Late Night 2019

Drama Komedi
USA
100 MIN
Engelska
Late Night poster

Synopsis

Den legendariska programledaren Katherine Newbury har haft sin egen pratshow i över 25 år, men tv-bolaget vill byta ut henne mot en yngre, mer uppdaterad förmåga. Hennes producent får Katherine att inse att hon faktiskt inte har en enda kvinna i sitt team. Detta måste åtgärdas och helt plötsligt dyker Molly upp - hon älskar showen men har absolut ingen erfarenhet av tv. Nu måste den omaka duon försöka samarbeta för att båda nå sina mål.
Ditt betyg
2.7 av 31 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Late Night
Biopremiär
23 augusti 2019
Digitalpremiär
20 januari 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Lucky Dogs
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonathan Enochsson

17 augusti 2019 | 10:00

Välskriven dramakomedi

"Late Night" är en otroligt ambitiös komedi, både sett till manuset och vad den vill åstadkomma. Intressanta karaktärer och välskrivna dialoger blandas med allvarliga ämnen som mångfald på arbetsplatsen och kvotering. Hur lyckas den då? Faktiskt ganska bra.
Emma Thompson spelar den legendariska talkshowvärden Katherine Newbury. Katherines status som återkommande stjärna under kabelkanalernas sena timmar har länge varit självklar. Hon är den kvinnliga motsvarigheten till David Letterman eller Jay Leno. Men på senare tid har hennes tittarsiffror sinat. Den yngre publiken förstår henne inte och hon har tappat sin relevans hos de mest åtråvärda tittarsegmenten.
 
Samtidigt utmanas hon av media som har snappat upp rykten om att hon är en kall och hård chef som endast anställer vita män till sitt program. För att förbättra sitt varumärke och nå ut till fler unga tittare, försöker Katherine öka mångfalden bland sina manusförfattare. Hon rekryterar den första kvinnliga manusförfattaren hon kan hitta, Molly Patel, spelad av Mindy Kaling ("Oceans 8").
 
Molly arbetar med kvalitetskontroll på en fabrik och har i princip ingen erfarenhet inom komedi, men det hindrar inte henne från att försöka. Hennes manliga kollegor är minst sagt skeptiska, som en av kollegorna uttrycker det: "Jag önskar att jag var en rasifierad kvinna, så att jag kunde få vilket jobb jag ville".
 
"Late Night" är skriven av Mindy Kaling, som tidigare skrivit manus för både "The Office" och hennes egna tv-program "The Mindy Project". Likt hennes tidigare projekt är "Late Night" en så kallad "workplace comedy", som bygger på starka och något udda personporträtt. Detta är helt klart filmens styrka. Det finns en mängd intressanta och välskrivna bikaraktärer, ingen är där endast som utfyllnad.
 
Emma Thompson lyser starkast som den hårda och kalla Katherine. Hon lyckas både med att framhäva filmens dramatiska sida, Katherines kamp som enda kvinnliga talkshow-värd, och den komiska sidan genom improviserade stand-up-skämt och roliga monologer. Filmens regissör, Nisha Ganatra, sa i en intervju: "Om du kan ha Emma Thompson i din film, ha Emma Thompson i din film" och jag är benägen att hålla med henne.
 
Det är framförallt filmens hisnande ambition som hindrar den från att bli riktigt bra. Man behandlar helt enkelt för många ämnen. Förutom att frågan om mångfald på arbetsplatsen behandlas mycket, finns det även otaliga sidospår om hur komedi har förändrats och till viss del fördummats, hur media skiljer i sin behandling av män och kvinnor, samt hur sociala medier förändrar medielandskapet.
 
Filmens många sidospår gör att den blir något spretig. Dessutom fokuserar man på drama lika mycket som på komik. De komiska delarna av filmen håller världsklass, de är smarta och roliga på samma gång. Men allvarliga samtal och politiska poänger får lika stort utrymme, och tyvärr håller dessa delar inte alls samma klass.
 
"Late Night" är en smart och välspelad komedi, men en spretig handling med för många dramatiska sidospår gör att den inte når upp till sin höga potential.
| 17 augusti 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
En krystad komedi som försöker lite för mycket för att det ska kännas äkta!! Katherine är en late night talk show host, som biter huvudet av alla i hennes närhet, när det visar sig att hon ska bli uppgraderad av en yngre mansgris, växer dock nya horn fram och hon inser att hon måste jobba med sitt team, om någon av dem ska ha jobbet kvar.... Emma Thompson är alltid grym, men som iskall översittare, var det kanske inte hennes bästa roll... En underhållande, men ingen wow komedi, konstigt att dem får kalla allt komedi om man skrattar 1-3 ggr per film? 80-tals komedierna fick man ialla fall skratta halva filmen...just saying!! Betyget blir en svag 3a och då är jag snäll!! Cast: Mindy Carling, Hugh Dancy, Reid Scott mfl... aaa
Läs mer