Kompani Orheim 2011

Romantik Drama
Norge
104 MIN
Norska
Kompani Orheim poster

Synopsis

Jarles mamma ringer mitt i natten och berättar att hans far är död. Det väcker minnen till liv om barndomen i Stavanger och smärtan i att leva tillsammans med en alkoholiserad och oberäknelig far som till slut får familjen att falla samman. Men filmen beskriver också unge Jarles sökande efter sin egen identitet i 1980-talets Norge, första kärleken, musiken och om när han blev engagerad antirasist och aktivist. Den sista delen i filmtrilogin om Jarle Klepp, som inleddes med "Mannen som älskade Yngve" och "Jeg reiser alene".
Ditt betyg
3.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Orheim Company (eng.)
Språk
Norska
Land
Norge
Längd

Recensent

Angelica Capitao

3 februari 2012 | 21:30

Rörande om en tragisk verklighet

#GIFF 2012 - Filmen inleds med att det ringer hemma hos Jarle Orheim mitt i natten. Det är hans mamma som ringer och meddelar att Jarles pappa, Terje, har gått bort.

I "The Orheim Company" får vi följa med på en tilbakablick av Jarles tonår på 1980-talet, hur hans pappas alkoholmissbruk eskalerar och hur Jarles liv utvecklar sig under åren. Som för vilken tonåring som helst är musik, vänner och tjejer stora intressen för Jarle. Han ser fram emot Live Aid 1985, men istället drar hans pappa med honom ut på en cykeltur där han visar honom norrmännens tillhåll under andra världskriget. Terje försöker hitta sig själv, finna sin identitet och går under tiden med i en antirasistisk grupp och förespråkar feminism. 

Den centrala punkten i filmen är pappans missbruk och hur det splittrar familjen. Men vi får även vittna kärlek, sorg, glädje och ilska. Under filmens gång kommer jag på mig själv med att bli tårögd flera gånger och känna medkänsla för Jarle. Jag blir berörd och engagerad i Jarles öde, vad ska det bli av honom?

"The Orheim Company" porträtterar en vardag som är verklighet för många. En verklighet som är kantad av missbrukande föräldrar, oroligheter och tonårsrevolt.

| 3 februari 2012 21:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kompani Orheim
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu