Katie Says Goodbye 2016

Drama
USA
88 MIN
Engelska
Katie Says Goodbye poster

Synopsis

En godhjärtad servitris drömmer om att lämna husvagnsmisären för ett nytt bättre liv i San Francisco. Hon prostituerar sig för att spara pengar, men när hon blir förälskad i en mekaniker tänds hoppet om förändring. När de hon älskar mest vänder henne ryggen, hotas hennes redan sköra tillvaro.
Ditt betyg
3.4 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Katie Says Goodbye
Biopremiär
19 januari 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

17 november 2016 | 08:00

Melodramatisk misär i sin renaste form

Filmdebuten från den amerikanske independentfilmregissören Wayne Roberts är en sevärd pärla med en glänsande Olivia Cooke i huvudrollen.
Servitrisen Katie är sjutton år och bor i en generisk småstad i sydöstra USA där det största som händer är lastbilarna och godstågen som åker förbi längs de dammiga landsvägarna. Katie drömmer om ett liv bort från sin deprimerade och uppgivna mor – till San Fransisco där hon hoppas finna ett nytt liv för sig själv. För att förverkliga sin dröm prostituerar hon sig till traktens män – från poliser till gamla lärare – allt med sin dröm i sikte.

Men allt förändras när hon träffar Bruno – en nyinflyttad bilmekaniker som hon direkt fattar tycke för. Kanske för att han just är den enda mannen som inte kommer från samma småstad som henne själv. Deras förälskelse blir dock starten på en nedåtgående spiral som hotar att krossa Katies drömmar.

För att vara regissören och manusförfattaren Wayne Roberts första filmprojekt någonsin är det en mycket imponerande debut. Med stilsäker hand rör han sig mellan optimistisk eufori och tragisk misär. Inspirationen från Martin Scorseses ”Alice bor inte här längre” är tydlig, men inte för uppenbar. Roberts har en egen röst som ligger väl i linje med amerikanska independentfilmregissörer som Sean Durkin (”Martha Marcy May Marlene”).

Med sig på tåget har Roberts fått en rad skickliga skådespelare som Christopher Abbott, Mireille Enos och Mary Steenburgen. Men starkast är det utan tvekan Olivia Cooke i huvudrollen som Katie som lyser. Hennes skiftande från hopplös romantiker till melodramatiskt vrak är skarpt och aldrig tvekande. Efter hennes insats i förra årets ”Me and Earl and the Dying Girl” och nu ”Katie Says Goodbye” tar hon ett stort kliv upp bland hennes generations mest intressanta skådespelerskor.

Stundtals kan Roberts film kännas lite väl påträngande sadistisk. Dåliga saker händer bra människor – ett budskap som bankas in filmen igenom. Men med sådan självsäkerhet i sitt filmskapande är det svårt att inte bli imponerad – särskilt om en älskar att vältra sig i amerikansk småstadsmisär.
| 17 november 2016 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Årets hjärtskärande drama om den naiva men godhjärtade Katie, en ung tjej som ser det goda i alla runt omkring henne fast dem flesta utnyttjar henne. För att fly den håla hon och hennes mamma bor i börjar hon prostituera sig för att spara ihop en flytt San Fransisco. Men när hon förälskar sig i den nyinflyttade mekanikern Bruno, förändras allt! Har hon äntligen hittat den prins hon kan rymma iväg med på sitt äventyr..... Katie spelas av underbart söta och oskyldiga Olivia Cooke för er som följer Bates Motel spelar hon även där den uber snälla Emma. Hon verka inte kunna spela negativa roller med sitt "girl-next-door-utseende." Fantastisk är hon i vilket fall men det är en fruktansvärd story och värre än hennes öde är hennes naiva godhjärtande beteende. Det gör filmen tusen gånger svårare att ta in, då hon i stort sett ursäktar sig själv genom dem mest fruktansvärda situationer gång på gång :( Fantastisk gripande men man får väldigt dåligt efter, under och igenom hela filmen. Vilken tjej, vilken styrka och vilket stort hjärta!! Missa inte!! Betyget blir en 4a... Cast: Mireille Enos, Christopher Abbott, Mary Steenburgen mfl.. AAAA
Läs mer