Kärlekens raseri 2004

Romantik Drama Mysterium
Storbritannien
100 MIN
Engelska
Kärlekens raseri poster

Synopsis

Joe och Claire är ett intellektuellt medelklasspar som en dag på en utflykt på landet råkar bevittna en fruktansvärd händelse, när en luftballong kapsejsar. I korgen klamrar sig en liten pojke fast, medan pappan hänger i repet och försöker dra ner ballongen. Joe och en annan förbipasserande, Jed (Rhys Ifans) rusar fram för att hjälpa till, men de klarar inte att hålla sig kvar och släpper till slut taget.
När Jed efteråt söker kontakt med Joe blir det mer och mer klart att den traumatiska upplevelsen kommer att påverka alla deras liv på ett sätt de aldrig kunnat förutse.
Ditt betyg
3.0 av 18 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Enduring Love
Biopremiär
25 februari 2005
DVD-premiär
30 december 2005
Digitalpremiär
26 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Folkets Bio
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

En galning mitt ibland oss

Joe och Claire är ett ungt par i dryga 30-årsåldern som varit ihop ett tag och funderar på att så småningom skaffa barn. Han är författare och universitetslärare, hon är konstnär som målar och avbildar ansikten i lera. De är varandras bästa vänner och trivs väl tillsammans och i andra vänners närvaro.

Under en utflykt blir de vittnen till en ballongolycka som kommer att påverka dem mer än de räknat med. Medan det unga paret sitter och njuter av utsikten och det fina vädret passerar en passagerarballong på markhöjd förbi. Passagerarna, en medelålders man och hans unga barnbarn har av okänd anledning tappat kontrollen över ballongen och kommit på villovägar. Desperata och i behov av hjälp gör de allt för att stoppa ballongen men det går inte så bra. Joe, Claire och ett par andra i närheten har precis insett den farliga situationen och skyndar sig för att hjälpa till. Det är en kamp där de närvarande gör sitt bästa för att stoppa ballongen. Efter ett par nervösa minuter då de inser att de inte kan hålla emot längre tvingas de släppa taget om ballongen för att inte själva råka illa ut. Farfadern är den ende som håller sig kvar på det hängande repet nerför ballongen med den unge pojken i. Den färden slutar något senare relativt väl för pojken men desto mindre bra för den äldre mannen.

Ett par dagar senare får Joe ett telefonsamtal från en obekant, eller rättare sagt en ny och flyktig bekant. Det är Jed, en man i ungefär samma ålder som Joe som var med vid olyckan och som under de dramatiska minuterna tillsammans med andra försökte hejda ballongen. Han vill gärna träffa Joe och prata ut om olyckan. Även om Joe inte är lika angelägen går han till slut med på att träffas. Det tar inte lång tid eftersom Jed redan befinner sig utanför hans hus. Efter ett kort och ytligt samtal tackar Joe och återvänder hem. Han vill hellre fokusera på sitt jobb och därigenom kunna återfå sin styrka för att gå vidare.

När han några dagar senare åter råka stöta på Jed i en bokaffär känns det lite obehagligt. Är Jed där för att kolla på böcker eller? Det blir tydligt att Jed är ute efter något annat. Han har bl a tagit reda på mer om Joe och om att han skrivit ett antal böcker. Det känns obekvämt när Jed frågar Joe om att han ska signera ett ex av hans medhavda bok. Han tror också att Joe låtsas vara mindre intresserad av honom än han är. Kanske känner han mer än han vill medge?

Jed verkar inte kunna släppa Joe ur tankarna. Nu börjar det kännas mer och mer obehagligt. Vad är han ute efter? Är han en hängiven beundrare? En knäppskalle besatt av Joe eller en galen psykopat? För varje gång de råkar träffas verkar han ha tagit reda på mer om Joe och hans familj. Det skulle säkert driva de flesta normala människor, däribland Joe, till vansinne.

”Kärlekens raseri” är ett intressant skräckdrama baserad på en bok med samma namn av Ian McEwan. Boken som har sålt i flera hundra tusen ex har även debatterats, uppmärksammats och prisbelönats på olika håll. Historien är rätt enkel men ändå engagerande och håller en i sitt grepp. Skådespelarinsatserna är godkända och fotot och framför allt inledningsscenen är vacker. Walesaren Rhys Ifans ger ett bestående intryck i rollen som förföljaren Jed. Bland hans tidigare roller kan nämnas den som Hugh Grants galne och något excentriske lägenhetskamrat Spike i den ljusare och roligare ”Notting Hill”.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kärlekens raseri
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu