Kvinnan från Brest 2016

Drama Biografi
Frankrike
128 MIN
Franska
Kvinnan från Brest poster

Synopsis

Irène Frachon, en doktor från franska staden Brest, står upp mot hälsoindustrin och hjälper till att avtäcka mediaskandalen kring en kontroversiell medicin som orsakat hundratals dödsfall.
Ditt betyg
3.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
La fille de Brest
Biopremiär
21 juli 2017
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

20 juli 2017 | 23:54

Fransk “Erin Brockovich” med danska svordomar

Danska Sidse Babett Knudsen är hela filmens bultande hjärta och knutna näve i titelrollen till den franska piller-thrillern ”Kvinnan från Brest” - en välspelad David mot Goliat-historia med hjärtat på rätt ställe.
I filmen baserad på hennes självbiografi gestaltar danskan Sidse Babett Knudsen den energiske lungläkaren Irène Frachon som upptäcker hur ett stort antal patienter avlider av ett mystiskt hjärtfel efter att ha ätit en viss diabetesmedicin. Detta blir början på ett långt korståg mot den mäktiga läkemedelsindustrin som skrattar åt hur den lilla klumpiga läkaren från Brest tycks ha hamnat på lite väl djupt vatten.
 
Jag hade till en början väldigt svårt att ryckas med i den rätt kantiga och torra berättelsen. Förbluffades över spänningsmontage till elektronisk musik där Irène sitter i telefonintervjuer eller fyller i excel-tabeller under en tågresa. Jag skrev i mitt anteckningsblock om en läkemedels-juridik-thriller som varken Julia Roberts eller George Clooney hade kunnat sexa till, där de filmiska vändpunkterna kretsar kring besked om indragna forskningsanslag.
 
Men sen hände något. En plötslig svung i de rappa ordväxlingarna om korta deadlines. Ett märkligt gestikulerande och en oväntad dansk svordom från huvudaktrisen som knappast kan funnits i manus. Snart infinner sig en tilltalande otillspetsad autenticitet i det något fumliga, ofilmiska skrivbordsdramat där de gråa korridorerna blir en passande fond för en verklighetens Wonder Woman, som nog hade förtjänat en mantel.
 
Sidse Babett Knudsen fyller varje scen hon närvarar i med just närvaro och står för den mänskliga faktorn i en angelägen “Erin Brockovich”-historia om kampen mot omänskliga storföretag. “Kvinnan från Brest” löper hela linan ut med en stark tillit till sin historia och dess karaktärer. Belöningen för publikens tålamod kommer i form av en levande, vibrerande film som når hjärtat trots snåriga omvägar genom högar av pappersarbete.
| 20 juli 2017 23:54 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Verklighetsbaserad drama om en fransk läkare som med hjälp av ett litet forskarteam slår ner ett stort läkemedelsföretag vars medicin får diabetes sjuka patienter att få hjärtklaffel, hela 70% av alla som tog medicinen blev drabbade och först hade företaget använd det i bantningsmedel runt om i Europa under 90-talet sedan drogs den tillbaka för ämnet var farligt och sen döpte dem om dem och använde till denna nya medicinen, katastrof!!!!! Riktigt obehaglig jag vet att min moster använde ett danskt bantningsmedel på 90-talet och hon har nu fått hjärtfel så jag tipsa henne direkt att ta kontakt med sin läkare och se om det kan ha ett samband, jävla idioter!!! Bara tjäna pengar är viktigare än om medicinen funkar eller ej??? Men filmen isig var tyvärr väldigt dåligt uppbyggt, för mycket fokus på statistik och siffror och inte på dramaturgin och över 2 timmar kändes bedövande tråkiga :( Synd för danska Sidse Babette Knudsen, spela en av sina bästa internationella roller som dr Irene Frachon, men som helhet blev betyget en tvåa... Cast: Benôit Magimel, Charlotte Laemmel, Isabelle de Hertogh mfl... AA
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu