Les Grandes Personnes - De vuxna 2008

Komedi
84 MIN
Svenska
Franska
Les Grandes Personnes - De vuxna poster

Synopsis

Albert har ensam tagit hans om sin dotter Jeanne sedan hennes barndom. För att fira hennes 18-årsdag tar han henne med på en sommarsemester till en skärgårdsö på den svenska västkusten. Men huset som han har hyrt för två veckor visar sig redan vara bebott av två främmande kvinnor: Christine och Annika. De är två väninnor i 40-årsåldern, den ena fransyska, den andra en svenska som bott i Paris under många år. Fadern och dottern tvingas dela huset med dem och detta oväntade möte kommer så småningom att rubba den trygga balansen mellan Albert och Jeanne.

Rollerna i LES GRANDES PERSONNES spelas av en av Frankrikes främsta karaktärsskådespelare av idag, Jean-Pierre Darroussin ("En långvarig förlovning", "Den lugna staden"), Guldbaggebelönade Lia Boysen ("När mörkret faller", "Det nya landet"), Jakob Eklund ("Om jag vänder mig om", "Solstorm"), Björn Granath ("Ondskan", "Så vit som en snö"), Anastasios Soulis ("Underbara älskade", "Den bästa sommaren"), Judith Henry ("Germinal") och Anaïs Demoustier ("Vargens tid"). Filmen är regisserad av svenskfranska Anna Novion, som gör sin långfilmsdebut och är en fransk-svensk samproduktion med Olivier Guerpillon och Christie Molia som producenter.
Ditt betyg
2.2 av 22 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Les Grandes Personnes
Biopremiär
5 december 2008
DVD-premiär
15 april 2009
Språk
Svenska, Franska
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

1 januari 2008 | 00:00

Lika barn leka bäst

Fransmän på skattjakt. Svenskar på kärleksjakt. Fransk och svensk film tar med ”Les Grandes Personnes” varandra hand i hand och bjuder på en salig blandning av tonårsfloskler, svensk melankoli och fransk passion. Och såklart en hel del cigarettfimpat självplågeri. Välkommen till skärgården.

Svensk och fransk film har många likheter. Pretto och med en ofrånkomlig tendens att vara tråkiga. I princip filmens finrum dit de flesta av oss inte får tillträde så länge vi inte visar tillbörlig uppskattning. När nu de båda fattar varandra hand i hand är det tyvärr inget undantag. ”Les grandes personnes” är en franskspråkig ”komedi” i svensk skärgårdsmiljö där det enda som inger rörelse i smilbanden är ett tunt drag av buskis. Tänka sig.

Och här finns influenser att hämta från båda läger. Albert (Jean-Pierre Darroussin) har hyrt en stuga mitt i den svenska midsommaridyllen – skärgården – med tillhörande sill, snaps och pissigt väder. Bibliotekarie och historiefantast har han tagit med sin dotter Jeanne (Anaïs Demoustier) på vad som är menat ska bli en jakt på vikingaskatter. När så ett missförstånd gör att de får oväntat sällskap av svenska Annika (Lia Boysen) och Christine (Judith Henry) förvandlas det hela till allt annat än humoristisk film. Vi snackar mer Bergman-light.

För att vara en komedi tillika en om kulturkrockar är ”Les Grandes Personnes” ovanligt uddlös. Från talangfulla Lia Boysen till småpräktige Jean-Pierre Darroussin blir det helt enkelt inte mycket skratt över. Och att ta in skådisgröningen Björn Gustafsson som humoristiskt alibi blir mest löjligt. Nedslipad till sin plattaste form är det istället dramaaspekten som tar över. Och just som relationsdrama är den här filmen nog en större behållning. Fortfarande lika smågullig som småtrist och intet nytt.

En rutinerad Jean-Pierre Darroussin är mer irriterande med sin neurotiskt pikande och nedsättande karaktär. En pappa som skulle få vilken soc-tant som helst att få bromsspår i brallan av förskräckelse. Medan dottern på äkta tonårsmanéer trånar efter kärlek framför spegeln i sitt rum men mest lyckas drömma sig blåst på en semesterort som mest bjuder på fyllekåta fjortisar.

”Les Grandes Personnes” är fadd cocktail på svensk melankoli och fransk passion och självklart lika delar självplågeri. Allt mot en skärgårdsscen i all sin svenska retrostil à la Saltkråkan. Snarare ett synande av relationer människor emellan med en lika enkel som hastig buskissmak borde Les Grandes Personnes möjligen rannsaka sin egen humor. Går man och ser den här filmen för att bli underhållen i komedins tecken lär man få sig en tankeställare. Det här bjuder mer på skattjakt än skrattjakt.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Les Grandes Personnes - De vuxna
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu