Lämna inga spår 2021

Drama
Polen
160 MIN
Polska
Lämna inga spår poster

Synopsis

Året är 1983 och det kommuniststyrda Polen skakas av polismordet på studenten Grzegorz Przemyk, son till en prominent oppositionspolitiker. Det enda vittnet är den unge Jurek Popiel som bestämmer sig för att ta upp kampen mot polisen och den kommunistiska regimen som förnekar att mordet ägde rum.
Ditt betyg
3.6 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Zeby nie bylo śladów (Leave No Traces)
Biopremiär
3 juni 2022
Digitalpremiär
3 oktober 2022
Språk
Polska
Land
Polen
Distributör
Lucky Dogs
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 februari 2022 | 09:30

En politisk thriller som engagerar

Dödsmisshandeln av en 19-årig student följs av ett ljusskyggt maktspel och en rättslig soppa som nästan verkar för bisarr för att vara sann. Polens Oscarsbidrag är en gripande thriller i högt tempo om sanningens pris.
”Se till att inte lämna några spår”, påminner polismannen sina kollegor när de misshandlar unge Grzegorz på polisstationen i Warszawa. De verkar ha gjort det förr, och kanske lärt av tidigare misstag. Det gäller att slå och sparka på magen för att inte lämna blåmärken. Brutalt och beräknande bankar de livet ur en student vars enda brott är - oklart. Kanske råkade han bara vara på fel plats vid fel tillfälle.

De hemska inledande scenerna berättar allt vi behöver veta om det turbulenta läget i Polen i början av 1980-talet, där de som skulle beskydda invånarna kunde bli deras största skräck, och där motstånd och kritik bemöttes med batonger och hot. 

När 19-åringen kort därefter avlider av sina skador eldar det på ilskan i staden, även om media effektivt följer regeringens spår och tystar ned händelsen. Den offentliga versionen är att grabben var berusad, troligen stökig, eventuellt psyksjuk. Vem vet säkert att det inte var sjukvårdarna som misshandlade honom i ambulansen på vägen till sjukhuset? Mörkläggningen tar allt mer absurda vändningar, och det enda vittnet - jämnårige vännen Jerzy - utsätts för utpressningar och hot för att ändra sin version. Den rättsliga soppa vi får följa hade nästan varit en underhållande fars, om den inte var direkt tagen ur verkligheten.

Regissören Jan P. Matuszyński, inte ens född när händelsen skakade om hans hemland år 1983, kastar ljus på ett stycke polsk nutidshistoria med en fantastisk känsla för tidsenliga detaljer och ett knivskarpt fokus. I hans händer blir ”Lämna inga spår” en brännande aktuell David & Goliat-historia, en välsmord politisk thriller där inte en enda av speltidens 160 minuter känns överflödig. Man behöver varken förkunskap om polska generaler eller något särskilt intresse för politik (jag har ingetdera) för att bli starkt engagerad.

Ett stort antal karaktärer och perspektiv flätas samman utan att filmen någonsin blir rörig, och för varje scen och varje ny idiot som äntrar handlingen med känslokalla order växer ilskan och frustrationen hos tittaren. Att det där rättssamhället vi tar för givet kan vara så korrupt och ruttet. "Lämna inga spår" hyllar de som vågar stå enade mot världens orättvisor, men påminner också om hur svårt det kan vara för sanningen att segra. I den här mörka historien finns inga vinnare.
| 1 februari 2022 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Lämna inga spår
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu