Last House on the Left 2009

Skräck Thriller
USA
110 MIN
Engelska
Last House on the Left poster

Synopsis

Efter att ha kidnappat och brutalt våldtagit två kvinnor, hittar ett gäng ledd av en rymling från fängelset en tillflyktsort vid en sommarstuga som tillhör en av offrens föräldrar. Modern och fadern börjar dock med fruktansvärda hämndattacker mot förövarna. Remake av Wes Cravens skräckklassiker från 1972 med samma namn.
Ditt betyg
2.8 av 417 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Last House on the Left
Biopremiär
1 januari 2009
DVD-premiär
21 oktober 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

19 oktober 2009 | 12:19

Nära skjuter ingen rymmare

Mitt första formade intryck, tidigt i filmen, är att personerna bakom kameran lär ha försökt väldigt hårt att vara vad originalet lyckades vara utan att anstränga sig. Det är ett intryck som håller resten av resan.

"Last House on the Left" är alltså en remake av Wes Cravens kultklassiker från 1972 (som i sin tur var gravt inspirerad av Ingmar Bergmans "Jungfrukällan"), om en helt vanlig trevlig familj vars vägar korsas med ett extra elakt gäng.

Att jag är positivt inställd till Cravens första tagning, betyder inte att jag är automatiskt negativ till en ny version. Absolut inte. Det viktiga är att den nya kan stå på sina egna ben, göra sin egen grej, respektera originalet utan att kopiera det. Det känns som folket bakom kameran har varit medvetna om det här, kanske lite för mycket eftersom man ansträngt sig för hårt, och dessutom inte koncentrerat sig tillräckligt på att avgöra exakt vad för typ av film man ville göra.

Mitt största problem med "Last House on the Left", mitt enda ordentliga men ack så störande problem, är att den obeslutsamt står och hoppar mellan underhållande brutalitet, emellanåt riktigt grovt sådant, och någonting mer seriöst. Det är möjligt, till och med troligt, att det är en medveten vinkling, någon som förvisso är beundransvärt, men slutresultat blir fel. Dramat skulle fungera bättre med en ordentlig känslomässig koppling till karaktärerna, bland såväl skurkarna som den trevliga offerfamiljen, och jag tror det var vad som eftersträvades. Jag känner däremot att det saknas. Jag känner faktiskt väldigt lite, jag blir för bortkopplad.

En scen där filmens ungdomar röker gräs förstärker bara känslan av splittring. Det är förstås en plotpunkt hämtad från originalet, nu mer än 35 år senare blir det åtminstone i sitt aktuella utförande - mer en fejkat ansträngd detalj som kunde vara hämtad från generisk dussinsplatter. Det är onödigt.  Om det fanns en önskan att ge "Last House 2009" realistiska drag hjälper inte rökscenen till.

Det finns en hel del positivt att säga. Jag gillar fotot skarpt, det verkar emulera känslan från originalet på ett skönt och tillfredsställande sätt. Jag gillar karaktärerna, kontrasten mellan elakingarna och framför allt ungdomarna, och hur de interagerar, är intressant. Det känns också alltid oerhört bra att se offer slå tillbaka ordentligt. Tillfredsställande. Visst uppskattade jag även råheten, att filmen inte ryggade tillbaka där många andra hade gjort. Vad som överraskade mig mest positivt var nog en tidig scen som fokuserade på en ung kvinnlig kropp, på ett sätt som brukar vara exploaterande fast här hade mer av förebådande aningar.

Och så skådespelarna. Jag har länge varit svag för Monica Potter ("Aloing Came a Spider", "Boston Legal"), hon gör ett bra jobb som den vanliga mamman, och en av mina personliga favoriter Garret Dillahunt (som var en av de bästa sakerna med "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford") är skitfin som ledaren för det extra elaka gänget.

Det finns nutida remakes på klassiska skräckisar som jag tycker har lyckats, exempelvis "The Hills Have Eyes" (även den en gång sprungen ur Wes Cravens händer) kommer till tankarna. Med bättre fokus kunde "Last House on the Left" också ha varit där. Den borde ha varit där.

| 19 oktober 2009 12:19 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Last House on the Left