Leo 2023

Leo poster

Synopsis

Leo är en 74 år gammal ödla. Han och hans vän, som är en sköldpadda, bestämmer sig för att rymma från terrariet i det klassrum som de har levt i de senaste decennierna.
Ditt betyg
3.4 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

21 november 2023 | 09:00

Humor och livsvisdom med en charmig animerad ödla

RECENSION. Lagom till slutet av året med snö och rusk levererar Netflix och Adam Sandler en äkta feelgoodmusikal i animerad form. Det bjuds på livsvisdom för hela familjen från en ödla vid namn Leonardo i "Leo".
Adam Sandler har verkligen hittat hem hos Netflix. Hans produktionsbolag Happy Madison Productions levererar i samarbete med streamingtjänsten film efter film som är genuint kvalitativ. I år har vi fått en actionladdad mordgåta i "Murder Mystery 2" och en intelligent tonårskomedi med "You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah". Nu är det dags att stifta bekantskap med en ödla vid namn Leonardo i den animerade familjefilmen "Leo".
 
Adam själv ger röst till reptilen i huvudrollen och han har uppenbarligen väldigt roligt när han gör det. Det smittar av sig på publiken och åtminstone jag älskar varenda sekund i sällskap med det här gröna charmtrollet. Även hans kompis, sköldpaddan Squirtle, har fått en fantastisk personlighet tack vare en inspirerad röstinsats av Bill Burr. Samspelet mellan de båda komedistjärnorna är magiskt. Även Sandlers två döttrar Sunny och Sadie finns med i den begåvade samlingen aktörer.
 
Storyn är enkel, men upplägget utnyttjas till max. Leo och Squirtle är husdjur till en skolklass under barnens sista år på skolan. Klassens gravida lärare tar ledigt och en hemsk vikare kliver in i klassrummet. Samtidigt drabbas 74-åriga Leo av åldersångest och börjar smida planer på att rymma för att leva till slutet av sitt liv i frihet. Ödet vill annorlunda och Leo blir den inspiration som barnen behöver både för att möta vuxenlivet och stå upp mot sin nya lärares hårda metoder.
 
Humorn i den här filmen täcker hela registret. Vi får den fartfyllda blandningen av rolig dialog och fysiska dråpligheter som gör en familjefilm till bra underhållning. Timingen i båda delarna är perfekt. Allt detta kryddas med en lagom dos sarkasm som tilltalar den vuxna publiken. De mest oväntade inslagen är de högst barnförbjudna referenser som dyker upp då och då. Det är briljant hur dessa inte alls förstör filmens lämplighet att ses av tittare i alla åldrar. Även de många blinkningarna till andra filmer är varierade när det gäller vilken åldersgrupp de riktas till.
 
Precis som det ska vara i en riktigt lyckad familjefilm så finns här eftertanke bland skratten. Tankar kring åldrande och döden tas upp utan att trivialiseras. Både barnen i filmen och de som ser den får viktiga tips för livet som väntar dem. Dessa ges inte i en predikande pekpinneton som alltför ofta är fallet i den här typen av film. De kommer naturligt ur hjärtat och det känns.
 
Inget med animationen i den här filmen känns standard och lagomt enligt mallen för sådan. Förutom att det är väldigt skarpt, snyggt och färgmässigt varierande så är varje sekund kreativ. Den där lilla extra inspirationen att lägga till detaljer i bild som gör så att den uppmärksamme får ut ännu mer nöje av upplevelsen finns med hela vägen.
 
Även som musikal så är det här en triumf. Vanlig dialog övergår på ett naturligt sätt i sång. Allt har ett oavbrutet flyt. Sångerna är väl komponerade och väcker de känslor som de ska. Melodierna griper tag och texterna hjälper till att understryka filmens olika budskap. Man måste inte vara stort fan av musikaler för att uppskatta det här. Speciellt Adams sånginsats har stor känsla för drama.
 
"Leo" är en emotståndlig film med mycket värme, men ingen överdos av socker. Den är perfekt att samla hela familjen framför när snön faller utanför fönsterrutan.
 
Filmen finns nu att streama på Netflix.
| 21 november 2023 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Leo
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu