exempelvis visar kvinnor som föder barn, följt av människor som börjar sin dag på olika platser i världen. Allt är filmat under en och samma dag, den 25 juli 2020.  

Tempot känns snabbt och långsamt på en gång, eftersom den enorma mängden uppladdade filmbidrag gjort att vi oftast bara får se några sekunder här och där av varje hemmavideo (samtliga är okrediterade). Mestadels är det alldagliga sekvenser som flimrar förbi, en italiensk pojke som filmar sin flickvän och säger at hon är vacker, eller ett uppdrag likande de sociala medier-utmaningar som brukar cirkulera, här i form av en kille som ska filma sju tåg när de passerar på olika platser under dagen.

Andra sekvenser slår hårt, som kvinnan vars son var med i 2011-filmen men nu ligger i en urna efter att ha dött av Covid-19, eller den afro-amerikanska tjejen som förlorat två bröder i polisens förvar. Vi får träffa en islamsk man som tvättar lik på bårhus, och en amerikan som förlorat allt på grund av pandemin och nu bor i sin bil, och berättar hur han måste vakna och  parkera om tidigt på morgonen för att inte bli bortkörd.

Här finns också existensiell oro, som mannen som berättar hur han bevittnade ett självmordsförsök och hörde folk skratta och ropa “hoppa”. Det lämnade honom skakad eftersom han själv var deprimerad och det lika gärna kunde varit honom de skrattade åt och utmanade att hoppa. 

Men det tunga tar inte för stor plats, utan balanseras med gulliga klipp på en pojke som leker med sin råtta, eller flickan som försöker mjölka en busig get som springer iväg så att hon får jaga efter den. Här finns sekvenser från fester och sammankomster, äventyrlig fallskärmshoppning, en man med en massa fåglar. Ett par som vill ha barn, en man som är rädd för att gå genom livet osedd. 2020 må ha varit ett turbulent år, men även under historiskt omvälvande tider finns vardag, och livet fortgår som det alltid gjort.

Några sekvenser visar spektakulärt filmfoto, men de flesta är medelmåttiga med hemmagjord känsla och lutande horisonter. De 90 minutrarna kan därmed kännas något långa - de hemmavideoklipp vi ser i sociala medier är ju korta till sin natur där de levererar sin tågutmaning, filmar sin flickvän eller den gulliga geten och fungerar nog kanske bäst så...

Här kanske man ska passa på att jämföra med Jared Letos “A Day in the Life of America" från 2019 med liknande koncept - filmat av under självständighetsdagen den 4 juli 2017 men av professionella kamerateam och med ett tydligt mål att visa upp USA:s mångfald. Det professionella utförandet i berättarton och visuellt sammanhållet filmfoto gav ett fenomenalt resultat som hemmavideoklippen i “Life in a Day 2020” inte kan mäta sig med. 

Å andra sidan fungerar den sistnämnda som en global tidskapsel och som sådant ett viktigt dokument - när vi är redo för att ta fram och minnas 2020 igen.
 
| 6 februari 2021 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Life In a Day 2020
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu