Kompani Orheim 2012

Romantik Drama
Norge
104 MIN
Norska
Kompani Orheim poster

Synopsis

Jarles pappas plötsliga död väcker minnen till liv om barndomen i Stavanger och smärtan i att leva med en alkoholiserad och oberäknelig far som får familjen att falla samman. Vi får också följa unge Jarles sökande efter en egen identitet i 1980-talets Norge, första kärleken, musiken och hur han blev engagerad antirasist och aktivist. Sista delen i filmtrilogin om Jarle Klepp, som inleddes med "Mannen som älskade Yngve" och "Jag reser ensam".
Ditt betyg
3.3 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Angelica Capitao

3 februari 2012 | 21:30

Rörande om en tragisk verklighet

#GIFF 2012 - Filmen inleds med att det ringer hemma hos Jarle Orheim mitt i natten. Det är hans mamma som ringer och meddelar att Jarles pappa, Terje, har gått bort.

I "The Orheim Company" får vi följa med på en tilbakablick av Jarles tonår på 1980-talet, hur hans pappas alkoholmissbruk eskalerar och hur Jarles liv utvecklar sig under åren. Som för vilken tonåring som helst är musik, vänner och tjejer stora intressen för Jarle. Han ser fram emot Live Aid 1985, men istället drar hans pappa med honom ut på en cykeltur där han visar honom norrmännens tillhåll under andra världskriget. Terje försöker hitta sig själv, finna sin identitet och går under tiden med i en antirasistisk grupp och förespråkar feminism. 

Den centrala punkten i filmen är pappans missbruk och hur det splittrar familjen. Men vi får även vittna kärlek, sorg, glädje och ilska. Under filmens gång kommer jag på mig själv med att bli tårögd flera gånger och känna medkänsla för Jarle. Jag blir berörd och engagerad i Jarles öde, vad ska det bli av honom?

"The Orheim Company" porträtterar en vardag som är verklighet för många. En verklighet som är kantad av missbrukande föräldrar, oroligheter och tonårsrevolt.

| 3 februari 2012 21:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kompani Orheim
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu