Life, Animated 2016

Dokumentär
USA
89 MIN
Engelska
Life, Animated poster

Synopsis

Autistiska Owen Suskind var inte som andra barn när han växte upp. I ”Life, Animated” berättas den hjärtvärmande historien om hur Owens föräldrar lärde sig att kommunicera med honom genom Disneys klassiska filmgestalter, och hur Owen i vuxen ålder hanterar varje skeende i livet med sina tecknade vänner vid sin sida.
Ditt betyg
3.6 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Life, Animated
Biopremiär
13 januari 2017
DVD-premiär
15 maj 2017
Digitalpremiär
15 maj 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

27 december 2016 | 10:00

Disneys enkla teman är nyckeln som låser upp autistisk pojkes värld

”Life, Animated” ger en fascinerande inblick i en autistisk mans vardag, och hur han tar sig an omvärlden med hjälp av karaktärerna och de enkla teman som Disneys filmer bygger på. Det är en okonstlad produktion som får lite mer kött på benen av de vackert animerade styckena som gestaltar hur Owen känner.
När Owen Suskind var tre år gammal beskriver hans pappa hur han helt plötsligt ”försvann”. Inte i den bokstavliga meningen att han kom bort från sitt hem utan hur han drogs in i sig själv, slutade kommunicera med sin familj och reagerade inte när de pratade med honom. 

Åren gick och föräldrarna fick inte ett ord ur sin son, som snart diagnostiserades som autistisk. Sorgen de kände över att inte kunna nå Owen vände en dag när han 6 år gammal helt plötsligt uttryckte en relativt komplicerad och djup mening om hur hans storebror Walter var ledsen för att han inte ville bli vuxen, precis Mowgli i Djungelboken och Peter Pan. 

Owen har under hela sin barndom varit trollbunden av Disneyfilmer och föräldrarna inser nu att han använder dessa filmer för att förstå sig på den värld han lever i. Pappa Ron och mamma Cornelia börjar nu att kommunicera med Owen genom Disneydialog och långsamt bygger de återigen upp kontakten med sin son.

”Life, Animated” växlar mellan att visa dagens 23-åriga Owen som precis ska flytta ut från ett gruppboende för att bo i en egen lägenhet, och familjens filmer från Owens barndom på 90-talet. Filmen bygger på en bok skriven av pappa Ron, en Pulitzer Price-vinnande journalist, och intervjun med honom om Owens uppväxt utgör en stor del av berättandet. 

Eftersom vi redan från början får lära känna Owen i nutid blir det aldrig något rafflande avslöjande att den autistiska pojken kommer att börja prata igen. Det är absolut en av filmens styrkor, att den håller sig borta från all typ av sensations-berättande och kör på en mer anspråkslös stil. 

På samma sätt håller den sig helt borta från att försöka påstå att Suskinds upptäckt är en nyckel till att låsa upp andra autistiska personers kommunikationsutmaningar. ”Life, Animated” är helt enkelt en familjs kamp att nå sin son och hur de lyckats. Filmen ger också oss, som inte vet mycket mer om autism än vad vi lärde oss i ”Rain Man”, insikter om hur det är att vara autistisk, och hur skrämmande omvärlden och alla komplicerade utmaningar och relationer i den är för någon som lider av syndromet. 

Disneys filmer är både älskade och ibland förlöjligade just för enkelheten de porträtterar vad gäller karaktärernas relationer sinsemellan, vem som är god och vem som är ond, och hur de nästan alltid slutar lyckligt. ”Life, Animated” ger en bra bild av hur det både blir en trygghet för Owen, samtidigt som det långt ifrån räcker till för att förklara hur livet fungerar på riktigt. 

Regissör Roger Ross Williams är ett relativt okänt namn, men har tidigare vunnit en Oscar för kortfilmsdokumentären ”Music by Prudence” om handikappade afrikaner, år 2010. Även hans tidigare långfilm ”God Loves Uganda” nominerades och vann åtskilliga priser, och med ”Life, Animated” tog han hem pris för bästa regi på Sundance Film Festival, och nominerades för bästa dokumentär både på Sundance och även Stockholms filmfestival. 

Det är framför allt Williams finkänslighet i hur han tar sig an dessa känsliga ämnen som är hans vassaste styrka, och jag hoppas att vi kommer se mer av honom i framtiden.
| 27 december 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Dokumentär om en pojke med autism som pratar med sin familj och omvärlden genom Disney filmer och repliker. Fin story om en familj som vänder dödsdomen för sin son och får tillbaka honom genom att fånga upp hans tankar och känslor som han ger uttryck i genom repliker ur sina favorit filmer.... Fin film, tyvärr grep den inte tag om mig som jag hoppades, hoppfull men inte mer än så, betyget blir en svag 3a.. Cast: Familjen Suskind! aaa
Läs mer