Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen 2016

Animerat
Norge
76 MIN
Svenska
Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen poster

Synopsis

Klas Klättermus och hans små vänner i Hackebackeskogen lever farligt. Den glupske Mickel Räv och de andra rovdjuren vill inte skaffa mat på hederligt vis utan hotar ständigt med att äta upp dem. När Stickan Igelkott dessutom försöker att äta upp Farmor Skogsmus är det dags att skriva en lag för att stoppa laglösheten i skogen och till sin hjälp tar de Bamsefar. Nu ska alla djur i skogen vara vänner och det är förbjudet att äta upp varandra. Men Mickel Räv är fortfarande hungrig… 
Ditt betyg
3.3 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dyrene i Hakkebakkeskogen
Biopremiär
7 april 2017
DVD-premiär
14 augusti 2017
Språk
Svenska
Land
Norge
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

4 april 2017 | 11:00

Klas Klättermus charmar både barn och föräldrar

Det var en gång en mus, och den musen hette Klas. Och han var alltid bjuden när det var stort kalas. Jag ber om ursäkt till alla vars hjärna precis drog upp melodin ur det förvaringssystem där barnvisor ligger. Ni kommer nynna på den till midsommar.
“Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen” handlar om den lilla slackern Klas Klättermus som bara vill spela musik, lata sig och njuta av livet. Lyckligtvis har han många vänner som gärna hjälper honom. Men alla i Hackebackeskogen är inte lika snälla. Läskigast är Mickel Räv som hela tiden hotar att äta upp de mindre djuren. Klas kompis Mårten Skogsmus skriver en lag som bestämmer att alla ska vara vänner och inte äta varandra, men Mickel är fortfarande hungrig och lyckas hitta ett kryphål i lagen…

“Klas Klättermus” är en berättelse som stått sig bra trots att den är från 50-talet, och filmen följer författaren Thorbjørn Egners bok mycket nära. Berättelserna är okomplicerade – Var snälla mot varandra! Demokrati är bra! Ät grönsaker! – men blir aningen episodiska. Det känns som om tre avsnitt av en tv-serie klippts ihop till en långfilm, men det är knappast något som kommer störa målgruppen.

Filmen är energisk utan att bli irriterande, låtarna är tokcatchy, och de många små, finurliga detaljerna gör att den med fördel kan ses flera gånger.

Det är trevligt att se en film som är helt gjord för barn utan en massa skämt för vuxna och populärkultursreferenser – även om filmskaparna inte kan låta bli att slänga in en liten visuell blinkning till den första ”Sagan om Ringen”-filmen.

Som barn tyckte jag att Klas var väldigt rolig, men som vuxen retar det mig lite att den lille slackern aldrig riktigt får lära sig sin läxa. Det hade inte behövts någon brutal ”Syrsan och myran”-slut men att lära honom att sluta utnyttja andra hade inte skadat.

Bakgrunderna och karaktärernas design är charmerande, de lyckas med konststycket att fånga originalillustrationerna, men gör dem till sina egna. Men när det kommer till stop motion-animeringen har den sina brister: framför allt att munnarna bara öppnar och stänger sig när de pratar. De har inte riktigt lika mycket liv och uttryck som till exempel ”Wallace och Gromit” eller karaktärerna i ”Nightmare Before Christmas,” men ”Klas Klättermus” har charm som väger upp skavankerna.

Nostalgin kommer göra att många kommer vilja se ”Klas Klättermus” med sina barn eller barnbarn, och det gläder mig att det är en film som inte utnyttjar nostalgin på ett fantasilöst sätt utan faktiskt är värd att se. ”Klas Klättermus” kommer fungera för flera generationer, den är fin, rolig och lagom lång - men kommer med varningen att sångerna sätter sig som klister på hjärnan.
| 4 april 2017 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen